Справката за контактите на Орлин Алексиев е изнесена от МВР, а не от ДАНС


Новината бе потвърдена и от Димитър Дъбов, председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения.

"Въпросната справка е изтекла от МВР, а не от ДАНС, каквито съмнения имаше първоначално. След като върху справката е била положена резолюция от главния секретар на МВР, тя е тръгнала надоло по структурите на МВР.

След това на тази справка е било направено ксерокопие, което е изтекло към медиите. Министър Йовчев ни увери, че Дирекция Вътрешна сигурност работи за намирането на къртицата", заяви Дъбов.

Народният представител твърди, че кръга от лица в справката по случая "Алексиев" не са подслушвани. Според него е било установено, че Алексиев само е контактувал с тях. Но след това те не са били обект на Специални разузнавателни средства.

Припомняме, че в справката, носеща подписа на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, са описани накратко контактите на Алексиев с Гриша Ганчев.

Установено е, че двамата заедно ходят на лов. Алексиев си говори, макар лаконично и рядко с оръжейния бос и собственик на футболния Локомотив (София) Николай Гигов.

"Двама рядко контактуват по телефона. В разговорите коментират, че "това трябва да се случи много бързо", както и че "утре идва приятелят му, за когото Орлин знае – тоя големият", пише в справката.

Алексиев се вижда често на "обичайното място" и с шефа на "Канал 3" Любомир Минчев.

ДАНС са установили още, че Орлин Алексиев си говори и с шефа на БНБ Иван Искров, банкерите Петя Славова и Цеко Минев, Георги Кадиев (БСП), с бизнесмена в сферата на транспорта Миролюб Столарски и с множество фигури от ГЕРБ.

Службите анализират, че от разговорите на Алексиев, с изключение на тези, отнасящи се до дейността му на общински съветник, рядко може да бъде извадена каквато и да е конкретност.

Обикновено се договарят срещи с думите: "там ли си да мина", "ела при мен", или "в бара".

ДАНС са установили, че съветникът от ГЕРБ предпочита да провежда конфиденциални разговори на изключен телефон във ВИП-салона на бар "Флайт", където се пуска само с клубни карти. Оказва се, че барът е на самия Алексиев.

Справката е изготвена от ДАНС, но върху нея ясно личи резолюция на Главна дирекция "Национална полиция".

Самият Алексиев е използвал и заглушително устройство по време на някои от срещите си. Интересен е и факта, че той се движи по улиците на София с бронирано "Ауди" модел "А8".

ДАНС нахлу в кабинета на зам.-кмет на Плевен

Предишна новина

Депутатите се впускат в маратон за Закона за МВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.