Светлин Русев протестира с изложба срещу проекта за нов Наказателен кодекс

Светлин Русев протестира с изложба срещу проекта за нов Наказателен кодекс
Снимка БГНЕС

Изложба в знак на протест срещу проектозакона за нов Наказателен кодекс организира академик Светлин Русев. От днес в продължение от десет дни изложбата-протест може да бъде видяна на "Шипка" 6 в столицата. На нея има много ценни експонати, акад. Русев отличи един от любимите си предмети – рядка икона на Св. Георги.

 "Свидетели сме на много безумия, които са ставали у нас, но чак до такова безумие не вярвам да се стигне", изрази надежда художникът в студиото на "Денят започва" на БНТ тази сутрин. Макар че, от друга страна, това не е изолиран случай - на практика проектът за нов НК, в главата за престъпленията срещу режима на културните ценности и архивните документи, е следствие на един объркан, неграмотен Закон за културно-историческото наследство (ЗКИН), коментира акад. Русев. Този неграмотен закон вече роди своето детенце – текстовете в проекта за нов НК, каза той, и категорично обяви: "Това са безумия и ние няма да позволим това нещо".

В студиото на БНР Светлин Русев прочете само един от спорните текстове в проекта, а именно ал. 1 от чл. 394, озаглавен "Несъобщаване за културна ценност". Текстът гласи: "Който открие културна ценност и в продължение на седем дни не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба".

Определянето на културна ценност е толкова широко и объркано в Закона за културно-историческото наследство, че това прави широко достъпни произвола и своеволното тълкуване, смята акад. Русев.

Смисълът на изложбата-протест е да се покаже, че колекционерите опазват културни ценности. Две трети от експонатите в изложбата са по-стари от 50 години и според формулировките в ЗКИН и НК притежаването им е престъпление. Неслучайно аз давам пример с моите студентски работи – те са по-стари от 50 години и аз подлежа на наказателна отговорност, каза Русев.

Той заяви, че се е опитал да ангажира с проблема хората, които имат отношение към приемането на закона. Засега единствено сериозно се отзовал председателят на Народното събрание Михаил Миков, който вчера е бил и близо 30-40 минути на изложбата. В личен разговор с акад. Русев Михаил Миков заявил, че предвидените нови текстове в проекта за НК са "доста неприлични и, да не кажа, професионално неграмотни".

От своя страна, председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов вчера е имал среща със зам.-главния прокурор, каза акад. Русев.

"Разговорите продължават, но публично засега няма изявление от нито един държавник, че това е безумие и няма да се допусне. Опасенията ни са, че ще се получи както със Закона за културно-историческото наследство. Откъде накъде ще ни наказват мен с моите студентски неща, които не мога да ги продам", заяви Светлин Русев.

Прокуратурата подготвя становище

 

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова и двама ръководители на отдели във Върховната касационна прокуратура вчера са се срещнали с председателя на Съюза на колекционерите в България проф. Стефанов, потвърдиха от прокуратурата. Разговорът между тях е бил относно споделените тревоги за предлаганата формулировка в проектаза нов НК на престъпленията, които сега са регламентирани в чл. 277 и чл. 277а от действащия Наказателен кодекс. Прокуратурата ще излезе със становище по този въпрос в рамките на цялостното становище, което подготвя по проекта.

Още по темата

Свидетели сме на политическа касапница преди изборите

Предишна новина

Прокуратурата и ДАНС представиха данъчна афера с 3 свързани групи, но в отделни дела

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  Не само в проекта за нов НК са налице безумия....и по сега действащият НК
  е така.Делата срещу колекционери са факт, както и осъдителните присъди.
  Защо никой не пише за това...????

  http://www.legalworld.bg/34378.mejdu-emociite-i-realnostta-ostavat-podsydimite-po-neiasni-obvineniia.html

 2. 2
  B DANEV | нерегистриран
  1
  -1

  BIVCH DONOSNIK PRAVI IZLOJBA TRIABVA GOLIAMA NAHALNOST ZA TOVA

 3. 1
  Освен Божков с незаконна колекция е и Светлин Русев. | нерегистриран
  4
  -1

  Светлин Русев ли сам си призна, че е правил оценка на картини в рамките на делото "Октопод" срещу солидни комисионни и облаги? Той призна, че Робева го е помолила да даде оценка на картини на Георги Петракиев. Той е взел заем от 100 хил. долара от клуба по художествена гимнастика на Робева и не могъл да го покрие на време, казват свидетели. Затова като отплата му били взети картини.

  Светлин Русев каза още, че по време на оценката е присъствал и Алексей Петров. Художникът заяви, че не знае защо това е било нужно. Една част от картините са останали при Нешка Робева, друга - при Алексей Петров. Една картина е останала при Русев, стана ясно от показанията на свидетеля.

  Както е добре известно, Нешка Робева е разследвана в рамките на „Октопод” като възможна връзка между Алексей Петров и редица бизнесмени, на които са давани заеми от популярната с прякора си Трактора бивша барета. Свидетелски показания сочат, че Робева е давала пари с помощта на Петров и след това е използвала негови хора, за да си взима обратно просрочени задължения.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.