Списъкът всички с признати вземания от КТБ може да бъде публикуван в Търговския регистър.


Списъкът с кредиторите с признати вземания от Корпоративна търговска банка може да бъде публикуван в Търговския регистър. Това ще стане с промяна в Закона за банковата несъстоятелност, гласувана на първо четене от бюджетната комисия. По този начин ще се избегнат струпвания и евентулални безредици пред централата на банката. Синдиците трябва да изготвят списък с кредиторите с признати вземания, който те могат да видят и срещу който евентуално да могат да възразят в кратки срокове. По закон обаче, в момента оповестяването става в сградата на банката, което означава:

...Че около 8 хиляди кредитори на банката само за град София трябва да се запознаят със списъка в рамките на 10 работни дни. Също така, предполага създаването на затруднения с обслужването на кредиторите и създава възможности за безредици и провокации.
Обясни един от синдиците на КТБ Росен Ангелчев. Юридическият съветник Явор Карапанайотов обясни, че банковата тайна няма да бъде нарушена.

Не може да се прави директен паралел, едно към едно, между банковата тайна при действаща банка и банковата тайна при банка в несъстоятелност. Така или иначе интересът на някое лице да не знаят другите какво има той в тази банка вече е нарушен до такава степен, че той не може да бъде опазен, не може да бъде гарантиран.

Това е поредната промяна, която се прави в Закона за банковата несъстоятелност заради КТБ, призна Менда Стоянова от ГЕРБ.

На всеки етап, на който синдиците изпълняват своите задължения по закона, стъпка по стъпка, се натъкват накой път на различни пречки, които възпрепятстват този процес и всъщност ние така вероятно ще продължим и по-нататък да чистим различни пречки.
Първата промяна в закона бе още миналата година, когато се даде възможност в КТБ да влязат временните синдици Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Основната им задача е да опазят масата на несъстоятелността.

Душеведът юрист

Предишна новина

ГДБОП арестува петричанин за детско порно

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Вяра | нерегистриран
    1
    0

    Чакам истината за КТБ и осъдителните присъди на крадците!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.