Ще има нов Закон за убежището и бежанците, обяви шефът на ДАБ


Ще има изцяло нов Закон за бежанците, съобщи на среща в Харманли главният секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров. Заради изисквания в нашето законодателство центърът в Харманли не може да се преобразува в затворен тип, както поискаха хората и управата на града. 

Искането на жителите на Харманли центърът да стане от затворен тип няма да бъде удовлетворено, защото по българското законодателство сме длъжни да предоставим защита на бежанците, обясни главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.

Съгласно Закона за убежището и бежанците центровете, в които ние изпълняваме европейската директива да осигурим на лицата под тази международно закрила подслон и храна, са от отворен тип. Това е българското законодателство. Няма понятие затворени центрове, допълни Александров. 

Няма да има промени в Закона за убежището и бежанците, защото се готви нов проект.

Ако ние до 20-и юли не приемем и последната директива, също ще търпим наказателни процедури, но всички наказателни процедури не са в интерес на държавата, поясни Александров.

Не е повишена криминогенната обстановка в Харманли заради бежанците. Статистиката съобщи директорът на РДВР-Хасково комисар Ангел Цанков.

Установено е, че само в 5 от случаите имат участие бежанци. При четири от случаите бежанците са потърпевши от извършени престъпления на лица от контингента на Харманли. По всички тези случаи се водят досъдебни производства, които са разследване, обясни Цанков.

Въпреки отговорите на представителите на различни институции, хората не останаха доволни и продължават да искат засилено полицейско присъствие, капацитетът на бежанския център да е 10 процента от броя на населението в Харманли и сигурност от терористични заплахи.

Максим Кулишев от групата за поръчкови убийства е пуснат под домашен арест

Предишна новина

Защо съдиите обявиха за невинен президента Йоханис

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.