Светла Баева: Детското правосъдие се нуждае от цялостна реформа


Българският хелзинкски комитет търси 255 катинара за инсталация, която ще бъде част от информационната кампания "Детство без решетки". Кампанията цели повишаване на осведомеността относно нуждата от цялостна реформа на детското правосъдие у нас.

Инсталацията ще се осъществи през октомври, а катинарите ще се събират до 15 септември. Те могат да бъдат стари или нови, но с изискването задължително да имат ключ към тях.

255 са децата, които в момента са настанени в интернатите в България - два типа репресивни институции, действащи по остарелия закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, поясни в интервю за "Хоризонт" Светла Баева от БХК.

Законът датира от 50-те години, той е изработен по съветски модел и позволява деца да бъдат настанявани понякога произволно и незаконно за дълги периоди от време – до три години в подобни институции, посочи още Светла Баева. Тя добави, че още от 2008 година Комитетът за правата на детето към ООН насърчава България да реформира системата за детско правосъдие и да премахне тези интернати:

В тях се настаняват деца от 8 до 13 години и въпреки че по закон те не носят наказателна отговорност, спрямо тях се прилагат наказателни мерки, а това е недопустимо.

Материално-битовите условия в интернатите са изключително занемарени, лошо е и качеството на обучение на децата в тях, смятат още експертите.

Нападателят на бургаски свещеници и надзиратели все пак остава в ареста

Предишна новина

Турчинът, обвинен в изнасилване на стопаджийка, остава под стража

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.