Съд смачка монахиня Юлита в спор за концесия с държава и мощна фирма


Държавата и мощна фирма за добив на инертни материали осъдиха монахиня Юлита от Мулдавския манастир в спор за концесия на втора инстанция във Върховния административен съд (ВАС).

Божията служителка спечели делото през ноември 2014 г. и решението на Министерския съвет до манастира да се копае мрамор беше отменено. След обжалване обаче, без да има нови доказателства, петчленен състав на съда отмени решението на колегите си и осъди монахинята.

Кариерата до манастира "Св. Петка" вече се разработва, а

светата обител,

където е отсядал

Апостола на

свободата Васил

Левски, е все така

застрашена от

разрушаване

заради дейностите и тежките машини, които работят в непосредствена близост. Наскоро дори пострадала жена при взрив в скалните маси.

"Приемаме смирено решението на петчленния състав на ВАС, което е окончателно. Държа да отбележа, че тричленен състав на ВАС излезе с решение, мотивирано в полза на манастира. Представителят на Върховната административна прокуратура също потвърди решението на тричленен състав на ВАС. За нас беше изненада решението на петчленния състав, което коментираше само касационните жалби на Министерския съвет, Министерството на енергетиката и концесионера "НВГ Кариери" ООД, казва монахиня Юлита, която се грижи за културното наследство в Мулдавския манастир.

Тя разбира от "Държавен вестник", че служебното правителство на Марин Райков е издало разрешение за концесия до манастира. Част от площта е на светата обител. Тя решава да се бори в съда, за да отмени решението на правителството. Срещу нея застават юристите на Министерския съвет, Министерството на икономиката и енергетиката и фирмата концесионер "НВГ Кариери". Според първата инстанция на съда не е спазена процедурата по оценка за въздействието върху околната среда при предоставянето на концесията за добив.

Още през ноември м.г. управителят на фирмата концесионер Велико Ендрев каза пред "24 часа", че ще обжалва и че няма опасност за манастира от разработването на кариерата.

Няколко месеца по-късно обаче Министерският съвет, Министерството на енергетиката и "НВГ Кариери" с общи усилия печелят делото и решението на първата инстанция е отменено. Доводът в жалбите им пред втората инстанция е, че съдът е допуснал техническа грешка и всичко с оценката за въздействие на околната среда е наред. Така монахинята е осъдена окончателно пред петчленния състав на ВАС. Жалбата ѝ е отхвърлена и решението на Министерския съвет за концесията остава. Юлита трябва да плати общо 650 лв. разноски на държавните институции.

"По време на процеса коментирахме с нашата адвокатка, че Законът за концесиите е противоконституционен в частта, която се отнася за площи, които не са държавна собственост.

Държавата не

уведомява

частните

собственици при

започване на

процедура за

концесия,

а в "Държавен вестник" се публикуват само координати, които не са наложени върху ситуационен план, за да е ясно кои имоти обхваща този терен. Запознати с координатите са само геодезистите. Държавата може да отнема частни площи за концесия само ако проектът е свързан с националната сигурност. Каква национална сигурност има при добив на камъни?", пита монахиня Юлита след загубата в съда.

Кариерата до Мулдавския манастир е разработена по времето на комунизма. През 1978 г. е затворена. Причината е, че попада във вододайната зона "40-те извора", която захранва по-голямата част от Асеновград и седем села наоколо. Възрастните жители на Мулдава още си спомнят гърмежите в кариерата, както и хвърчащите до селото отломки от камъни.

Когато спечелили концесиято, от добивната фирма направили събрание в селото и обяснили, че ще се работи по съвременни методи, които не застрашават живота и здравето на хората.

"Не съм против бизнеса. Дори считам, че трябва да бъде стимулиран, за да има работа за хората и да остават данъците и печалбите в бюджета. Просто мястото на тази кариера е неподходящо. Тя обхваща единствения път към Мулдавския манастир "Св. Петка", който е паметник на културата с национално значение. Скоро се навършват 180 г. от изграждането му в този вид, а първоначално е възникнал през XIV век. А в ОВОС не е споменато дори, че кариерата е на 800 м от него.

Ефектите от

кариерите са

спиране на

водоизточниците

и напукване на

сградите",

твърди монахинята, която, преди да се отдаде на Бога, се е занимавала с успешен бизнес.

"Съдът отхвърли жалбата на майка Юлита. Специалистите твърдяха, че няма да има вреда за хората, защото се работи със съвременни методи. Аз съм направил каквото трябва - писал съм докладни, че кариерата попада във вододайна зона, но в крайна сметка не решавам аз", казва кметът на Мулдава Алиосман Топал.

Според местни жители концесионерът няма да продължи да работи дълго въпреки усилията, които полага от 2010 г. насам, за да копае мрамор в местостта Старите колиби. Находището било с малко и некачествени залежи. Засега добивът продължава, но не с очакваната интензивност. Въпреки това огорчението на монахиня Юлита от съдебната състема остава.

"На собствен гръб изпитах съдебната практика - казусът да е един и същ, а да има разминаване в решенията на различните инстанции. Сега предстои съдебна реформа. Считам, че Инспекторатът към ВСС трябва да разглежда казуси с противоречиви съдебни решения, да изисква отчети от съдийските състави по такива дела, което сега не се случва. Хората очакват съдебната реформа с надежда за справедливост, борба с корупцията в съдебната система, а не само козметични промени. За да не се чуват реплики: "Законите не ме интересуват. Искам да знам кой е съдията." Родолюбивите ни политици са длъжни да осигурят тези промени в съдебната ни система", казва Юлита със светско име Лидия Илинова.

Още по темата тук - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4451052>

Мъж блъсна съдийка на пешеходна пътека

Предишна новина

Инспекторатът към ВСС със забележки за промените в Конституцията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.