Съдебните заседатели смятат, че делата не се разпределят на случаен принцип

Съдебните заседатели смятат, че делата не се разпределят на случаен принцип

Прикачени файлове

Съюзът на съдебните заседатели в България (ССЗБ) излезе със становище относно кризата за кадри, която е обхванала цялата страна. В него членовете на организацията сами идентифицират проблемите, които са довели до положението, при което липсва интерес у гражданите да вземат участие в пряката правораздавателна дейност. Становището на съдебните заседатели е адресирано до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), Правната комисия към Народното събрание, министъра на правосъдието Данаил Кирилов и Гражданския съвет към кадровия орган.

За проблема с липсата на желаещи да станат съдебни заседатели алармира още преди две седмици членът на Съдийската колегия Боряна Димитрова, като предупреди и за опасността от блокиране на наказателните дела в цялата страна по тази причини.

Анализирайки ситуацията, от ССЗБ отбелязват, че основните причини за кризата, в която професията им се намира, се крият немного назад във времето. Според тях с промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 година, са поставени изключително тежки условия пред тях, които в по-голяма степен ги ограничават, отколкото да допринасят за развитие.

Като основни причини за липсата на интерес на гражданите към участието им в прякото правораздаване от организацията отчитат още завишаване изискванията към кандидатстващите, намаляване продължителността на мандата и ограничаването на броя мандатите, увеличаване на количеството на изискуемите документи, времето и средствата за набавянето им, порочни практики при прилагане на ЗСВ и Наредба № 7, проблеми, които не са намерили решение в законодателството, ниските възнаграждения, липса на медийна политика за разясняване ролята на съдебните заседатели.

"Съюзът на съдебните заседатели в България беше информиран за създадени редица прецеденти и затруднения при кандидатстване за СЗ, след въвеждането на текстовете по чл.67, ал.З, т.1, чл. 69, ал.2, чл.71, ал.1, т.7, чл.71, ал.2 и ал.З от ЗСВ, т.к. процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на СЗ, който желае да се кандидатира за такъв в друг съд, не е прецизирана и текстово синхронизирана, което създава проблеми при прилагането й. Съгласно чл.71, ал.1, т.7, при възникване или установяване на обстоятелство по чл.67, ал.З, СЗ се освобождава предсрочно от общото събрание на съдиите във висшестоящия съд, по предложение на председателя на съда, в който заседава, което като време не е регламентирано. Обстоятелството по чл.67, ал.З, т.1 - "лицето е СЗ в друг съд" възниква, когато лицето е избрано за СЗ в друг съд и е положило клетва и едва тогава следва да подаде молба за прекратяване на мандата си в предходния съд. Едновременно с това, сред изискуемите документи, подавани от кандидата за СЗ в общинския съвет е декларация, че лицето не е СЗ в друг съд. Така изписани текстовете задължават лицата, които са СЗ, при кандидатирането им за СЗ в друг съд, предсрочно да се откажат от правата си, без да са избрани в съда, за които кандидатстват", дават пример за част от проблемите си от организацията.

В становището на заседателите се съдържат и предложения за промени, които според тях биха допринесли за разрешаването на проблема - мандатът им да се промени отново от 4 на 5 години, да се премахне ограничението по чл.69, ал.2 от ЗСВ за два последователни мандата в един съд, да се прецизира процедурата по прекратяване на мандата на лице, което е съдебен заседател в даден съд след избора му за такъв в друг съд.

От организацията предлагат още да се извърши редуциране на изискуемите при кандидатстване документи, като от списъка отпаднат: мотивационно писмо, писмено съгласие, документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност.

"С оглед на обстоятелството, че ЗСВ не предвижда механизъм за допълване бройката на СЗ за даден мандат, в случай, че броят им рязко намалее, много от съдилищата се презастраховат и увеличават значително бройката, заявявана пред общинските съвети. Това води до намаляване ангажираността на СЗ, което от своя страна ги демотивира. Сериозен и упорит за решаване проблем е т.нар. "случайното" разпределение на дела. Сред СЗ е широко разпространено мнението, че делата не се разпределят на случаен принцип. Има СЗ, с много дела и такива, които с години не получават дела", твърдят заседателите.

Те дават и пример с това, че ВСС е сезиран нееднократно от съдебен заседател от СРС, на когото от 3 години "системата" не е разпределила нито едно дело. ССЗБ е информиран за подобен случай и в Смолян. "Ако хипотетично считаме, че използваният софтуер работи правилно, то очевидно има възможност за нерегламентирана, субективна намеса в неговата работа. Честа практика е, СЗ които имат сутрешно заседание с даден съдебен състав, да бъдат определени ,,на случаен принцип " по делата на същия състав в следобедните заседания. Парадоксално е, че във времето на информационните технологии липсва механизъм за публично обобщаване и предоставяне заетостта на СЗ по брой дела и брой съдебни заседания. Това в значителна степен демотивира съдебните заседатели и е изключително важно, да се реши този проблем", пише още в становището на ССЗБ.

Още по темата

Генералният адвокат на СЕС подкрепи КПКОНПИ по делото за конфискация на имуществото на Цветан Василев

Предишна новина

ВАС потвърди назначенията в Гражданска колегия на ВКС

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Ххх | нерегистриран
  0
  -1

  Практиката показва, че малко от съдебните заседатели се отнасят сериозно към дейността. Дори не са наясно с отговорността, която следва да носят. Позволяват си да не се явяват на заседание, служителите непрекъснато трябва да ги търсят. Не съм видял заседател да чете дело. А всъщност се избират на случаен принцип и това личи от протокола в делото, но то трябва да се чете. За заседание от 5 минути им се начисляват 20 лева. Най-неприятното обаче за по-малките населени места е това, че на могат да бъдат избрани за два поредни мандата, а то населението намалява.

 2. 7
  +- | нерегистриран
  3
  -12
  До коментар #6 от "Ненужен институт са | нерегистриран":
  защото нищо не решават, няма случай, в който предварително да са се запознали с делото, само седят и гледат като препарирани, никога нямат мнение по доказателствата и правят каквото им каже съдията.Когато все пак някой изкаже собствено мнение, после е в невъзможност да го мотивира поради незнание. Ходят по заседания само заради парите, които винаги ими били малко. Сред тях има и доказани тъпанари, неграмотници и гейове.Други пък влизат в залата с размъкнати анцузи. Целият труд по делото е само и единствено на съдията, а те не правят нищо. За какво са тогава??  Вие ще да сте някакъв робот-вълшебник, който знае всичко за всички СЗ в Републиката.

 3. 6
  Ненужен институт са | нерегистриран
  25
  -5
  До коментар #2 от "#1 | нерегистриран":
  И що така реши?

  защото нищо не решават, няма случай, в който предварително да са се запознали с делото, само седят и гледат като препарирани, никога нямат мнение по доказателствата и правят каквото им каже съдията.Когато все пак някой изкаже собствено мнение, после е в невъзможност да го мотивира поради незнание. Ходят по заседания само заради парите, които винаги ими били малко. Сред тях има и доказани тъпанари, неграмотници и гейове.Други пък влизат в залата с размъкнати анцузи. Целият труд по делото е само и единствено на съдията, а те не правят нищо. За какво са тогава??

 4. 5
  112 | нерегистриран
  12
  -2

  Мързеливо и гладно. Що е то?

 5. 4
  до 1 | нерегистриран
  5
  -9

  И ти си ненужен.

 6. 3
  | нерегистриран
  25
  -4

  То и милиционерите от симеоново, сега магистрати, са "напълно ненужен институт", ама нейсе...

 7. 2
  #1 | нерегистриран
  19
  -9

  И що така реши?

 8. 1
  Съдебните заседатели са | нерегистриран
  22
  -19

  напълно ненужен институт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.