Синдиците на КТБ: Предявихме искове за над 2,3 млрд. лв. към Цветан Василев и още 111 служители


Само през април образувахме 250 нови дела, с които търсим от длъжници над 1,6 млрд. лв., казват Кристи Маринова и Ангел Донов

И още акценти:

Прихващанията ощетяват вложителите, затова ги атакуваме

Присъединихме се към делото, заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев

Подготвили сме граждански искове към бивши служители, ще ги предявим към обвиняемите още на първото заседание по това дело

- Има ли искове срещу длъжностни лица от Корпоративна търговска банка, г-н Донов, г-жо Маринова? Към колко души и за какви суми?

- Да. В края на март изтече предвидения по закон срок. Спазихме го и предявихме абсолютно всички искове срещу бивши администратори на банката, които законът ни дава право да бъдат предявени. Образуваните дела по тези искове са 112 за обща сума от над 2,3 млрд. лв. Тези 112 души тръгват от Цветан Василев и стигат до кредитни инспектори в КТБ. Предприети са и действия за обезпечаване на тези искове.

- Какви са те?

- При откриване на имущество на ответниците - администратори,

да се наложат

възбрани върху

недвижими

имоти,

така че при спечелване на делата да може да се съберат търсените от съответните администратори пари. Всяко от тези лица има право да се защити. Съдът е, който ще реши имаме ли право, или не.

- Не се ли изкушихте да правите "редакции" на списъците с имената?

- Чели сме буквално закона, който определя точно и изчерпателно кой е администратор.

Не е имало

богоизбрани

Предявили сме искове към всички, за които законът ни дава право.

- Каква е съдбата на т.нар. прихващания, които бяха масова практика след поставянето на КТБ под особен надзор? Оспорвате ли част от тях? Ако да, колко и за какви суми говорим?

- След поставянето на банката под специален надзор наистина доста от по-големите длъжници са изкупували вземания от кредитори на КТБ. Длъжниците са преценили, че банката трябва да погаси дължимите от тях суми в съответната им изкупена част, и са предявили претенциите си към КТБ. Промяната в Закона за банковата несъстоятелност от 28 ноември 2014 г. обаче дава възможност на синдиците да атакуват тези прихващания. Извършените прихващания ощетяват вложителите в КТБ и те не могат да си вземат дължимите по депозитите им пари. Предявили сме искове пред СГС за атакуване на прихващанията. До 24 април, когато изтече крайният срок, към вече отправените сме предявили нови 250 иска.

Образувани са

250 дела за над

1,6 млрд. лв.

Около 200 от тях са за реално извършени прихващания, а останалите са отменителни искове, които касят възстановяване и връщане на имущество от трети лица, придобито с кредити от банката.

- Нямаше ли телефонни обаждания кой да не бъде атакуван?

- Не. Не е имало. Вероятно защото всички вече разбраха, че ние сме дошли тук и си вършим работата като професионалисти, спазвайки точно законите. Обаждания за неатакуване на прихващания няма, но дори и да имаше,

не бихме

допуснали

това да повлияе

на работата ни. Атакувани са всички прихващания, за които има информация в банката.

- Първата частична сметка за разпределение със събрани 570 млн. лв. трябваше да е готова и вложителите да започнат да получават пари. До къде стигнахте?

- Да, по закон бяхме длъжни да разпределим събраните суми. Бяха събрани 600 млн. лв., 570 млн. лв. бяха разпределени и съобразно частичната сметка за разпределение всеки вложител трябваше да получи малко над 11% от дължимите към него суми. Става дума за около 8000 вложители. Процедурата обаче е такава, че може да се обжалва от всеки. В законния срок постъпиха 27 жалби от вложители, като част от тях са

от тези, срещу

които ние водим

съдебни дела

Въз основа на тези жалби Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете се произнесе, като размерът на сумите, които ще получат кредиторите, беше леко коригиран в полза на вложителите. Това решение обаче подлежи на обжалване в СГС. Ако и един от тези 27 жалбоподатели подаде жалба до съда, трябва да изчакаме съдебното решение, да направим нужните корекции съобразно решението на съда и едва тогава всеки може да получи дължимите към него пари.

- Излиза, че няколко жалби могат да блокират плащанията за неопределено време. Кой може да ускори процеса?

- Процедурата е такава - дори един да обжалва, трябва да се изчака произнасянето на съда. Това, което зависи от нас, сме го направили.

- В предварителния ни разговор споменахте, че опитвате да връщате имущество на банката по още две линии извън исковете. Коя е втората?

- Ако първата линия, по която връщаме имущество на банката в масата на несъстоятелността, са исковете срещу бившите ѝ администратори, то втората линия е присъединяване към делото, заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев. Делото е висящо, а правната форма, която използваме за търсене на обезщетение, е присъединяването ни като страна по него. Съдът ни е допуснал като трето лице, което означава, че след започване на съдебното производство, ние ще сме активен участник по това дело.

- А третата линия?

- Това е предявяване на граждански искове по наказателното производство, което е образувала Специализираната прокуратура срещу бившите администратори. Подготвили сме граждански искове, които

ще предявим

към обвиняемите

още на първото

заседание

по това наказателно дело. Към всички, които са обвиняеми по това производство.

- Колко са те?

- 13 бивши служители на банката са обвиняеми.

- Одитът на КТБ завърши със скандал около KPMG. Имаше ли основания за него?

- Предприехме активни действия и съдебни процедури за търсене на обезщетение и от бившите одитори. Изпратихме писма до централата на KPMG в Швейцария, до кипърското поделение на KPMG, което е съдружник в българското поделение, както и до българското поделение "КПМГ България" ООД. Поискахме среща, за да изчистим спорните въпроси по извънсъдебен път. Изпратихме писмото до KPMG преди 7 месеца и до момента нямаме получен отговор в банката. Затова и сме завели съдебни искове. Смятаме, че голяма вина за това 8000 души да не си получат парите има и одиторът на банката.

- А какво е развитието по останалите дела, които водите срещу длъжници на КТБ?

- Освен предявените и описани дотук искове, продължаваме и всички, заведени досега дела срещу некоректните длъжници на банката. Предприели сме действия по реда на Закона за особените залози, по реда на заповедното производство, водим установителни, изпълнителни и обезпечителни искове срещу длъжници на банката или солидарни длъжници, има и производства по обявяване в несъстоятелност.

Срещу тези наши действия повечето длъжници, вместо да погасяват своите задължения, предприемат какви ли не действия, по които правят значителни разходи, за да осуетят погасяване на кредитите си.

Обвиняем от "Недосегаемите" иска фалит на фирмата си с активи за 60 млн.лв.запорирани от 7 години

Предишна новина

Борисов обеща препоръките на Брюксел да бъдат изпълнени до края на годината

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    2
    0

    "Срещу тези наши действия повечето длъжници, вместо да погасяват своите задължения, предприемат какви ли не действия, по които правят значителни разходи, за да осуетят погасяване на кредитите си." Дали обикновен гражданин може да върти такива номера на банка или на Топлофикация? И след като бяха обявени имената на вложителите, защо се крият имената на тези длъжници?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.