Спецпрокуратурата и ДАНС влязоха в държавния търговец на оръжия Кинтекс

Спецпрокуратурата и ДАНС влязоха в държавния търговец на оръжия Кинтекс

В рамките на досъдебно производство прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи започнаха в четвъртък сутринта обиски в офисите на държавния оръжеен търговец "Кинтекс". В хода на разследването участват и служители на ДАНС. Изземат се документи и се претърсват помещения, уточниха от прокуратурата.
 
Досъдебното производство е образувано на 1 февруари т.г. и е за престъпно сдружаване и безстопанственост по чл. 321, ал. 6 и чл. 219 от НК.
 
Наказателен кодекс
 
Чл.321 (6) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
 
Чл. 219. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм.- ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който въпреки задълженията си не е упражнил достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението, разпореждането или отчитането на обществено имущество, и от това са последвали значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено умишлено и не съдържа признаците на по-тежко престъпление, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) За престъпление по предходните алинеи в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода от три до десет години, а по ал. 3 - лишаване от свобода от три до дванадесет години, като в тези случаи съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
Междувременно в Пловдив в рамките на образувано досъдебно производство, специализиран екип от прокурори, следователи и полицаи, под ръководството на Специализираната прокуратура, извършват процесуално-следствени действия по адреси на търговски дружества–претърсвания и изземвания, разпити на свидетели.
 
От сградите на „Захарен комбинат“ АД – Пловдив са иззети мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост, уточниха от държавното обвинение.
 
"Захарен комбинат" АД е свързан с арестуваните в Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви. При обиските в хотели на фамилията в края на лятото на 2018 г. спецпрокурорите бяха открили таблица от 2008 година, в която са били описвани невнесените данъци от Захарния комбинат. "Сумата е десетки милиона лева, може да станат и над 100 милиона", коментира тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни пред медиите, че прокуратурата разследва дружество "Кинтекс", заради некачествена продукция и изпълнение на поръчка на български производители на оръжие, довело до плащане на неустойки от дружеството.

 

"Кинтекс" обаче не се е опитал да възстанови нанесената му щета от производителя на оръжието.

 

Неустойката била за милиони, а договорите за доставка били за всякакво оръжие, сключени с държави като Индия, но нямало данни за Украйна и Сирия.

Още по темата

Пропуснатата новина*

Предишна новина

Цацаров разпореди проверка на ДОСТ

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Въпросче | нерегистриран
    1
    0

    Образуваното ДП, срещу неизвестен извършител ли е, че не стана ясно?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.