Съдът на ЕС решава до месец по преюдициалното питане за обвързаността на гражданската конфискация с наказателния процес

Съдът на ЕС решава до месец по преюдициалното питане за обвързаността на гражданската конфискация с наказателния процес

Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще излезе до месец с решение по преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфискацията на имущество и активи от банкера беглец Цветан Василев. Това става ясно от публикувана на сайта на съда информация, според която вече е определена дата за произнасянето на магистратите – 18 март 2020 г.

В края на месец март 2018г. се разбра, че съдия Катерина Енчева от СГС, която разглежда иск за над 2,2 млрд. лв. на КПКОНПИ срещу подсъдимия банкер-беглец Василев, е отправила изненадващо преюдициално запитване до СЕС дали гражданската конфискация е зависима от наказателния процес. Вследствие на запитването на съдия Енчева много от делата за конфискация на престъпно имане, които Антикорупционната комисия води, бяха замразени до произнасянето, в това число и делото за отнемане на имущество от Цветан Василев. Малко преди това тогавашният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев изрази сериозни опасения, че въпросното питане може напълно да блокира дейността на органа, ако магистратите от страната решат да спират масово делата за конфискация на престъпно имущество.

"Много съм изненадан от това решение и ще изложа фактите, които ме смущават. През февруари 2016 година внесохме иск за отнема за 2,2 млрд. лв. срещу бившия банкер Цветан Василев. Тогава на нашата искова молба беше даден отговор от другата страна. През тези две години делото така и не тръгна – разменяха се книжа, документи. Безспорно то е изключително сложно и вероятно най-обемистото дело в българската история, но фактът е факт. И чак след две години размяна на книжа съдът преценява, че трябва да направи преюдициално запитване по обстоятелства, които са посочени от другата страна (защитата на банкера-беглец Цветан Василев, бел.ред.) в отговор на нашата исковата молба още в самото начало. Но още повече ме озадачава самото запитване - дали вече отмененият Закон за отнемане на незаконно придобито имущество противоречи на Директива 2014/42/ ЕС. Аз бях силно изумен, защото тази директива изобщо не третира гражданската конфискация, която третира законът", сподели през април 2018 г. Пламен Георгиев пред "Правен свят".

Месеци след като отправи питането до СЕС съдия Енчева скоростно бе командирована като експерт на България в Европейската комисия, разбира се не без определена подкрепа от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Ключово за решаването на делото в случая може да се окаже становището на генералния адвокат на СЕС Eleanor V. E. Sharpston, според което гражданската конфискация не е обвързана с резултата от наказателното производство. "Правен свят" вече описа мотивите на адвокат Sharpston, като основното в тях беше, че произходът и начинът на придобиване на активите се разследват с оглед определяне дали те трябва да бъдат запорирани или конфискувани. Мнението на адвокат Sharpston не задължава СЕС да се произнесе в тази посока, но досегашната практика сочи, че често пъти Съдът се е съобразявал в детайли със становищата на Генералните адвокати.

Още по темата

КПКОНПИ иска конфискация на имущество за близо 3 млн. лв. от адвокат на Цветан Василев

Предишна новина

Не избраха окръжен прокурор на Кърджали

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Поне 2 | нерегистриран
  6
  -3

  Поне две са неистините в тази дописка:

  - Отправянето на преюдициалното запитване е основание за спиране само на висящото дело пред съда, който е отправил такова запитване. Обратното се твърдеше от настоящия консул във Валенсия и вие безкритично го повтаряте, независимо от претенциите ви, че сте "професионален правен сайт". Ако твърдите, че има "много" други "замразени" дела, напишете кои са.

  - Командироването на български съдии (и прокурори) в ЕК е стандартизирана процедура, конкурсът се провежда от ЕК и съответните колегии на ВСС само формално вземат решение за командироване на съответния колега. Така че колкото "определена подкрепа" да е оказал Панов за командироването на Енчева, толкова са оказали и всички останали членове на СК на ВСС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.