Съдии от Шумен се запознаха с работата на Европейския идентификатор за съдебна практика

Съдии от Шумен се запознаха с работата на Европейския идентификатор за съдебна практика
снимка: Окръжен съд - Шумен

Окръжен съд - Шумен бе домакин на обучителен семинар на тема: "Въвеждането на Европейския идентификатор за съдебна практика ECLI в България – необходимост и практически ползи в работата на юристите", съобщиха от съда.

Съдии и служители на Окръжния съд и районните съдилища от съдебния район бяха запознати от лекторите Душана Здравкова и Захари Янков с необходимостта от ползването на практика на съдилищата от други държави членки, със съществуващите затруднения при търсенето на съдебна практика и начините за преодоляването им, с необходимостта от въвеждането на общ стандарт за съдебна практика в ЕС, с достъпа до съдебна практика на държави-членки на ЕС чрез Интерфейса за търсене по ECLI и трансграничните правни информационни услуги.

Национален координатор за въвеждането на Европейския идентификатор за съдебна практика ECLI в България е Висшия съдебен съвет (ВСС). В това си качество ВСС оказва съдействие и подкрепа на проекта, осъществяван от Съюза на юристите в България и "Апис Европа" АД, съфинансиран от Европейската комисия по Програма "Правосъдие" на Евпорейския съюз. Целта на проекта е да се въведе Европейски идентификатор за съдебна практика в създадения и поддържан от ВСС Централен уеб базиран интерфейс за публикуване на съдебни актове и да се установи свързаност с Интерфейса за търсене на Европейския портал за електронно правосъдие е-Justice.

България е била атакувана от Русия със злонамерен софтуер

Предишна новина

Държавата си връща 125 млн. евро от КТБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.