Социалното министерство заслужи "Вързан ключ" за абсурдна практика по ЗДОИ

Социалното министерство заслужи "Вързан ключ" за абсурдна практика по ЗДОИ

Заявителите могат да получават информация по електронен път от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) само ако предварително подпишат протокол на място в министерството. Тази абсурдна практика на МТСП при предоставяне на информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) заслужи и наградата "Вързан ключ" за най-абсурден случай на достъп.

За 12 път Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи днес наградите за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.  Антинаградата на социалното министерство е след номинация на Стефан Ангелов от ПДИ, който се натъква на повтарящата се практика в МТСП, независимо кое ръководство го управлява.

На 7 януари м.г. Ангелов подава заявление за достъп до информация по електронен път, в което сочи, че желае информацията да бъде предоставена по електронен път на електронната ми поща. Според решението, обаче, трябвало да се яви в централната сграда на МТСП на ул. "Триадица" 2 в София, където след представяне на документ за самоличност, да подпише "протокол за предоставяне на достъп до обществена информация". След подписването на протокола на място лично или упълномощено от него лице, информацията може вече да бъде изпратена на електронната му поща. Освен това в протокола се казва, че е предоставен пълен достъп, въпреки че заявителят го подписва преди да е видял получената информация, която действително се оказала и непълна. Практиката се повторила след аналогично искане в началото на тази година.

Прокуратурата пък получи антинаградата "Катинар" за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите. Мотивите за "отличието" са свързани с цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на държавното обвинение. Като конкретни примери са посочени отказите да се разкриват имената на наблюдаващите прокурори по знакови дела, да се предоставят отчетните доклади за последните 10 години на основание служебна тайна (макар един от тях да е публикуван в интернет), отказите да се предоставят докладите относно злоупотреби със специални разузнавателни средства с необосновано позоваване на служебна тайна. Отбелязани са още отказите на  Софийска градска прокуратура да предостави данни относно постановени оправдателни присъди и върнати от съда дела с мотива, че исканата информация не е свързана с обществения живот в страната, както и относно броя на преписките, по които е работил като следовател Делян Пеевски.

В тази категория още 107 институции получиха "Срамота" за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 535 институции.

На другия полюс е община Банско, която получи наградата "Златен ключ" за демонстрираното желание на общината да подобрява прозрачността в работата си и да улеснява достъпа до информация за граждани. В тази категория с грамоти бяха отличени община Алфатар и МВР при служебното правителство, в чиято интернет страница беше качена цялата полицейска статистика за регистрирана и разкрита престъпност от 2000 година назад, отчетни доклади и стратегически документи.

Борис Рангелов от "Ранобудните студенти" получи "Златен ключ" за систематично и последователно упражняване на правото на достъп до информация от висок обществен интерес.

От неправителствените организации бе отличено сдружение "Национален съюз единство" за последователно търсене на информация свързана с проекта "Южен Поток". С помощта на ПДИ Сдружението заведе съдебно дело срещу Министерство на икономиката и енергетиката заради отказа му да предостави документите, свързани с проекта. В следствие на широкия обществен отзвук на делото и обществения интерес по темата, на 4 септември т.г. министерството публикува на своята интернет страница документи по "Южен поток".

В категорията за най – добра журналистическа кампания,свързана с правото на достъп до информация, награда "Златен ключ" бе присъдена на Светла Василева от в. "Дума" за системно и целенасочено търсене на информация по обществено значими теми, водене на дела и отразяването на всеки етап от случаите в публикации.

Преглед на 160 000 страници от делото срещу бившия президент на Египет Хосни Мубарак е причината египетският съд да отложи произнасянето на присъдата, съобщи БНР. Прокуратурата още не е приключила прегледа на всички доказателства и затова съдът ще се прои

Предишна новина

Закъснялата процедура и липсата на профил на кандидата осуети избора на шеф на ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  антинаграда Катинар-за прокуратурата | нерегистриран
  0
  0

  5. Категория

  Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ

  и нарушава правата на гражданите  Антинаграда „Катинар” се присъжда на:

  Прокуратурата на Република България – за цялостна и задълбочаваща се непрозрачност на нейната работа. Конкретни примери за това са отказите да се разкриват имената на наблюдаващите прокурори по знакови дела, да се предоставят отчетните доклади за последните 10 години на основание служебна тайна (макар един от тях да е публикуван в интернет), отказите да се предоставят докладите относно злоупотреби със специални разузнавателни средства с необосновано позоваване на служебна тайна. Заслужават отбелязване още отказите на Софийска градска прокуратура да предостави данни относно постановени оправдателни присъди и върнати от съда дела с мотива, че исканата информация не е свързана с обществения живот в страната, както и относно броя на преписките, по които е работил като следовател Делян Пеевски.

 2. 2
  констатация | нерегистриран
  1
  0

  Показателно е, че в правен сайт заглавието не е свързано с голямата антинаграда на прокуратурата, а е за по-леката на социалното министерство, което все пак е предоставило достъп до исканата информация, за разлика от прокуратурата. Не ще да е заради обществения интерес.

 3. 1
  123 | нерегистриран
  0
  -1

  защо вместо да се раздават някакви антинагради, ПДИ не се ангажира с инициативи за промяна на ЗДОИ като се премахне задължителния протокол при предоставяне на информация от задължените лица или като се въведе изрично изключение за електронния обмен на данни, вкл. по въпросите: кога не се дължат разноски и дали плащането на разноски може да става в брой, освен по банков път. Защо практикат трябва да определя подхода на възложителите, които просто си спазват закона.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.