След протестите в Русия: Международни критики за посегателство срещу правовата държава


Западът продължава с острите си оценки около казуса с Алексей Навални в Русия.
Председателят на групата на Европейската народна партия Мандфер Фебер призова Евросъюза да накаже руския президент Владимир Путин с финансови санкции за ареста на опозиционера Алексей Навални.

Френската дипломация определи масовите арести в цяла Русия на привърженици на Навални като "авторитарно отклонение" и "непоносимо" посегателство срещу правовата държава.

Близо 3 500 арестувани в цяла Русия, 1360 в Москва и над 500 в Санкт Петербург - такива са данните на неправителствена организация след опитите на руските власти да осуетят националните прояви в подкрепа на Навални.

Десетки хиляди в стотина градове от Москва до Владивосток поискаха свобода за опозиционния лидер - отявлен критик на Кремъл и борец срещу корупцията във властта.

"Тези колективни и превантивни арести на демонстранти, които поставят под въпрос върховенството на закона, са недопустими. Намирам успеха на демонстрациите по цялата територия на Русия за впечатляващ", каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

Подходът на Навални заслужава уважение, той е дързък в действията си, допълни льо Дриан по повод решението на опозиционният лидер да се завърне в Русия на 17 януари след пет месеца лечение в Германия заради вероятно отравяне с Новичок.

Репресиите срещу демонстранти хвърлят сянка върху диалога с Русия, започнат от френския президент Еманюел Макрон през 2019-та, въпреки че този диалог остава необходим, посочи френският дипломат.

Русия няма да се премести, географията е упорито нещо, Русия е наш съсед и трябва да обсъждаме с нея въпроси на доверието и сигурността, отбеляза льо Дриан. Той повтори искането за освобождаване на Навални и яснота по опита за убийство.

"Решени сме да намерим начини за провеждане на форми на диалог, като в същото време оставаме изключително ясни и твърди по отношение на авторитарното отклонение, което констатираме", каза министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан.

Външните министри от Евросъюза нямат право да избягват въпроса и да се ограничават до общи призиви, заяви лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. Той посочи, че Съюзът трябва да удари там, където ще бъде засегната системата на Путин, а именно - да спре финансовите транзакции на вътрешния кръг на руския лидер.

Прекратяването на проекта Северен поток-2 също трябва да остане на масата, заяви Вебер. Европарламентът тази седмица прие резолюция в тази насока.

Съединените щати също настояха за освобождаване на задържаните демонстранти и журналисти и осъдиха "грубите тактики" на руските власти. Русия обвини Вашингтон в намеса във вътрешните работи по повод комюнике на американското посолство в Москва. В навечерието на протестите мисията призова американските граждани да избягват масови събирания и посочи конкретни места в руската столица.

Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

Предишна новина

Единната информационна система за противодействие на престъпността става публична

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Навални е марионетка на Запада! | нерегистриран
    2
    0

    Правен свят, не сте в час....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.