Син на бившия ирански президент получи 15 години затвор


Мехди Хашеми, единият от синовете на бившия ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани, бе осъден на 15 години затвор за икономически престъпления и престъпления, свързани с националната сигурност, съобщиха ирански медии, цитирани от Франс прес.
Той е признат за виновен за присвояване на средства и за измами, каза говорителят на съда. Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 20 дни.
Хашеми активно подкрепяше през 2009 г. кандидата реформатор Мир Хосейн Мусави, който оспори избирането за президент на Махмуд Ахмадинеджад заради масови изборни измами. Той стана трън в очите на консерваторите заради говоренето си срещу нередностите по време на изборите и последвалите репресии.
Заплашен, че ще бъде арестуван, той избяга още същата година от Иран и отиде да живее в Обединеното кралство, но бе арестуван през 2012 г., когато се завърна в Техеран.
Тази присъда е най-тежката срещу член на семейството на Рафсанджани, който беше президент от 1989 до 1997 г. и досега е смятан за умерен, близък до реформаторския лагер.
Една от дъщерите на бившия президент, Фаезе Хашеми, също бе арестувана и осъдена на 6 месеца затвор в края на 201 2 г. за "пропаганда срещу режима", припомня АФП.

Депутати изслушват квесторите на КТБ

Предишна новина

Вук Цвийич: Решаващата роля в казуса с Цветан Василев е наличието на политическа воля в България и Сърбия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.