Съдебната власт плаща 1.3 млн. лв. за наеми на 10 имота


Съдебната власт плаща над 1.3 млн. лв. годишно за наем на 10 имота. Това става ясно от отговорите на Висшия съдебен съвет (ВСС), получени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. 

Съдилища и прокуратури се помещават под наем, инспекторатът ползва офиси в бизнес сграда, а дирекция на ВСС и прокуратурата в Девня - апартаменти. Сред наемодателите има фирми, банка и частно лице.

Най-голяма сума месечно - 76 029.06 лв., се дава за сграда в центъра на София, ползвана от Административния съд - София област, Софийската градска прокуратура, администрацията на ВСС и Софийската окръжна прокуратура. Общата разгърната застроена площ на имота е 2399 кв.м, а договорът за наем е до края на март 2020 г. 

Инспекторатът към ВСС ползва освен основната си сграда и офиси от 481 кв.м. и подземно паркомясто в бизнес сграда в столичния център. Всеки месец това струва по 15 240 лв. на съдебния бюджет. Договорът е до ноември 2021 г. 

Макар съветът сравнително скоро да влезе в новата си сграда, администрацията му, която набъбнала значително през предишния мандат на кадровия орган - от стотина на близо 160 души, не се побира в нея. Затова и една от дирекциите на съвета се помещава в апартамент от 78 кв. м в съседство. Той е нает от частно лице срещу 800 лв. месечно.

Районният съд в Девня ползва 727 кв. м от сграда, собственост на Уникредит Булбанк. Месечният наем е 1364.69 лв., а договорът е в сила до октомври 2022 г. Прокуратурата в града е под наем в три апартамента от по 66 кв. м с мазетата им. Наемът е 400 лв. Според справката на съвета договорът е бил до 28 април м.г. През септември съветът решава да удължи договора с още 5 г.

Прокуратурата и съдът в Балчик също са под наем. За тях всеки месец се плащат по 5853 лв., като договорът е изтекъл в края на м.г. и не е ясно дали е продължен. Държавното обвинение в Елин Пелин и Разлог също се помещават под наем. Така работи и Районният съд в Карлово.

Открито бе тялото на Росен Ангелов, когото полицията издирваше за шесторното убийство в Нови Искър

Предишна новина

Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети*

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  2
  -1

  Цялата държава приватизирана, а съдилищата са наематели, щото от честна приватизация не останали сгради. А както каза Курнелия, не трябва да се съмняваме, че приватизацията е честна ... щото и тя е намазала от нея. Да не говорим пък приватизаторите колко щедро финансират филми на Елена Йончева.

 2. 1
  Х | нерегистриран
  3
  -1

  АЛО,БАЛЧИК,АКО НЯМАТЕ ДОГОВОР ЗА НОВАТА ГОДИНА,ОПЪВАЙТЕ ПАЛАТКАТА,СЛАГАЙТЕ НАДУПЧЕНАТА НАФТОВА ПЕЧКА,КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ В КАЗАРМАТА/ДЪРТИТЕ ПОМНЯТ/ И ТОВА Е...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.