Срещу COVID-19: Въвеждат „зелени коридори“ за възрастни в София

Срещу COVID-19: Въвеждат „зелени коридори“ за възрастни в София

Мерките срещу COVID-19 в София се затягат. От събота, 7 ноември, се забраняват посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител, съобщи в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Решението е на софийския оперативен щаб и е обсъдено с ръководствата на големите търговски обекти. 

Въвеждат се и „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч на обяд.

Създава се организация за включване на част от ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми.

На директорите на ДКЦ-а се възлага в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват  преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

По отношение на контрола: в последната седмица екипите на СДВР и общината провериха над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда. 3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата. Продължава засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения“, съобщава още Фандъкова.

Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на Метрополитен.

Още по темата

ВАдвС поиска ВКС да наложи цензура на прокуратурата

Предишна новина

СРП проверява фондация HelpKarmа заради космически заплати, раздавани от дарения

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.