СРС с призив за дистанционно подаване и получаване на книжа, документи и справки

СРС с призив за дистанционно подаване и получаване на книжа, документи и справки
Една от сградите на СГС, снимка:БГНЕС

Предвид усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, Софийски районен съд (СРС) призова гражданите и адвокатите, страни по дела да се възползват от възможността за дистанционно подаване и получаване на книжа и документи, както и за извършване на справки по вече постъпилите и образувани дела.

Във връзка с предвидените и гласувани промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение,  от СРС молят участниците в съдебните производства да посочват електронен адрес за получаване на съобщения, както и телефони за връзка за своевременното им уведомяване в случай на отлагане или пренасрочване на делата. „Използването на предвидения в закона начин на връчване на съобщения и книжа ще допринесе съществено от една страна за намаляване на струпването на хора в сградите на съда и съответно за избягване на рискове за здравето им, а от друга – ще облекчи работата на служба „Връчване на призовки  и съдебни книжа“, като се намалят рисковете за здравето на работещите в съда“, съобщават от съда.

Създадена е организация за допълнително улесняване извършването на отдалечени справки, като такива могат да бъдат извършвани, както чрез сайта на съда, така и на телефоните, посочени на сайта на съда https://www.srs.justice.bg/srs/.

Съдебни книжа по граждански дела и наказателни дела могат да се подават на следните имейли: documents.go@srs.justice.bg – за граждански дела и documents.no@srs.justice.bg – за наказателни дела.

Вещите лица, назначени по делата следва  да посочват електронен адрес и мобилен телефон за връзка, както и профили в системи за онлайн – комуникация, чрез които биха могли да се провеждат видеоконферентни връзки с тях с цел изслушването им в открито съдебно заседание. Изготвените експертни заключения по граждански и наказателни дела могат да бъдат депозирани, както следва: ekspertizi.go@srs.justice.bg – за граждански дела и ekspertizi.no@srs.justice.bg – за наказателни дела.

С цел недопускане на струпване на хора, участниците в съдебни заседания се допускат в сградите на съда не по-рано от 20 минути преди началото на съдебното заседание, за което са призовани. Всички посетители на съда трябва да бъдат с поставени предпазни маски, които плътно да покриват носа и устата и при влизане следва да дезинфекцират ръцете си посредством поставените на входовете дезинфектанти. Не се допускат лица с признаци на респираторни заболявания - хрема, кашлица и други грипоподобни симптоми. Движението по стълбищата в сградите на съда се осъществява еднопосочно, съобразно поставените указателни табели и ограничителни ленти.

Работното време за работа с граждани на службите е от 09.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа. След приключване на съответната дейност, посетителите на съда следва незабавно да напуснат сградата.

Съдебните служители работят по график, а за съдиите е въведена дистанционна форма на работа съобразно необходимостта от явяването им в сградите на съда за участие в съдебни заседания и обявяване на съдебни актове.

Още по темата

Столичната полиция провежда масирана акция срещу автоджамбази

Предишна новина

Пощенски служител в Пенсилвания се отказа от показанията си за изборни нарушения

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  123 | нерегистриран
  8
  -1

  Съдебните служители работят по такъв график, че всички се засичаме. Първа, втора и редовна. Така че от 9.30 до 13 ч. сме пълна стая.

 2. 1
  | нерегистриран
  8
  -1

  Графикът обаче не се отнася до всички служители, нито пък е осигурена необходимата дистанция между работните места, според указанията на РЗИ

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.