Съдия Евдокия Кемалова: Няма чадър над важни хора по делото Белнейски


Евдокия Кемалова излиза в пенсия след 40 години работа в Пловдив като съдия - районен, окръжен, апелативен. Завършила е с пълно отличие СУ "Климент Охридски". Не крие, че е имала добри учители - като Гаврил Карадимов и Тодор Копривленски. Има специализации в Колумбийския университет, във Вашингтонския държавен университет, в Болтън, Виена и Варшава. Преподавател по наказателно право и съдебни експертизи в ПУ "Паисий Хилендарски".
Кемалова е живата история на пловдивския съд през последните 40 години. Разглеждала е знаковите дела на Коматевските убийци, на Момата, Куйович, Белнейски, а едно от последните решения е по така нареченото ислямско дело.

- Госпожо Кемалова, покрай случая с Иван Евстатиев отново се заговори за делото Белнейски. Останаха ли в сянка хора от властта, намесени в случая?

- Не. Имаше сигнал в полицията, че две момичета се качват към местността Свети Константин и отиват към вилата на Георги Петърнейчев или при сина му. Тези дни дори бившият шеф на полицията в Пазарджик Жоро Стоицов каза, че сигналът е подаден от Иван Евстатиев. Това е оперативна информация, проверена още по време на разследването. Оказа се, че това са други момичета. Имаше снимки по делото. Имаше експертиза, че тези момичета нямат връзка с Белнейски.

- Останаха ли тайни по делото Белнейски?

- Остана неизяснено лицето, осъществило полов контакт с Христина. Изведена е ДНК проба, но не е открито лицето.

- А смятате ли за доказано, че Лазар Колев е извършителят? Адвокат Марковски до последно се бореше да докаже друго...

- Доказано е по безспорен начин. Изяснена е фактическа обстановка. Има записи от камера за движението на момичетата след излизане от дискотеката и свидетелски показания, че не са се качили в последния за деня тролей. Лазар Колев ги пресреща. Събраха се доказателства, че оставя малката сестричка на неустановено място с другия субект, качва Росица в колата и тръгват. Осъществява полов акт анално. Но когато иска влагалищен секс, тя отказва, тъй като е имала кондиломи и изпитва болка. Тогава тя скача от автомобила. Получава черепно-мозъчна травма. Точно на това място имаше следи от гуми и петно от кръв. Момичето скача от колата, той го доубива и се връща. Взема по-малкото момиченце. Осъществява и с него полов контакт. Убива го не за друго, а за да не го издаде, че е бил със сестричката му. Това е причината за убийството.

От експертизата се опроверга твърдението, че Росица е прегазена от автомобил. Ако бяха прегазени, щеше да има счупване на костите на пищялите. Това се установи след ексхумацията и повторната експертиза, защото първоначално проф. Раданов беше дал заключение, че причината за смъртта на Росица е прегазване. Но при повторната експертиза се установи, че не е така.

Оттук нататък Колев започва да заличава следите. Дядо му е купил кола няколко дни преди случката. Той е подал молба в КАТ да я регистрира. Вместо това я измива хубаво - така, че ние не открихме следи. Продава я на безценица. Идва в Пловдив у семейство, което почти не познава. Разпитахме жената. Тя беше много категорична и каза, че е бил напрегнат, неадекватен. Когато по новините съобщават за намирането на момичетата, се стъписва. Оттам тръгва за Велинград. Рано сутринта се обажда на прекия си началник и не отива на работа. Началника не можахме да разпитаме, защото почина от рак. Разпитахме жена му, на която се водеше телефонът. Вързахме нещата.

- Защо толкова късно арестуваха Колев?

- Веднага след убийството в Пазарджик вземат ДНК от всички лица, извършвали изнасилване. Включително и от Лазар Колев. Пробите се пращат за изследване в лабораторията. Но МВР не праща пробите на Лазар и на още двама души. Дори прокуратурата е настоявала: Изпратете, изпратете. Кой и защо го е направил, не мога да кажа. Експертите взеха съдържанието под ноктите за ДНК изследване. Но то не е достатъчно и не можа категорично да се установи. Ако пробите, взети от Лазар Колев, бяха пратени по-рано, убийството щеше да се разкрие веднага, защото него го има в базата данни. Но при повторната експертиза се взема съдържанието от всички нокти и така се установява ДНК на Лазар Колев. Викат го по телефона за справка, арестуват го. Тогава му пращат в килията Иширковеца, който закова обвинението.

- Ислямското дело ли е най-сложното в 40-годишната ви практика?

- Доколкото е свързано с една специфична материя, да. Нужно беше да се изясни, че са създали организирана група с цел проповядване на антидемократична идеология - тази на радикалния ислям. Именно по това обвинение те бяха признати за виновни с изключение на подсъдимия Ахмед Муса, признат за виновен и по трите му предявени обвинения, а за проповядването на антидемократична идеология останалите подсъдими бяха признати за невинни и оправдани поради това, че нашият състав констатира, че е било нарушено правото им на защита - не е било установено най-малко времето и мястото на проповядването. Трябваше да се изясни с оглед качествата на подсъдимите дали са проповядвали традиционния или радикалния. Традиционният ислям за разлика от радикалния позволява правене на процесия при погребение и полагане на цветя. На ромите, които поначало вярват в магии и заклинания, е било проповядвано, че това е грях, че ще горят след смъртта си в ада, така е било внушавано на малолетните ромчета в Пазарджик. Най-страшното е, че са им говорели - всеки, който не спазва първоначалния вид на корана, ще гори в ада. Това е страшното. Проповедите са били насочени не само срещу немюсюлманското население, но и срещу мюсюлманското, което изповядва традиционния ислям, а не се съгласява с радикалния.

- Вярно ли е, че в Пловдив 99 на сто от делата приключват с осъдителни присъди?

- Не. Двете дела на Лечков бяха с осъдителни присъди на първа инстанция, но завършиха с оправдателни. Там беше интересно, че не се установи нарушение на договорите. Доказа се, че комисия избира фирмите и кметът е длъжен да се съобрази с избора на комисията. И го оправдахме и по двете дела.

- По различен начин ли се съдят кметове от простосмъртните обвиняеми?

- Не. Има доста осъдени кметове. Всичко е до доказателства. Никога не ме е вълнувало какъв пост заема човекът.

- А имало ли е опити за ходатайства?

- Не. Никога. 40 години съм съдия. Никой не ми е ходатайствал.

- А подкупи предлагали ли са ви?

- Не. Но това е въпрос и на лична хигиена. Като стои равно отдалечено от всички, човек си създава имидж. Пазя се като дявол от тамян. Аз не ходя по заведения. Не знам къде са районните управления. Не знам кой им е началник. Не ме интересува кой е кмет, кой заместник-кмет. Особено последните години след демокрацията, като не знаеш кой какъв е. Ежедневието ми е на работа, вкъщи с колата, излезеш, напазаруваш. Събота-неделя най-добре е да излезеш някъде, където теб не те познават и ти не познаваш никой. В нашия съдебен състав никой не ни е предлагал подкупи или пари - нито по социализма, нито сега.

- Каква е вашата формула за съдебната реформа?

- Формулата е знаещи хора. Да се прецизира начинът на кариерното израстване, защото едно събеседване нищо не значи. Трябва изявени професионалисти да бъдат преподаватели в Националния институт по правосъдието.

-Вие преподавате в Пловдивския университет, какви са ви впечатленията от студентите?

- В първите години бяха много качествени студенти. Сега нивото пада. Може би се дължи на многото факултети, или по-скоро на срива на средното образование.

-Богати хора ли са магистратите?

- Със заплатите, които получаваме, не можем да се наречем бедни. За районния съд не може да се каже, но ние, които имаме много стаж, получаваме 4000 лева. За българския стандарт тези пари не можем да ги изхарчим с оглед начина на живот и ограниченията, на които се подлагаме. Магистратите трябва да са душевно богати хора с висока обща култура, с познания в различни области и преди всичко да са хора. Не е важен постът, който заемаш, защото ти решаваш делото. Винаги има две страни и трябва да се намери баланс съобразно с доказателствата.

Прокурор за Сидеров и Чуколов: Пълно незачитане на правилата в обществото*

Предишна новина

Общински съветник в Русе разследван за шофиране в пияно състояние

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.