Съдът допусна 4 млн. лева иск срещу Боршош и другия подсъдим за НДК

Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош и експредседателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев. Двамата са обвинени в нецелево разходване на средства и в умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в размер на 3 431 146,06 лв. Сумата била разходван за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Става дума за 15 сделки. Съдът допусна срещу двамата иск от страна на НДК за около 500 000 лева и от държавата за близо 3,5 млн. лева.

Адвокатът на Боршош Даниела Доковска поиска делото отново да бъде върнато на прокуратурата, защото не са поправени нарушенията, допуснати в обвинителния акт. Накърнено е правото му на защита, каза Доковска и цитира документи за авансови плащания.

Съдът обаче не се съгласи с нея и прецени, че прокуратурата е поправила нередностите. Така делото ще започне по същество с разпити на 14 януари. Срещу бившия директор на НДК са повдигнати обвинения за нецелево разходване на целево определени средства от бюджета, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Валентин Кръстев пък е обвинен, че е осъществил принуда спрямо трима служители, назначени за членове на комисията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на НДК, които накарал със заплахи да подпишат протокол, с който се занижават техническите показатели на едни от участниците и се завишават - на друг.

Бившият македонски премиер Никола Груевски e избягал в Унгария

Предишна новина

България продължава да отбелязва стабилен напредък

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.