Съдят иранка, измамила 10 съпрузи


Млада иранка е изправена пред съда за измама. За две години тя се омъжила и развела десет пъти, като всеки път получавала финансова компенсация, предвидена от закона, предава АФП, като се позовава на информация във всекидневника "Иран".

20-годишната дама, чиято самоличност не се разкрива, се запознавала на соарета със синове на заможни семейства и след няколко срещи настоявала за брак. Но вечерта на сватбата тя отказвала да се настани у съпруга си и изисквала да й се заплати част от сумата, която мъжът приписва на жена си за ползване, ако го надживее - т.нар. мехриех на персийски. По традиция тази сума се плаща от бъдещия съпруг в златни монети.

Според ислямския закон в сила след революцията от 1979 г. в Иран, ако бракът не е консумиран, жената може да поиска половината от предвидената сума в подписания от двамата съпрузи брачен договор. Практиката е много разпространена в Иран и семейството на младоженката често иска големи суми в златни монети или пари в брой.Според иранския вестник младата жена при всеки развод получавала от 100 до 110 златни монети или около 30 000 долара.

Находчивата дама не се признава за виновна пред следователя, разследващ измамата, заявявайки, че не извършила нищо незаконно. Привиканите като свидетели десет съпрузи описали абсолютно един и същ сценарий.

В Иран има истински бум на разводите – 22% за първите девет месеца на иранската година, започнала на 20 март 2014. Явлението е широко разпространено в големите ирански градове като Техеран, където една на всеки три двойки се разделя.

Преди 9 месеца убиецът на Вероника заплашил със смърт и 18-годишно момиче

Предишна новина

Запалиха колата на ямболска адвокатка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.