Срам ме е да кажа за какво ме съдят, звучи като виц


Притеснява ли ви това дело, все пак обвинението не е сериозно?

Пречи ми, каквото и да си мислите вие за това, ама аз се водя подсъдим. За всичко, което реша да предприема – в бизнеса или извън него, ми е нужен документ, а там пише – подсъдим. Работя от сутрин до вечер, плащам си данъците, старая се да съм най-добрият и наистина го постигам. Седемстотин човека има при мен на трудови договори. Но съм подсъдим... Не може да е нормално девет години да се точи едно дело. Стигнах дотам да пиша на съда, че искам най-после да ме съдят. Ако съм виновен – да ме осъдят, ако съм невинен – да ме оправдаят. И най-парадоксалното е, че нито съдът, нито прокуратурата, нито адвокатът ми могат да ми обяснят какво става и къде е логиката в тая работа.

Добре, когато на 27 юли 2000 г. отидохте в складовете на Илиянци, за да откарате пипера, който сте купили, нали полицаите бяха там и видяха всичко?

Именно полицаите освободиха стоката, те ми я предадоха. Бившият й собственик – Филип ми предаде пипера с протокол, аз го приех, натоварих го и го прибрах в други складове. Това е една абсолютно чиста сделка – с изряден договор, плащане по банков път, минала през ревизия. За какво укриване може да става дума, щом като аз още тогава подробно описах в кой склад какво количество има, пуснах молба до полицията да ми разрешат да го продавам този пипер, защото той не е много трайна стока.

Разрешиха ли ви?

Казаха ми, че няма проблем, че стоката си е моя! Пък и нали някой трябваше да поеме отговорност, ако тя се развали. После и пред полицаите в БОП-а описах всичко подробно... И след всичко това да твърдят, че съм го бил укрил този пипер, че това било вещно укривателство! Нали е абсурд. А после се оказва, че този, дето уж откраднал пипера, не го е откраднал! Аз какво съм укривал тогава?

Имате мярка за неотклонение подписка. Как се изпълнява тя?

Не знам?! Мога да излизам в чужбина...

Други наказателни дела срещу вас има ли?

Не, никакви.

Неведнъж публично се е коментирало, че подобни безмислени дела срещу бизнесмени се създават, за да бъдат изнудвани те да плащат. От вас искани ли са пари?

Не, не са. От никого. Категорично. По-скоро имам усещането, че това се е превърнало в един целенасочен тормоз срещу мен. Не за пари, а поради лично отношение към мен. Не мога да посоча конкретен човек или конкретна причина за това, но не виждам друга логика.

Какво имате предвид под лично отношение? Вие познавате ли например прокурорите Налбантов, Чалъмов, Момчил Георгиев, заместник-директора на столичното следствие Светослав Василев и т.н.?

Знам ги като имена, за Налбантов знам, че е районен прокурор. Василев го познавам като физиономия. И толкоз. Вижте, никога по никакъв начин не съм потърсил някаква помощ, нито ходатайство, макар че имам доста контакти. Делото си върви по нормалния ред. Ако изобщо е нормално да се точи 9 години! Само дето не мога да вляза в съд. Вече почвам да си мисля, че ще стана на 60 години и това дело за черния пипер още ще си стои.

Е, дотогава все ще го стигне давността, ако не го прекратят...

Да, ама мен ме е срам да кажа за какво ме съдят, щото цялата история е абсурдна и звучи като виц – ресторантьор укрива черен пипер. Ще стана за смях. Ще ме кръстят "Пепи Пипера". Това е все едно като оная приказка "Да те удари трабант, да те е срам да кажеш!". Е, като кажа, че става дума за 25 тона, малко по-друго звучи. То, вярно, че няма дело, което да е шега! Ама пък от друга страна – всички ме познават – магистрати, политици, всичките ги посрещам и изпращам в заведенията си. И сега, като стане известно – ще ми се смеят хората. 

 


 

 


 

 


Другият живот на Петър Лашов

Предишна новина

Ни съм бил там. Ни ми е казвал и той

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    **************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.