Старт на дело при смърт след безкръвна операция


Галина Нигохосян (32 г.), която през февруари 2012 г. издъхна след безкръвна операция на апандисита, е оставила 8-месечно дете сираче. Това стана ясно в Софийския градски съд при старта на делото срещу хирурга от "Пирогов" д-р Виктор Попов. Лекарят е обвинен, че при интервенция (лапароскопия) е наранил с лазарен скалпел коремната аорта на Нигохосян, предизвикал силен кръвоизлив и причинил смъртта.

Тъй като Попов е съпруг на бившата прокурорка от Софийската градска прокуратура Симона Попова, разследването срещу него води Нина Панчева от Окръжна прокуратура-София. Вчера защитата на Попов поиска Панчева да се оттегли, тъй като дала на пострадалите достъп до делото по време на разследването и така демонстрирала предубеденост.

Съдия Димитрина Ангелова отказа да отстрани прокурорката, защото имала право да запознае пострадалите с делото. Вчера близките отказаха да предявят граждански искове срещу доктора.

"Всичко започна на 26 февруари 2012 г., когато Галина получи болки в корема, които продължиха целия ден", обясни вчера пред съда Атанас Николов, съпруг на Галина и син на бившия зам.-шеф на Върховния касационен съд, а сега констутиционен съдия Гроздан Илиев. Николов уточни, че заради болките още вечерта отишли със съпругата му в "Пирогов". Приел ги д-р Петър Антов. Прегледал Галина веднага предположил, че проблемът е апандиситът. Препоръчал да я хоспитализират, за да бъде оперирана на следващия ден. "Решихме да се приберем и сутринта да се върнем", каза Николов. На сутринта станало ясно, че операцията ще направи д-р Попов. Той обяснил, че може да оперира стандартно или безкръвно - чрез лапароскопия, като уточнил, че по втория начин възстановяването е по-бързо.

От разказа на Николов стана ясно, че последвали три мъчителни дни. Финалът на операцията се забавил. Никой не им давал информация до късно вечерта, когато д-р Попов излязъл от операционния блок. "Каза ни: "Така или иначе ще разберете. Имаше инцидент при операцията, одрасках аортата. Но не мога да изпусна такава млада жена, ще я наблюдавам", обясни Николов. На следващия ден състоянието на Галина останало непроменено. "На 29 февруари бях при дъщеря ми, която тогава бе на 8 месеца, когато бащата на Галина се обади и каза, че е починала", обясни Николов.

По делото предстои да бъде разпитан целият лекарски екип, занимавал се с операцията на Галина.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Мая Манолова: Плевнелиев наруши два конституционни принципа

Предишна новина

Оставиха в ареста 17-годишния Мирослав, обвинен в убийство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.