Срещу четвърт милион лева ВСС пак ще регулира натовареността на магистратите

Срещу четвърт милион лева ВСС пак ще регулира натовареността на магистратите
ВСС търси консултанти за 264 000 лв.

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви публично състезание за осигуряването на консултантски услуги за регулиране на натовареността на магистратите, съдебната администрация и повишаване на ефективността на разглеждането на делата и преписките. Прогнозната стойност е 264 000 лв. с ДДС, като средствата са по проект, финансиран от европейската програма "Добро управление". Ръководител на проекта от страна на ВСС е Калина Чапкънова.

Проектът, който е пореден за измерването на натовареността в правосъдната система, ще трябва да доведе до повишаване на качеството, бързината и ефективността на правосъдието, става ясно от документацията. За целта ще трябва да се изпълнят следните дейности:

Дейност 1: Извършване на междинна оценка на прилагането на методологията за измерване тежестта на отделните видове дела и преписки и за отчитане на допълнителните служебни задължения, извършване на допитване сред магистратите и разработване на модел за интеграция на нормата на натовареност с другите процеси на планиране;

Дейност 2: Разработване на методика за измерване и определяне на норма на натовареност на съдебната администрация и равномерно разпределение на работата в рамките на отделните структури, въвеждане на механизъм за определяне на норма на натовареност на съдебната администрация и разработване на модел за интеграция на механизма с другите процеси на планиране;

Дейност 3: Изготвяне на анализ на факторите, водещи до увеличаване продължителността на делата, изработване и прилагане на предложения за преодоляване на забавянията и изработване на предложения за законодателни промени в процесуалните закони, с оглед преодоляване на факторите, водещи до забавяне на делата;

Дейност 4: Осигуряване на мерки за информация и комуникация за осигуряване на гласност на предвидените и изпълнени дейности сред магистрати, служебни служители, медии, граждани и др. заинтересовани страни чрез провеждането на публични дискусии и заключителна пресконференция.

При изготвяне на анализите, изпълнителите на заданието ще трябва да провеждат интервюта и анкети със съдии, прокурори, следователи и служители от администрацията на съдебната власт. От документацията се разбира, че към 31.12.2017 г. броят на съдебните служители в органите на съдебната власт у нас са 9257, при щат от 9463.

Кандидатстването в процедурата е възможно до 23 февруари 2018 г., а избраните консултанти ще имат срок от пет месеца, за да изпълнят възложената им задача.

Още по темата

СРС остави в ареста двама задържани за телефонни измами

Предишна новина

Септември - българският модел за борба с корупцията

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  14
  0

  А така! Някой като мене ще вземе 300 000 лева ,а пък съдии и служители да попълват още една система . То не беше СИНС, АСУД, ЕСПП и т.н.

 2. 7
  "d,.r | нерегистриран
  12
  0

  От години се чудя защо от ВСС не се прави нищо по промяна на съдебната карта , по изравняване на натовареността на съдилищата и прокуратурите ...въобще не се правят реформи . Много просто - освен ,че е по-лесно да си изкараш мандата в приятно нищоправене , семинари и сладки командировки по целия свят ....има и много пари в тая работа . Колко пъти се ще се мери тая натовареност , колко милиони ще потънат в консултантски услуги , софтуери и подготовка на законопроекти ????? Важното е нищо реално да не се направи , защото тогава ще секнат проектите и сладките обществени поръчки.  Месеците си текат , а и новия състав на ВСС я кара постарому . Защо гласувахме "пряко" , защо си губихме времето , защо се надявахме....Пак ще мерим натоварване , пак ще усвояваме пари . ДОКОГА ????????????????????

 3. 6
  | нерегистриран
  12
  0

  "Прогнозната стойност е 264 000 лв. с ДДС, като средствата са по проект, финансиран от европейската програма "Добро управление"."  Сиреч, вместо тези пари да се дадат за увеличение на щата, за да се се сведе работата до възможно за изпълнение, а не да се управлява на принципа: "Колкото по-товариш едно магаре, толкова повече носи", то идеята е да се усвоят едни пари и да се назначат едни наши хора, които няма да вършат нищо, а само ще подвикват на тези, които са претоварени с работа: "Давай" и "Ех, колко сте мързеливи"!

  Щото то и сега ако парите, дето отиват за държавни субсидии на протестърски партии, които даже не влязоха в парламента беше увеличен щата, то забавените дела щяха да са много по-малко.

  Ама то не това е целта на рИформата - сиреч целта не е да има по-малко забавени дела, а да се много и едни хора да получават милиони за да рИват, че искат рИформи.

 4. 5
  уствояване на средства | нерегистриран
  9
  -1

  Това нищо не е-асоциация ще брои комари срещу милион и половина лв.

  http://www.segabg.com/article.php?id=892443

 5. 4
  | нерегистриран
  11
  -3

  Да плащат от техните заплати. Това си е тяхна работа. Стига източване на народни пари.

 6. 3
  ама надали | нерегистриран
  11
  -2

  Калинка малинка на Баце. Златен резерв и гарантирано от ГЕРБ.

 7. 2
  грантчо | нерегистриран
  18
  -3

  ама тези членове с големи заплати защо търсят външно дружество

  нали в концепциите обясняваха как ще решат тези проблеми

  както на нас, така и в народното събрание за да ги изберем - изберат

 8. 1
  Дано | нерегистриран
  21
  -6

  Калина не я свърши като Калин. Тоя такива л...а забърка с тая СИНС, че още вони на непран калпак!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.