Снимка и биография на наблюдаващия прокурор по делото срещу Божков изплуваха по разследването срещу "Боклукгейт"

Снимка и биография на наблюдаващия прокурор по делото срещу Божков изплуваха по разследването срещу "Боклукгейт"
Сийка Милева, говорител на главния прокурор, снимка:"Правен свят"

На интересни находки в домовете на братята Атанас и Пламен Бобокови, който са сред обвиняемите по аферата „Боклукгейт“, са се натъкнали разследващите по време на обиски там. Това разкри говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг.

До събота 10 лица вече са привлечени като обвиняеми, 7 от тях са привлечени за организирана престъпна група, 3 са за данъчни престъпления. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните ще се иска постоянен арест, а за втория брат Бобоков - мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1 милион лева.

"Иззети са множество счетоводни документи, договори, луксозни автомобили от домовете на обвиняемите. От жилището на А.Б. е иззета цветна снимка, на гърба на която са изписани имена на публично известни, някои от които са убити през годините. Срещу имената им има записани големи суми пари - 70 млн. долара, 120 млн. лв, 300 млн. лв. и др.", заяви Милева.

Снимката с имената на публични личности на гърба й,част от които бяха убити, и записани колосални суми срещу тях, открита в дома на Атанас Бобоков, снимка:ПРБ

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още тя.

Единият от наблюдаващите делото прокурори Генка Брезашка заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклука от Италия.

Събрани са доказателства, че Живков е извършвал натиск на подчинени, както и на служители от регионалните инспекции, сред които има и уволнени, когато не са се поддавали на заповедите му да нарушават закона. Директорът на регионалната инспекция в Плевен не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са били извършвани фиктивни проверки, съвместно с представители на фирмите. В протоколите са отразявани и неверни обстоятелства.

От своя страна зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че по това производство има сформиран съвместен екип с органите в Италия. „Събраните доказателства сочат, че част от контролираните от Бобокови дружества дори не са имали капацитет да осъществят законовите действия, за които са имали разрешения от МОСВ по депониране и преработка на боклука. Намерени са и електронни подписи на търговски дружества, които са в Италия и са контролирани от българските граждани. Изградена е верига от дружества в Италия и България, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна, но на практика това не се е случвало", обясни Кънев. За едно от дружествата например той обяви, че дори не е имало ток и вода на обекта, но от МОСВ са издавали протоколи, в които твърдят обратното.

Членовете а ОПГ са извършили и множество деяния, свързани с укриване на данъци, уточни още той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че за сетен път са показали, че когато има добра комуникация и синхрон нещата се получават. "В моята кариера това е най-трудната за организация операция, участваха много служители, а трябваше да остане в тайна. Ще оказваме съдействие на прокуратурата, когато това ни бъде поискано", каза още той.

Произвеждаме необразовани и примитивни социопати, като държавата е абдикирала от проблема, а НПО-тата и някои политици се хранят от него*

Предишна новина

Сийка Милева: Станаха много фалшивите новини за прокуратурата, министър Горанов е разпитан по делото срещу Васил Божков

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  -17
  До коментар #2 от "Защо | нерегистриран":
  Защо цензурирате Сийка в заглавието? Тя каза, че са намерени "автобиографии". Значи някой си е писал биографията и после я дал на Бобокови

  Освен това имената са на "публични фигури известни в обществото".

 2. 2
  Защо | нерегистриран
  2
  -24

  Защо цензурирате Сийка в заглавието? Тя каза, че са намерени "автобиографии". Значи някой си е писал биографията и после я дал на Бобокови

 3. 1
  Чакаме оставки | нерегистриран
  3
  -22

  В РУСЕ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.