Словашкият президент прие оставката на премиера Фицо


Словашкият президент прие оставката на премиера Роберт Фицо, който предложи да се оттегли поради публичното осъждане заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак.

Партията на Фицо "Смер-СД" ще предложи друг кандидат на мястото му, съобщават от партията "Мост-Хид", която е най-малкият партньор в управляващата тристранна коалиция. "Смер-СД като най-голяма (коалиционна) партия ще предложи своя кандидат за премиерския пост. Президентът се съгласи с това, заяви председателят на "Мост-Хид" Була Бугар пред журналисти. Той допълни, че "една трета от министрите ще бъдат сменени".

Президентът Андрей Киска ще направи изявление за ситуацията по-късно днес.

Словашките медии съобщиха, че вицепремиерът Петер Пелегрини е посочен за наследник на Фицо.

Досегашният премиер се опитва с всички сили да се справи със скандала, избухнал след убийството миналия месец на Куциак и неговата годеница в дома им край Братислава. Полицията каза, че убийството на Куциак "много вероятно" е свързано с разследването на връзки между висши словашки политици и калабрийската мафия ндрангета.

Убийството и публикуваната посмъртно статия на Куциак предизвикаха вълна от антиправителствено настроение в Словакия.

Управляващата коалиция е изправена пред гласуване на вот на доверие следващата седмица.

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви снощи, че е готов да подаде оставка, предаде "Ройтерс". Той е готов да се оттегли веднага и да посочи наследника си на поста, при условие, че президентът даде право на управляващите да сформират нов кабинет. Той не вижда причина опозицията да поеме управлението, тъй като благодарение на добрата работа на правителството, Словакия е в отлично състояние, каза още премиерът.

Фицо ще остане председател на партията си.

Случаят с убийството на журналиста и годеницата му доведе до оставката на вътрешния министър.

Първи оставка подаде министърът на културата Марек Маджарич. "Не мога като министър на културата да се примиря с това, че журналист е убит по време на мандата ми. Вече не мога да си представя, че ще си седя в министерското кресло спокойно", каза той на пресконференция в края на февруари.

Словашки медии отбелязаха, че около 40 хил. души протестираха снощи в столицата Братислава, което го прави най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г., при която беше свален от власт комунистическият режим в бивша Чехословакия.

Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия.

За опасното навлизане на мафията в страната предупреди бившият национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти. По думите му, вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.

Полицията в Словакия съобщи, че е задържала няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията.

Удостоверенията от регистър БУЛСТАТ ще се получават безплатно по електронен път

Предишна новина

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.