Софийският районен съд с декларация след медийна атака


Ръководството на Софийския районен съд застана с официална декларация зад съдия Силвия Хазърбасанова, след като тя стана обект на медийна атака заради свое решение по дело. Подобно действие на магистратите е без аналог до момента.

Хазърбасанова беше докладчик по дело за клевета, заведено от историка и граждански активист Емил Джасим срещу сайта "Пик". Причината е материал без автор, озаглавен по следния начин: "СКАНДАЛНА ГАВРА! Историк и учител от "Да, България" хули българщината навръх 3-ти март, нар Левски л.йно"

В текста, излязъл по време на предизборната кампания (Джасим беше кандидат-депутат от "Да, България"), той е определен като "лобист за легализиране на хомосексуалните бракове", а в края на материала се пита: "Що не вземе да скочи от паянтовата си Вавилонска кула?".

Решението на първа инстанция от 23 април т.г. е, че медията е опетнила доброто име на Джасим.

Отговорът на "Пик" е мащабна кампания срещу съда и докладчика по делото. От Софийския районен съд посочват като пример два материала.

Заглавието на единия (подобно на горното) дава ясна представа за съдържанието: "СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски - лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?".

Към текста е приложена снимка на съдията с коментар: "Съществото, оградено с червено на снимката. Запомнете го. То олицетворява националния нихилизъм и безродничество". "Време е да извадим на светло лицата на съдиите. Най-големите негодници са се спотаили сред тях. Медиите се фокусира яростно в прокурори, полицаи и политици, а съдът продължава да бъде свещена територия", пише авторът и собственик на сайта Недялко Недялков.

"Остър коментар" пред "Пик" по темата прави и вицепремиерът Красимир Каракачанов: "Българският съд често взема решения, които не почиват на здрава логика или го правят с някакви предубеждения емоции".

Има и други публикации.

Друг националист – депутатът Валентин Касабов от НФСБ стига и по-далеч от Каракачанов: "Това, което се случва, е нещо ужасно, нещо отвратително! От една страна имаме един човек, кой ругае по светинята на България – Васил Левски, от друга съдийка с чуждо самосъзнание, която мрази България и българите и дава опрощение на този негодник. Това може да се случи в държава, в която няма правила. За съжаление, това е следствие на т.нар. "демокрации" в продължение на 27-28 години демократичните промени".

Обзорен материал за делата на политици срещу журналисти с автор Ива Николова също е публикуван след решението срещу "Пик". Пред сайта адв. Людмил Рангелов също коментира, че "решенията, които съдът постановява системно срещу медии и журналисти е друг цензура, която ограничава журналистите. Тази цензура нито е в съответствие с Конституцията, нито с европейската конвенция за основните права на човека".

"В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик", пишат от Софийския районен съд. Те се противопоставят на използваните изрази и квалификации.

"Считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт", завършва позицията на Софийския районен съд.

Орбан: Законите ще изкарат на светло сенчестата армия на Сорос

Предишна новина

КПКОНПИ: Замесването на Фандъкова по случая "Иванчева" - категорично не отговаря на истината

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.