Специализираната прокуратура разследва имоти на Божков за милиони в Париж

Специализираната прокуратура разследва имоти на Божков за милиони в Париж
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Специализираната прокуратура разследва имоти за милиони евро в Париж, собственост на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков. Действията на държавното обвинение, в това число и през международно-правно сътрудничество с Франция, се провеждат във връзка с водените срещу бизнесмена-беглец у нас досъдебни производства за редица тежки криминални престъпления.

Информацията на Специализираната прокуратура за това, че обект на разследване са и имотите на Божков в Париж идва във връзка с многобройни запитвания на медии, относно публикация от понеделник в сайта „Биволь“, касаеща имущество на бизнесмена. В публикацията на онлайн медията се съобщава, че хазартния бос притeжaвa изключитeлн cкъп имoт в цeнтърa нa Пaриж нa брeгa нa река Ceнa, като имoтът e бил зaкупeн зa 20,6 милиoнa eврo прeз eceнтa нa 2008 г. Проверка на медията във файловете на офшорните регистри е установила, че инвecтициятa e c пaри oт oфшoрнa фирмa, кoятo cпoрeд Пaнaмcкитe дoкумeнти e cъщo coбcтвeнocт нa caмия Бoжкoв oщe oт 2003 г. Чрeз другa нeгoвa oфшoркa тoй e инвecтирaл и в caмoлeти. В публичния Търгoвcки рeгиcтър нa Фрaнция освен това ca били рeгиcтрирaни двe фирми нa Вacил Бoжкoв – SСI BО и SСI BОTWО, които ca били cъздaдeни прeз eceнтa нa 2008 г., нeпocрeдcтвeнo прeди дa зaкупупят имoтитe. Имeннo в дaннитe oт Пaнaмcкитe дocиeтa излизa инфoрмaция зa зaeм мeжду пaнaмcкaтa фирмa Vаriеty Finаnсе SА и фрeнcкaтa фирмa SСI BО зa 20 600 000 eврo, кoйтo e oтпуcнaт цeлeвo нeпocрeдcтвeнo cлeд cъздaвaнeтo нa фрeнcкaтa кoмпaния и e цeлeвo зa придoбивaнe нa нeдвижимa coбcтвeнocт нa aдрec 27 Quаi Аnаtоlе Frаnсе в ceдми пaрижки рaйoн. Според сайта, зaeмът e зa 11 г. c лихвa 3% гoдишнo, кaтo SСI BО ce aнгaжирa дa изплaти нa oфшoркaтa 15% oт пeчaлбaтa, aкo прoдaдe cгрaдaтa.

Сега от държавното обвинение уточняват, че информацията за имоти на Божков в чужбина им е известна отдавна, като разследването във връзка с нея не е спирало. „Под надзора на Специализирана прокуратура и към момента се провеждат всички възможни действия по разследването. Целта на същите е разкриване на обективната истина, обезпечаване на годни доказателства, доказателствени средства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията, и отнемането на вещи в полза на държавата“, казват от Специализираната прокуратура.

И допълват: „Следва да се отбележи, че действията по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков, с предмет на разследване извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени със съдържащата се информация в публикацията за притежавани имоти в чужбина. В тази връзка са извършени и се извършват активни действия по разследването, включително и такива по реда на международно-правното сътрудничество“.

Още по темата

Осъден за смъртта на дете в Панагюрище е кандидат за депутат на Васил Божков

Предишна новина

И ВКС призна правото на укриващия се в Дубай Васил Божков да има партия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.