Съдийската колегия на ВСС не избра председател на Окръжен съд - Русе

Съдийската колегия на ВСС не избра председател на Окръжен съд - Русе
Съдийска колегия към ВСС, 23.02.2021г., Снимка: Правен свят

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не избра председател на Окръжен съд - Русе. Кандидатите за вакантата позиция бяха двама - Йордан Дамаскинов и Росица Радославова. На изслушването се яви само съдия Дамаскинов.

По време на изслушването стана ясно, че според кадровиците Йордан Дамскинов не се представи достъчно добре и поради това не бе одобрен да заеме ръководния пост. ''За'' него гласуваха само четирима кадровици, а шестима от тях бяха ''против''. Стана ясно още, че другият кандидат, в лицето на съдия Росица Радославова, се е отказала да участва в конкурса за обявената ръководна длъжност. Отказът на съдия Радославова е дошъл чрез лично изпратено от нея заявление до ВСС ден преди излушването. Поводът за отказа са лични причини и здравословен проблем.

Преди да започне разглеждането на т.2 от дневния ред, някои от членовете на Съдийска колегия засегнаха въпроса за евентуални последствия, в случай, че отказалият се кандидат реши да обжалва пред съд решението да се прекрати процедурата й по кандидатстване за председател на Окръжен съд - Русе, както и бе поставен въпросът дали конкурсът изобщо да продължи.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков каза, че въпреки, че отказалата се има право да обжалва решението на Колегията за прекратяване на кандидатурата й, има сходен случай при избора в Районен съд - Бяла, но все пак предложи да се проведе и телефонен разговор, за да потвърди тя отказа си от кандидатстване. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев от своя страна обясни, че щом има потвърждение за отказ на Радославова, чрез заявление, то за него няма пречка да се продължи процедурата по избор. В крайна сметка с 10 гласа ''за'' диспозитива да се пекрати процедурата за избор на председател на Районен съд - Русе и 0 ''против'', стартира изслушването на единствения кандидат Йордан Дамаскинов. 

Съдия Дамаскинов има 26-годишен стаж, а от 1999 г. работи в Окръжен съд Русе. Той е и член на Съюза на съдиите в България. По време на изложението на концепцията си пред кадровиците той подчерта, че натовареността за 2019 г. е 10,58 дела на съдия, а за 2020 натовареността е 12,6 (действителна) по щат е 10. 84% дела месечно. Като за 2020 г. съдът в Русе е приключил 84% от делата, което го прави отличник. Едни от основните цели на Дамаскинов са: да зачита вътрешната независимост на съдиите и да има комуникация между него и всички служители, както и да подобри организацията на съда, особено в частта с натовареността по разпределенията на разглеждането на дела. Според него делата не са равномерно разпределени към момента, което създавало известен дискомфорт на съдиите. Друга цел, която бе заложил Дамаскинов, бе и да се подобри материалната база на деловодителите, както и да се отвори централния вход на съда в Русе, тъй като сега се влиза само отстрани. Кандидатът за председател на ОС-Русе обясни и, че е взел трудно решението да се кандидатира, още повече, че не е получил обратна връзка след Общото събрание в съда относно кандидатурата си. 

Запитан какво смята за новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), Дамаскинов обяви, че според него тя е "тромава към момента и това създава притеснения у служителите". Кандидатът бе попитан и какво смята за прилагането на модел 4, избран преди седмица от Пленума за реформа на съдебната акрта, а становището му бе, че с него районните съдии ще гледат "еднообразни дела и надали ще са удовлетворени". 

Въпреки, високата си оценка от атестирането (99т.), натрупания опит, високата квалификация, съдия Дамаскинов не събра пълната подкрепа на кадровиците. Сред гласувалите ''против'' бяха съдия Георги Чолаков, който обясни, че не вижда необходимата мотивация и хъс у Дамаскинов, както и съдия Севдалин Мавров, който пък изтъкна, че кандидатът не познава сградния фонд в районните съдилища.

Още по темата

Експертът по делото “Еделвайс”: “Луковмарш” е срам и позор за България

Предишна новина

Обнародвано: Кой ще е специалният разследващ главния прокурор става ясно през май

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  до 12 | нерегистриран
  8
  0

  Извод:
  1.Кадровика Кояджиков, със среден 3,00 от Държавните изпити определя кой да бъде назначен за административен ръководител в съдебната ни система.
  2. Събира доказателства за конкурсите по "телефона".
  3. Надява се на кариерен бонус.
  4. Съдейства за вертикалния полет в кариерата, на така наречената "съпруга" прокурор.
  Айде стига толкова! Благодаря!

 2. 12
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #7 от "Русе до ВСС | нерегистриран":
  Уважаеми членове, а бе верно ли Кояджиков завършил с 3 ки образованието си по ЙОризъм? Покажете дипломата на тоя дето иска кариерен бонус.

  Колега, не е съвсем вярно - Среден 3,00 е била оценката на Кояджиков от държавните изпити. Иначе средният му успех от обучението в Юридическия факултет на Бургаския свободен университет е бил 4,27. Дипломата му е на л. 9 тук: https://www.parliament.bg/pub/cW/20170620051620%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%9A%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%20%D0%91%D0%A1%D0%9F.PDF

 3. 11
  колега | нерегистриран
  20
  0

  Всеки, който познава съдия Йордан Дамаскинов знае, че е интелигентен, честен, уравновесен човек и изключително компетентен магистрат с изострено чувство за справедливост, който заслужаваше да бъде избран за председател на ОС-Русе. Поздравявам го за достойното му представяне и куража да се кандидатира за административен ръководител, въпреки че начинанието му беше с предизвестен край, заради членството му в ССБ. Не симпатизирам на ССБ, но членството на съдия Дамискинов в този съюз, не би следвало да бъде пречка да бъде избран за административен ръководител, след като притежава необходимите лични и професионални качества. Очевидно тези качества са без значение за членовете на съдийската колегия при ВСС. Жалко за съдебната система

 4. 10
  Анонимен | нерегистриран
  10
  -3

  Чолаков се смутил от отказа на Радославова , ще кажеш, че Дамаскинов й упражнил принуда! Ами да поразпита из Русе за Радославова и може смущението да прерастне в шок!

 5. 9
  Аааа | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #7 от "Русе до ВСС | нерегистриран":
  Уважаеми членове, а бе верно ли Кояджиков завършил с 3 ки образованието си по ЙОризъм? Покажете дипломата на тоя дето иска кариерен бонус.

  По - интересно с кои съдии контактува ? Да не са от прокуратурата ?

 6. 8
  анонимен | нерегистриран
  17
  0

  Естествено, че няма да го изберат.
  Първо - неговото поведение дори визуално е коренно различно от това на масата във ВСС, което обижда простолюдието там.
  Второ - допускам, че не са разбрали какво е казал, защото той е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО възпитан и ерудиран, а това потриса посредствеността и тя действа като юмрук.
  Трето - да го питам Мавров дали кандидатите за председатели на районните съдилища ги питат за базата на окръжните, а пък то и едни бази.
  Пошло, грубо, обидно за гилдията!
  Достойно поведение на съдия Дамаскинов, очаквам да участва отново и да спечели при нов ВСС.
  Успех!!!

 7. 7
  Русе до ВСС | нерегистриран
  14
  0

  Уважаеми членове, а бе верно ли Кояджиков завършил с 3 ки образованието си по ЙОризъм? Покажете дипломата на тоя дето иска кариерен бонус.

 8. 6
  Въпрос | нерегистриран
  12
  0

  Искам да попитам следното:
  " Йордан Дамскинов не се представи достъчно добре и поради това не бе одобрен да заеме ръководния пост" - Какво означава, че кандидадът не се представил достатъчно добре. Не се заяждам. Просто ми е много интересно. Въобще целите тези процедури са ми много странни. На тях не се доказва професионална компетентност. Това не е актьорски кастинг, че да трябва да се "харесаш". Често се задават едни и същи въпроси /понеже реално няма какво толкова да се пита/. Тогава какво се обсъжда и решава? И защо не се вземат решения с обикновено мнозинство? А трябва да се губи време и да се провалят процедури?

 9. 5
  ? | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #1 от ".......... | нерегистриран":
  Когато цялата ти кариера е с връзки нормално да не можеш да понесеш един реален избор - изпит

  Кой и къде е провеждал "изпит"?

 10. 3
  Колега | нерегистриран
  20
  0
  До коментар #2 от "123 | нерегистриран":
  Слушах представянето - колегата много дипломатично им каза, че ЕИСС е пълен шит, и че от модел 4 нищо не става - затова не го избраха.
  Поздравления, колега Дамаскинов

  Възпитан и ерудиран.Достойно се представи.Все пак е следвало да предполага, че ръководният му пост в ССБ е непреодолима пречка.

 11. 2
  123 | нерегистриран
  28
  0

  Слушах представянето - колегата много дипломатично им каза, че ЕИСС е пълен шит, и че от модел 4 нищо не става - затова не го избраха.
  Поздравления, колега Дамаскинов

 12. 1
  .......... | нерегистриран
  10
  -8

  Когато цялата ти кариера е с връзки нормално да не можеш да понесеш един реален избор - изпит

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.