Симеонов даде Елена Йончева на прокурор


Вицепремиерът Валери Симеонов даде червената депутатка Елена Йончева на прокурор. А причината са изказвания на говорителката на БСП, в които според Симеонов тя е разпространила информация с потенциал да нанесе вреди на държавата и да застраши националната сигурност. Сигналът се отнася до две телевизионни участия на г-жа Йончева, разгласяващи неразумно и нерегламентирано структурата и типа на изграденото възпиращо съоръжение по границата с Република Турция. "Г-жа Йончева уточнява конкретни гранични пирамиди, между които, по нейни думи, загражденията са най-лесни за преминаване и към които, отново по нейни думи, "е най-естествено" да се насочат бежанците, желаещи да влязат по незаконен начин в Република България", обясни Валери Симеонов.

Той е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и за изнесен в ефир "доклад" на Инспектората на Министерския съвет, според който в райони на преградното съоръжение има неработещи технически съоръжения. Прокуратурата трябва да провери истинността на цитирания "доклад" и начина, по който Елена Йончева го е получила, включително дали е използвала по нерегламентиран начин предходната си позиция в президентската администрация за тази цел.В сигнала до прокуратурата се изисква и проверка на начина, по който е копирана документация за оградата на границата, включително договори и платежни нареждания с фирмите изпълнители, в областните управи на Ямбол и Хасково, изнасянето на информацията и пренасянето й в Президентството. Всичко това според Валери Симеонов е извършено без приемно-предавателни протоколи и надлежни документи.

Вицепремиерът е настоял още да се провери и връзката между Елена Йончева и лицата, участвали в процеса на изнасяне на документацията. Накрая Симеонов напомни, че "всеки депутат е длъжен да изпълнява, а не да нарушава клетвата си за служба на Отечеството".

"Този доклад, който цитирам, го има на страниците на парламента. Информацията, която цитирам, е публична, тя е оповестена по повод мой въпрос за сигурността на нашата граница по време на блицконтрол с вътрешния министър на 3 май", отговори светкавично червената депутатка. И напомни, че това дори е излъчвано по държавната телевизия. Въпросът й е бил адресиран към тогавашния вътрешен министър Пламен Узунов, който се позовал и цитирал част от доклада относно сигурността на българо-турската граница и надеждността на съоръжението. "В този доклад, който е публично оповестен, се посочва в кой участък камерите не работят, казва се, че те не работят от три години, казва се защо, но нищо повече не цитирам, защото аз нямам документи", добави тя.

Осъдиха условно мъж от село Мокреш за "купуване на гласове"

Предишна новина

ДАИ=ДАЙ, или защо шумните разкрития са кръгла нула

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.