Специализираният наказателен съд не даде ход на делото КТБ

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото КТБ
Наблюдаващите покурори по делото КТБ Иван Гешев, Даниела Начева и Антоанета Софрониева Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд (СпНС) отложи делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) за 23 януари 2018 г. По време на краткото първо заседание в препълнената от подсъдими, прокурори, адвокати и репортери зала, стана ясно, че банкерът Цветан Василев, който е основен обвиняем по мегаделото, е засечен да влиза в България през Аерогара - София на 5 юни 2014 г. Това се е случило точно месец преди официално да бъде обявен за издирване от органите на МВР, което се случи на 5 юли 2014 г.

Заедно с банкера Цветан Василев по делото има още седемнадесет обвиняеми.

Единият пункт от обвиненията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева. За тях подсъдими са Василев, бившият ръководител управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков, бившите изпълнителни директори на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов и Илиан Зафиров, външните одитори от "KPMG България" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, главният експерт в Дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки" Елка Стойкова, както и служителите в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят отново Цветан Василев, главният касиер Маргарита Петрова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Процесът се гледа от съдия Виржиния Петрова при открити врата. Фактът, че СпНС разполага само с четири зали, стана повод в началото на заседанието пред вратата на най-голямата зала в съда, която разполага с 38 седалки, да се извие опашка от над 50 души, желаещи да заемат място. Това естествено не бе възможно и се наложи голяма част от присъстващите в помещението да останат прави, на разстояние не повече от метър от съседа си.

В хода на заседанието адвокатите на осемнадесетте подсъдими, както и тримата представители на обвинението, сред които и ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, се обявиха срещу даването на ход на разпоредителното заседание, а с това и на делото.

Основна причина стана фактът, че Цветан Василев е нередовно призован по делото, понеже не е бил открит, за да му бъдат връчени призовка и обвинителен акт.

Призовкарят, потърсил Василев на адреса, на който е регистриран - гр. София, улица "Кричим" 78, апартамент 12, се е върнал в съда, заедно с призовката. По информация на домоуправителя на сградата, Василев не се намира там от години.

Втора предпоставка за отлагане на делото бе това, че адвокатът на подсъдимия Рангел Стойчев - Пламен Цанков е починал през ноември т. г., а самият Стойчев не е успял да си осигури нов адвокат през последния месец.

По време на заседанието стана ясно, че опит Василев да бъде намерен няколко пъти е направен от съда. Първо – изпратена е молба за справка от съда до трите мобилни оператора у нас с питане дали Цветан Василев е сключвал договор с тях. Целта на питането е била да се установи какви адреси е използвал банкерът, за да стане клиент на някоя от изброените фирми. Той обаче не използва услугите на нито един от трите оператора.

Второ – изискана е справка от Гранична полиция с въпрос дали и кога Василев е напускал страната. Няма данни той да е влизал или излизал от България след повдигане на обвиненията му.

Трето – информация е изискана и от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) дали банкерът се намира в някой от затворите в страната. От ГДИН са отговорили, че не се намира в нито един от тях.

Четвърто – справка е изискана и от Националната следствена служба дали Цветан Василев е задържан в някои от българските арести. Отговорът отново е бил отрицателен.

На 20 ноември т. г. със съдебна поръчка в Сърбия са изпратени призовка, обвинителен акт и информация за насрочване на разпоредителното заседание по делото срещу Цветан Василев и останалите седемнадесет подсъдими. Няма отговор на изпратените книжа.

В тясната зала, освен седемнадесетте подсъдими, тримата прокурори, съдът и десетките журналисти, с усилие влязоха и адвокатите на подсъдимите, сред които и Даниела Доковска, Ина Лулчева, Илиян Василев, както и защитниците на банкера Цветан Василев - Константин Симеонов и Лазар Карадалиев. Както "Правен свят" писа част от подсъдимите са представлявани от по двама адвокати. Това наложи страните по делото да потвърждават на съдия Петрова, че се намират в залата с подвикване, вместо с придвижване.

Всички подсъдими по делото се явиха в залата, освен Цветан Василев.

След заседанието председателят на специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото Иван Гешев заяви, че обвинението ще направи всичко възможно да тръгне съдебното следствие, посредством предвидените в закона процедури. Той уточни още, че гражданският иск на синдиците на КТБ към подсъдимите в процеса е за рекордните досега 4,4 милиарда лева.

"Има уредени процедури, които ние ще направим всичко възможно да бъдат спазени. Интересът на прокуратурата е да тръгне съдебното следствие и всички български граждани да видят информацията, с която разполагаме и да преценят всички възможни доказателства, с които разполагаме. Знам, че тези доказателства, с които разполагаме ще дадат отговор на всички въпроси, които се задават в обществото. Ще направим всичко възможно, като страна в този процес, той да тръгне. Въпросът беше, че днес има обективни пречки. Никой не може да предвиди смъртта на един защитник на подсъдим. Интересът на прокуратурата е да бъдат спазени всички права на подсъдимите, както и да има един краен стабилен акт", заяви Гешев.

По думите му Цветан Василев е редовно призован от сръбските власти да се яви пред българската прокуратура още в досъдебната фаза на процеса, но той не е пожелал.

"Ако господин Цветан Василев е добросъвестен и иска да се яви пред българското правосъдие, няма пречки да даде съгласие за екстрадиция пред сръбския съд и той ще се върне, и ще се яви пред българския съд. 7-8 от подсъдимите са със същите обвинения като господин Цветан Василев. Законът предвижда от 10 до 30 години лишаване от свобода за длъжностни престъпления в особено големи размери. Всеки един от тях се явява. Това са обикновени служители в КТБ, те се явяват в съда. Не ги е страх от нищо. Били са задържани по няколко месеца, в един момент съдът им е изменил мярката. Спазва се една определена законова процедура. Не виждам какво пречи на господин Василев да се яви по същия начин. Задържането под стража не е доживотен затвор, това е мярка за неотклонение. А тази мярка за неотклонение вече ще прецени съдът", уточни един от наблюдаващите прокурори по делото.

Даниела Начева, също прокурор в процеса за източването на КТБ, поиска от съда призовката и обвинителен акт за Цветан Василев да бъдат връчени на адвокатите му с цел съкращаване на процесуално време. Защитниците на банкера обаче не пожелаха да поемат такава отговорност.

"За нас е важно, на първо място, всички да участват лично в този процес. Вярно е, че това е тяхно право, но ние ще положим усилия да осигурим тази възможност на всички подсъдими и на всички страни, защото следва да се спазват правата не само на един подсъдим, а и на всички останали. Имаме 18 подсъдими по това дело. Възможно бе процедурата по уведомяване на Цветан Василев, която би освободила пътя на разпоредителното заседание, да бъде опростена. Това можеше да стане още в днешното съдебно заседание, каквато молба ние отправихме към съда и той действително попита защитниците на Цветан Василев дали те желаят да получат нужните книжа, за да е редовно уведомяването, те категорично отказаха. Вярно е, че делото нямаше да тръгне днес, заради смъртта на един от адвокатите, но спазвайки тази процедура това щеше да е някаква гаранция, че в следващо съдебно заседание ние щяхме да обезпечим хода", коментира Начева след края на заседанието.

Следващият опит да бъде даден ход на делото е на 23 януари 2018 година.

 

Още по темата

Нинова ще съди Десислава Атанасова и ГЕРБ заради "Техноимпекс"

Предишна новина

Политически структури ни убеждават, че състоянието на правосъдието е трагично, а то не е

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  До спорещите - | нерегистриран
  5
  0

  а вие знаете ли колко тома е диспозитивът на обвинението? Има-няма 15-20 тома по 150-200 листа всеки.

 2. 7
  Делян | нерегистриран
  12
  -4

  Аз вярвам в българското правосъдие, в неговата безпристрастност и непогрешимост!

  Аз не съм призован по делото защото съм невинен!

  Аз вярвам, че върховната сила на човечество България, светата троица- Сотир Методиев Пеевски ще разреши справедливо и безпристрастно на всеки, според каквито са делата му!!

  ...

  О, ""богове"...

 3. 6
  112 | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #5 от "113 | нерегистриран":
  А до сега всичко се четеше, нали?[[_67461_]]

  Не, но ако защитата се запънеше, нямаше как да й се откаже. А сега няма да се запъне.

 4. 5
  113 | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #2 от "112 | нерегистриран":
  По тази причина измениха закона и вече се чете само диспозитивът ;)

  А до сега всичко се четеше, нали?[[_67461_]]

 5. 4
  Хи хи хи | нерегистриран
  5
  0

  Добро утро.

 6. 3
  | нерегистриран
  10
  0

  Язък , цирка тъкмо да стартира и взе , че не "запали"!Сега до 23.01.2018г- всичкото платено трол са на полусъединител , а някои даже ще "изпушат"!

 7. 2
  112 | нерегистриран
  12
  -4
  До коментар #1 от "НОИ | нерегистриран":
  Няма да приключи това дело скоро.Докато изчетат ОА всички магистрати които участват в процеса ще са навършили пенсионна възраст.

  По тази причина измениха закона и вече се чете само диспозитивът ;)

 8. 1
  НОИ | нерегистриран
  16
  -5

  Няма да приключи това дело скоро.Докато изчетат ОА всички магистрати които участват в процеса ще са навършили пенсионна възраст.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.