Следовател по делото "КТБ" иска да напусне следствието


Христо Панев от столичното следствие, който бе част от разследващия екип, работещ по делото "КТБ", е подал молба да бъде освободен от Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от дневния ред за заседанието на съвет в четвъртък, публикуван в сайта му.

Засега не става ясно какви са причините за желанието на следовател Панев, но то става факт само няколко месеца след смяната на ръководството в службата. На мястото на скандално известния Петьо Петров-Еврото, бе назначен Иван Иванов, който също работеше преди това по делото "КТБ".

До рокадата в ръководството на столичното следствие се стигна, след като през февруари Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оневини бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, обвинени в даване на подкуп на Петров.

ВКС стана третата съдебна инстанция, категорично посочваща, че в случая Петров е осъществил провокация към подкуп, която е престъпление според Наказателния кодекс. Въпреки това дело срещу висшия следовател не бе образувано, защото Софийската градска прокуратура заключи, че нямало данни за негово престъпление.

Междувременно ВСС даде възможност на Петьо Еврото да напусне съдебната система, получавайки полагащото му се обезщетение от близо 20 брутни месечни заплати, тъй като отказа да образува дисциплинарно производство срещу него, приемайки, че давността е изтекла.

Правосъдие в имиджова криза

Предишна новина

Роднина - магистрат, роднина - магистрат…

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    адвокат | нерегистриран
    3
    0

    Жалко,че напуска той е един от мислещите

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.