Съдийската колегия благодари на всички съдии и съдебни служители за положителния доклад на ЕК

Съдийската колегия благодари на всички съдии и съдебни служители за положителния доклад на ЕК

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) благодари в своя позиция на всички съдии и съдебни служители за положителния доклад на Европейската комисия (ЕК) по механизма за сътрудничество и проверка. "Съдийската колегия на ВСС изразява благодарност на всички съдии и съдебни служители за положените усилия, без които оцененият от Европейската комисия резултат не би бил постигнат", заявяват членовете на Колегията.

Кадровиците са останали удовлетворени от това, че комисията е оценила положително "стъпките към по-широка рефрома на съдебната карта", както и от това че чрез законодателна промяна наскоро започнаха няколко процедури за прехвърляне на бройки към най-натоварените съдилища – Софийски районен съд, Софийски градски съд, както и Специализирания наказателен съд.

Съдийската колегия "декларира воля за продължаване на действията за разрешаване на предизвикателствата пред които е изправена, като продължи да отбелязва напредък и устойчивост по постигнатите резултати".

Ето и пълния текст на становището на съдебните кадровици:

С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 13.11.2018 г. се дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт и продължаване на съдебната реформа.

Като положителна практика са посочени действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин.

Относно напредъка по препоръката за постигане на равномерна натовареност  в органите на съдебната власт като позитивни стъпки към по-широка реформа на съдебната карта са отчетени предприетите мерки за преразпределяне на подсъдността по граждански дела чрез законодателна промяна, започналите наскоро няколко процедури за прехвърляне на бройки към най-натоварените съдилища – Софийски районен съд, Софийски градски съд, както и Специализирания наказателен съд. Европейската комисия е отчела, че тези усилия на ръководно и законодателно равнище ще бъдат от значение за облекчаване на натовареността на посочените съдилища в краткосрочен план. В по-дългосрочен план Европейската комисия е оценила като важен аспект в провежданата съдебна реформа разработването и продължаването на проектите за електронното правосъдие и съдебната карта.

Съдийската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка за постигнатите резултати в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия по горепосочените показатели и препоръки и декларира воля за продължаване на действията за разрешаване на предизвикателствата пред които е изправена, като продължи да отбелязва напредък и устойчивост по постигнатите резултати.

Съдийската колегия на ВСС изразява благодарност на всички съдии и съдебни служители за положените усилия, без които оценения от Европейската комисия резултат не би бил постигнат.

Още по темата

Вероника Имова и Драгомир Кояджиков ще участват в подбора на европейски прокурори

Предишна новина

Осем съдии са повишени, а един придоби статут на несменяемост

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  0
  0

  Благодарности за неверния докрад!?? Ами благодарете на Юнкер, че е хронично болен от 40 градусов ишиас и ви изпраща такива проверяващи които да кроят истината! Благодарете на лицемерите от ЕС, че приемат неверните доклади, такива каквито са ги поръчали!

 2. 4
  Глас от тръстиката | нерегистриран
  20
  -2

  За нас благодарностите, за членовете на ВСС-паричните стимули.Справедливо е.

 3. 3
  | нерегистриран
  21
  0

  Факт и честно казано вече на колегите, а говорих с много, започва да им писва от това положение. ВСС, дръжте се като истински представители на независима власт, защото тлее много по- голямо недоволство отколкото предполагате

 4. 2
  | нерегистриран
  28
  0

  Благодаря за благодарностите, но всъщност няма нужда да ни/ми благодарите, че си върша работата !

  Добре ще е вие - ВСС, да си свършите работата така, както го прави НС - възнагражденията на народните ни избраници, съответстват на К на РБ, за разлика от нашите възнаграждения, които не съответстват на ЗСВ.

 5. 1
  | нерегистриран
  45
  -1

  Моля, но стига вече с благодарности, а гласувайте ДМС или актуализация на заплатите дължима ПО ЗАКОН. Понеже агенцията по вписванията без доклад и след гафа с ТР не се притесниха да си раздадат ДМС. Така че стига сте били толкова свенливи и от благодарности преминете към действия

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.