Съдът екстрадира Радослав Павлов в САЩ


Софийският градски съд допусна екстрадиция на Радослав Павлов в САЩ. Той е обвинен за участие в международна престъпна група за измами с кредитни карти, пише News.bg.

По време на заседанието съдът не уважи няколко искания на защитата на Павлов в лицето на адвокат Апостолова. Защитата се позова на факта, че доказателствата за престъплението, за което се иска екстрадиция на българския гражданин, са описани като две телеграфни измами. От допълнителния обвинителен акт става ясно, че обвинението е за два телефонни разговора. По думите на Апостолова това води до несъответствие относно обвинението, за което се иска екстрадицията на Павлов. Тя посочи още, че от доказателствата и от обвинителния акт към искането за екстрадиция не става ясно директно на територията на коя страна е извършено деянието, за което клиентът й е обвинен.

Трябва да бъде разяснен и обектът на действие на самото деяние, посочи още защитата на Павлов. Освен посочените искания адвокат Павлова смята, че доказателствата за идентификацията на клиента й не са достатъчни, за да се твърди дали именно той е провел посочените два телефонни разговора. Към момента доказателствата се изразяват в пръстови отпечатъци и снимка. Не е установено по какъв начин агентът на ФБР, който е разговарял с Радослав Павлов, е констатирал, че именно Павлов е човекът, провел разговорите. Не е ясно дали това се е случило посредством технически средства или чрез слухово възприемане.

От своя страна прокуратурата счете, че единственият ефект от направените допълнителни искания би бил забавяне на делото. В същото време доказателствата отговарят на законовите изисквания, така че няма основание исканията на защитата да бъдат уважени.

Според прокурора е видно, че механизмът на деянието е осъществяван по цял свят. Престъпната група е работила в различни държави, като центърът на дейността й са били САЩ. И в документите по делото е посочено, че Радослав Павлов е работил по схемата в качеството си на помагач. Конкретизирано е и мястото на неговата дейност, а именно територията на България.

Според съда обвинителният акт достатъчно ясно описва деянието, за което в САЩ се води наказателно преследване. По отношение на гаранциите за това, че Павлов няма да бъде привлечен и по други деяния съдът счете, че договорът на екстрадиция между България и САЩ е достатъчно доказателство, че той ще бъде екстрадиран единствено по посочените обвинения.

Искат 8 г. затвор за антимафиот

Предишна новина

Разпитват хлапета сред книжки и плюшени мечета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.