Сигналът на вицепремиера Симеонов срещу съдия Генков е неоснователен, магистратът е почтен

Сигналът на вицепремиера Симеонов срещу съдия Генков е неоснователен, магистратът е почтен
Панайот Генков е един от тримата кандидати за административен ръководител на АдмС-Бургас. Изслушването и гласуването е насрочено за края на месец ноември. Колаж: flagman.bg

Поредна атака на представител на изпълнителната власт спрямо съдии завърши с провал.

Проверката по повод сигнала на вицепремиера Валери Симеонов от 14.08.2017 г. приключи със становище за липса на съмнения в почтеността на съдия Панайот Генков, съобщават от Административния съд в Бургас.

В сигнала на вицепремиера Валери Симеонов до Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/ липсват данни за извършване на проверка за почтеността на и.ф. председател на Административен съд – Бургас Панайот Генков, пише в становище на Инспектората към ВСС от 13.11.2017 г., за което от институцията не са информирали медиите.

Ревизиращият орган към Висшия съдебен съвет е извършил предварително проучване, съобразно законовите си правомощия на място в Административен съд – Бургас, след като вицепремиерът Симеонов поиска да бъде установено дали съдия Генков, като и.ф. председател, е оказвал натиск върху съдии да отменят заповеди на директора на дирекция "Контрол" в ТД НАП на Пенка Жекова за допускане на предварително изпълнение на принудителната мярка "запечатване на обект".

Като основание за исканата проверка е посочен период от активния летен сезон 01.07.2017 г. до 10.08.2017 г., в който различни състави на съда са отменяли наложени 83 бр. заповеди за допуснато предварително изпълнение на мярката "запечатване на обект", издадени от ТД на НАП поради установени нарушения на финансовото законодателство в търговски обекти по Южното Черноморие. 

Според изводите от извършеното проучване на ИВСС посочените в сигнала дела са образувани в деня на постъпване на жалбите, разпределяни са чрез "Централизирана система за разпределение на делата" и по начин, определен от "Вътрешните правила за случайно разпределяне на делата в АдмС – Бургас", утвърдени и действащи преди съдия Генков да е и.ф. председател. 

С оглед незабавното произнасяне по този вид дела, предвидено в разпоредбата на чл.60 ал.5 от АПК, съдът е изисквал от ТД на НАП в гр. Бургас изпращане на преписката в кратък срок и след постъпването й се е произнасял незабавно с мотивирано определение. 

В становището се посочват данни от инстанционния контрол по визираните в сигнала производства, според които 15.7 % от делата изобщо не са обжалвани пред Върховния административен съд /ВАС/ от директора на дирекция "Контрол" в ТД НАП Пенка Жекова и са влезли в сила. По време на проучването потвърдените от ВАС актове на АдмС – Бургас са 32.5 %, а отменените са 26.5 %. Към настоящия момент оставените в сила решения на АдмС – Бургас са 57 на сто, а тези които ВАС е отменил по жалби на ТД на НАП са 29 на сто, което означава, че Върховната инстанция е намерила за правилни и законосъобразни два пъти повече решения на АдмС – Бургас, в сравнение с тези, които е отменила. 

Инспекторатът е установил, че посочените в сигнала дела са разгледани обективно и безпристрастно. Не са констатирани действия на съдебните състави, които да обосновават извод за укоримо поведение на съдия Генков за липса на почтеност, за упражнено пряко или косвено влияние, което да предопредели крайния съдебен акт и да засегне независимостта на съдии, както и да накърни престижа на съдебната власт. Не са установени и негови преки действия предвид обстоятелството, че той не е разглеждал дела от посочения в сигнала вид. Нещо повече през по-голямата част от периода съдия Генков е бил в платен годишен отпуск.

Няма нарушения и при образуване и разглеждане на делата. "Проверката за законосъобразност и правилност на съдебните актове се извършва само и единствено от горестоящия съд по реда на инстанционния контрол, какъвто в случая е осъществен за по-голямата част от актовете", се казва още в становището на ИВСС.

Сигналът на вицепремиера Симеонов и докладът на директора на дирекция "Контрол" в ТД НАП на Пенка Жекова бяха разгледани на Общо събрание на съдиите през септември, на което бяха обявени и резултатите от вътрешната проверка, извършена от зам.-председателя на съда съдия Станимира Друмева. Изводите от проверката опровергаваха твърденията на директора на дирекция "Контрол" в ТД на НАП гр. Бургас, че съдиите от АдмС – Бургас са отменяли предварителната мярка "запечатване на обект" при явно нарушение на данъчни закони от задължените лица. Тези твърдения бяха определени като голословни, неподкрепени с доказателства и неотговарящи на обективната истина. По решение на Общото събрание за изводите от вътрешната проверка бяха уведомени Министърът на финансите и Изпълнителният директор на НАП, с предложение да извършат проверка, има ли опит от страна на държавен служител - отговорно длъжностно лице от ТД на НАП гр.Бургас да окаже натиск върху работата на съда. В този смисъл са и публично оповестените: Писмо на Съюза на съдиите в България до Изпълнителния директор на НАП от 26.10.2017 г; Декларация на Висшия адвокатски съвет от 04.11.2017 г. и Декларация на Асоциацията на българските административни съдии от 10.11.2017 г., припомнят от Административния съд в Бургас. 

Резултатите от предварителното проучване на Инспектората към ВСС още веднъж доказват категорично, че и.ф. председател на АдмС – Бургас Панайот Генков не е саботирал действията на органите на изпълнителната власт и не е оказвал натиск в работата на съдиите, които прилагат честно и почтено закона при разглеждането на делата и постановяването на съдебните актове, допълват от съдебната инстанция.

Бургаският административен съд ще продължи да работи в дух на независимост и безпристрастност, осигурявайки равнопоставеност на страните в процеса, независимо дали са административни органи, юридически лица, организации или граждани, пише още в информацията на съда. 

Казусът ще бъде обект на разискване и от Пленума на Висшия съдебен съвет този четвъртък. 

Много хора бъркат медиация с медитация

Предишна новина

ВСС тихомълком отмени скандалното засекретяване на присъдите

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 17
  | нерегистриран
  12
  -3

  Генков и почтен магистрат, това е оксиморон.

 2. 16
  Хи хи хи | нерегистриран
  14
  -2

  По-почтен и честен съдия от Генков никога не се е раждал по тези земи.  АМИН

 3. 15
  | нерегистриран
  7
  -11

  Да, съдия Генков е почтен човек, имам честта да го познавам от много години. Това обаче не може да се каже за оня нещастник с олигофренския поглед.

 4. 14
  Сталин | нерегистриран
  10
  -1

  По въпроса разбира се две мнения няма.

 5. 12
  | нерегистриран
  18
  -4

  Той точно тоя съдия е като Дева Мария-непорочен,та чак светец!Не не е смешно ,а жалко!

 6. 11
  Гнусно | нерегистриран
  17
  -4

  Много сте ми смешни. Наистина ли мислите, че милиционерите и прокуроратурата не са в заверата на НАП-аджиите?

 7. 10
  Печу Мух | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #4 от "до ПЕЧУ МУХ | нерегистриран":
  Не те знам Мечо ПухЛЬО ли си или Печо МухЛЬО,между другото знаеш ли какво е "пуХЛЬО"? Това е смесица между пу..а и мухльо. Та чакам да си признаеш дали си мухЛЬО или пухЛЬО. Но да се върнем на темата. Как да се защитат съдиитИ, бе цървул,като това не е тяхна работа, а на прокуратурата, защото сигналите на измисления вицепремиер и на тази бургаска пръчка са си " ачик" набедяване, а набедяването е престъпление от общ характер по чл....., не мога да ти го кажа наизуст, защото нямам НПК пред себе си и тук засегнатите съдии не могат да направят нищо в своя защита. Това трябва да го направи т.н. държавно обвинение, но то не смее да гъкне, защото средния " златен" пръст на вицепримиера му е влязъл в анОса. Панайот Генков е наистина почтен човек. След като медиите не успяха да му е..т мам..та, сега се опитва да го стори НЯКЯКЪВ вицепремиер. Но и на всички вммицепремиери им идва Коледата, като на всички останали прасета. Не плюйте съда, интелигентните хора не плюят съда, а го пазят, защото само той ги защитава, а не някакви измислени вицепремиери със " златен" пръст, който / златния пръст/ в най-скоро време ще им осъществи една брутална анална само инвтервенция, сиреч, както обича да се изразява Премиера, сам вицепремиера ще си го забие отзад и то целия. Останете със здраве. Пазете си съда, хора, защото той е символ и олицетворение на справедливостта / това е за сравнително интелигентните посетители на този сайт/, а на вицеприемиера му пожелайте здраве. Защото Бог е казал " не мисли и не прави лошо на другите, вкл. и на вицепремиера В...

  Сарказмът в моят пост по-долу е очевиден. Е, поне са хората с нещо като акъл под шапките. Ако не сте го разбрали, поне не манифестирайте невежеството и малокултурието си, защото е обидно за тези които четат...

 8. 9
  Валерко Грух | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #4 от "до ПЕЧУ МУХ | нерегистриран":
  Не те знам Мечо ПухЛЬО ли си или Печо МухЛЬО,между другото знаеш ли какво е "пуХЛЬО"? Това е смесица между пу..а и мухльо. Та чакам да си признаеш дали си мухЛЬО или пухЛЬО. Но да се върнем на темата. Как да се защитат съдиитИ, бе цървул,като това не е тяхна работа, а на прокуратурата, защото сигналите на измисления вицепремиер и на тази бургаска пръчка са си " ачик" набедяване, а набедяването е престъпление от общ характер по чл....., не мога да ти го кажа наизуст, защото нямам НПК пред себе си и тук засегнатите съдии не могат да направят нищо в своя защита. Това трябва да го направи т.н. държавно обвинение, но то не смее да гъкне, защото средния " златен" пръст на вицепримиера му е влязъл в анОса. Панайот Генков е наистина почтен човек. След като медиите не успяха да му е..т мам..та, сега се опитва да го стори НЯКЯКЪВ вицепремиер. Но и на всички вммицепремиери им идва Коледата, като на всички останали прасета. Не плюйте съда, интелигентните хора не плюят съда, а го пазят, защото само той ги защитава, а не някакви измислени вицепремиери със " златен" пръст, който / златния пръст/ в най-скоро време ще им осъществи една брутална анална само инвтервенция, сиреч, както обича да се изразява Премиера, сам вицепремиера ще си го забие отзад и то целия. Останете със здраве. Пазете си съда, хора, защото той е символ и олицетворение на справедливостта / това е за сравнително интелигентните посетители на този сайт/, а на вицеприемиера му пожелайте здраве. Защото Бог е казал " не мисли и не прави лошо на другите, вкл. и на вицепремиера В...

  Ами че съдиитьИ да са съ оплакали на прокуратурата, или на които и да компетентен оргАн?! Не се е чуло нищо подобно и разбира се медийно хленчене. Ако не са са оплакали където си се оплакват обикновените граждани, то тогава въпроса е риторичен.

  п.п. Обидите и простащините доказват качества или липсата им, на техния автор, а не на адресата

 9. 8
  | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #4 от "до ПЕЧУ МУХ | нерегистриран":
  Не те знам Мечо ПухЛЬО ли си или Печо МухЛЬО,между другото знаеш ли какво е "пуХЛЬО"? Това е смесица между пу..а и мухльо. Та чакам да си признаеш дали си мухЛЬО или пухЛЬО. Но да се върнем на темата. Как да се защитат съдиитИ, бе цървул,като това не е тяхна работа, а на прокуратурата, защото сигналите на измисления вицепремиер и на тази бургаска пръчка са си " ачик" набедяване, а набедяването е престъпление от общ характер по чл....., не мога да ти го кажа наизуст, защото нямам НПК пред себе си и тук засегнатите съдии не могат да направят нищо в своя защита. Това трябва да го направи т.н. държавно обвинение, но то не смее да гъкне, защото средния " златен" пръст на вицепримиера му е влязъл в анОса. Панайот Генков е наистина почтен човек. След като медиите не успяха да му е..т мам..та, сега се опитва да го стори НЯКЯКЪВ вицепремиер. Но и на всички вммицепремиери им идва Коледата, като на всички останали прасета. Не плюйте съда, интелигентните хора не плюят съда, а го пазят, защото само той ги защитава, а не някакви измислени вицепремиери със " златен" пръст, който / златния пръст/ в най-скоро време ще им осъществи една брутална анална само инвтервенция, сиреч, както обича да се изразява Премиера, сам вицепремиера ще си го забие отзад и то целия. Останете със здраве. Пазете си съда, хора, защото той е символ и олицетворение на справедливостта / това е за сравнително интелигентните посетители на този сайт/, а на вицеприемиера му пожелайте здраве. Защото Бог е казал " не мисли и не прави лошо на другите, вкл. и на вицепремиера В...  КОЙ, Понко ли е почтен?! Смеееееехххххххххххххх!

  БЕЗправен свАт, винаги сте били "жена", ама след промяната на собственик/редакция дълбаете дъното!

  И нямате никаква връзка с ВЕИ-тата....онези....знаете за кои ст.д.!

 10. 7
  | нерегистриран
  4
  0

  http://www.bnews.bg/article/68165

 11. 6
  | нерегистриран
  3
  0

  https://www.24chasa.bg/Article/607865

 12. 5
  | нерегистриран
  15
  0

  Единица мярка за почтеност направо!

 13. 4
  ******************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 3
  Печу Мух | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #2 от "Валерко Грух | нерегистриран":
  НАП призна, че е имало предложение неудобни съдии да бъдат проверявани  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/11/20/3081644_nap_prizna_che_e_imalo_predlojenie_neudobni_sudii_da/

  Абе, юриститИ, съдиитИ, няма ли да се защитите по някакъв начин. Нямаше ли някакви текстове по НК в тази връзка, а...?

  После се чудите, защо хората ви ...обичат.

 15. 2
  Валерко Грух | нерегистриран
  12
  -4

  НАП призна, че е имало предложение неудобни съдии да бъдат проверявани  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/11/20/3081644_nap_prizna_che_e_imalo_predlojenie_neudobni_sudii_da/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.