Съд забрани протести срещу COVID мерките в 2 германски града


Германски съдилища потвърдиха забраните за демонстрациите на движението "Кверденкен" ("Нестандартно мислене"), планирани за днес в Дрезден и Щутгарт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Движението, което обединява хора, отричащи съществуването на COVID-19, десни активисти и агитатори против ваксинацията, по-рано често е организирало протести въпреки ограниченията на властите, наложени в опит да се спре разпространението на коронавируса.
Говорител на Върховния административен съд на провинция Саксония, чиято столица е Дрезден, обясни снощи, че според магистратите планираните демонстрации представляват неприемлив риск за участниците и минувачите.

Градските власти освен това очакват, че по-леки мерки като ограничаване на броя на участниците няма да бъдат ефективни, тъй като преди организаторите не са се съобразявали с хигиенните изисквания.
Решението не подлежи на обжалване, забранени остават и всички планирани алтернативни събития.

Дрезден забрани и демонстрация на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) с около 500 регистрирани участници.
Същевременно конституционният съд на Германия потвърди забраната на подобно събитие, планирано в югозападния град Щутгарт.

Въпреки забраните полицията в Дрезден и Щутгарт се готви за мащабни операции.

По Великден около 15 000 души се включиха в демонстрация, организирана от "Кверденкен", без да спазват дистанция или да носят маски.

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер днес остро разкритикува движението и АзГ за разпространяване на "идиотски теории на конспирацията" за пандемията и за възпрепятстване на правителствените усилия за ограничаване разпространението на патогена.

В столицата Берлин пък днес се очаква протест на шофьори на кемпери срещу ограниченията за къмпингуване в страната.
Очаква се акцията да събере около 700 кемпера и каравани, които планират да преминат в колона от Олимпийския стадион до Райхстага (сградата на германския парламент). Собствениците им настояват да бъдат отворени къмпингите и паркингите за каравани, които в момента са затворени заради пандемията. Дивото къмпингуване не е разрешено в Германия.

Задържаха обявен за издирване мъж от Бургас

Предишна новина

Мъж е задържан при спецоперация срещу онлайн сексуалната експлоатация на деца

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.