Събитията на 2019: Изборът на главен прокурор


Освен от политическите избори тази година общественото внимание беше приковано и от избора на нов главен прокурор. Имаше остри спорове и дори протести срещу кандидатурата на Иван Гешев. С мотива, че не е имало алтернатива, президентът отказа да назначи избрания за главен прокурор, а Висшият съдебен съвет го прегласува. В центъра на дебата се оказаха правомощията на Обвинител номер едно.
 
Иван Гешев, зам.-главен прокурор, избран за главен прокурор: Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който политически се изгражда, с политическа цел, за това, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. Главният прокурор не е недосегаем и не разрешава всички проблеми в тази държава.
 
С тези думи, избраният за главен прокурор Иван Гешев излезе от президентството минути след като получи Указа за назначаването си. В началото на годината обаче Гешев сам се изключи от потенциалните кандидати за поста. Аргументът му беше, че не иска да участва в "кално" състезание.
 
Иван Гешев, 23 юли 2019 год.: Залогът е оцеляването на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които ние водим дела.
 
Така до началото на април като потенциален кандидат за поста се очертаваше председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Скандалът около терасата на неговия апартамент, обаче, изпрати Георгиев първо в отпуск.
 
Пламен Георгиев, бивш председател на КПКОНПИ: Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака и тая компроматна атака се вижда и кой я прави. Има хора с медии, олигарси.
 
През юли Георгиев подаде и оставка като шеф на антикорупционната комисия, въпреки че проверката на НАП показа, че доходите му отговарят на притежаваното имущество, и въпреки че разруши незаконните постройки на терасата си, наследени от предишния собственик. Той беше назначен за консул във Валенсия.
 
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пък единодушно издигна кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В интервю за БНТ ден по-късно Гешев обясни защо приема номинацията.
 
Иван Гешев: Аз нямам право да излъжа това доверие
 
Интервюто на Иван Гешев за БНТ нажежи страстите около неговата кандидатура - заради тезата му за разделението на властите.
 
Иван Гешев, 23 юли 2019 год.: Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че Законодателната, Изпълнителната и Съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част от монетата е взаимодействието в рамките на Конституционните правомощия между отделните власти.
Бойко Борисов, министър-председател: Не трябва никоя партия, правителство да се меси в независимата съдебна власт. И за това не излъчих.
 
В същото време Гешев водеше лично операции по задържането на кметове, обвинени в злоупотреба с власт и обществени средства, срещу телефонни измамници, срещу производители на фалшиви цигари.
 
В деня на изслушването на Гешев във ВСС столицата беше блокирана от протести - на противници на кандидатурата му. И на хора, които го подкрепяха.
 
По време на изслушването си Гешев отговаря повече от 6 часа на над 100 въпроса, зададени от неправителствени организации. Подкрепящите го определиха концепцията му като модерна. Гласувалите против заложиха на тезата, че няма алтернативна кандидатура.
 
Лозан Панов, председател на ВКС: Кой и как предложи на членовете на прокурорската колегия на ВСС г-н Гешев за кандидат за главен прокурор? По какви критерии е преценено, че той е най-достойният професионалист сред прокурорите? Аз ще гласувам против.
Сотир Цацаров, главен прокурор: Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи. Когато избирахме председателя на ВКС, правихме ли този детайлен преглед на неговите професионални качества, за който той апелира сега?
 
Иван Гешев беше избран за главен прокурор с 20 гласа "за" и само 4 "против". Протестиращите срещу него пренесоха недоволството си пред президентството с искане държавният глава да не издава Указ за назначаването му. Румен Радев върна кандидатурата.
 
Румен Радев, президент: Издигането на един - единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Така необходими за неговата нелека и отговорна мисия.
 
След второто гласуване президентът беше длъжен да назначи Иван Гешев за главен прокурор. Румен Радев обаче заговори за конституционни промени за мястото на прокуратурата. С аргумента, че се съобразява с Венецианската комисия, правителството предложи независим прокурор да разследва главния прокурор.
 
Бойко Борисов, министър-председател: По този начин мисля, че би трябвало вече и съдиите, и прокурорите да се успокоят.
 
Иван Гешев получи указ за назначаване, а действащият главен прокурор Сотир Цацаров беше избран да оглави антикорупционната комисия. Така в последните работни дни за годината Цацаров напусна прокуратурата по-малко месец преди да изтече мандатът му. А Иван Гешев встъпи в длъжност.
 

Световноизвестен оперен певец стана длъжник на непознати в България

Предишна новина

Не трябваше да бързаме с препоръките на Венецианската комисия*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.