Ще даде ли ВКС право на Цветан Василев за вторичен грабеж на КТБ?

Ще даде ли ВКС право на Цветан Василев за вторичен грабеж на КТБ?
Председателят на ВКС Лозан Панов с "услуга" към Цветан Василев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и съдии от политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) за пореден път поставят в услуга на олигархични кръгове най-висшата съдебна инстанция в държавата. Този път "услугата" е за укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев, който задочно е подсъдим по делото за източването и фалита на КТБ. Оказва се, че в интерес именно на Василев, с активната роля на трима върховни съдии, членуващи в ССБ и на председателя на ВКС, е образувано дори Тълкувателно дело, първото за 2019 г. на Търговската колегия на съда. Изготвянето на проекта за решение е възложено на съдебен състав, в който двама от тримата съдии са членове на магистратската организация с политически уклон.
 
Тълкувателното дело този път засяга поправките в Закона за банковата несъстоятелност, приети по предложение на депутатите Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев и целящи да се "даде възможност на синдиците на банката да оспорват пред съда неизгодни цесии и прихващия, както и сделки, които ощетяват масата на несъстоятелността". Именно по тези схеми Василев и приближените му у нас се опитваха да извършат вторичен грабеж на КТБ и след фалита на трезора, като им се даде възможност да отмъкнат солидни активи, закупени с парите на ощетените вложители, писа в-к "Монитор" в събота. През септември 2018 г. стана ясно, че само за шест месеца след влизането на т.нар. поправка "Пеевски" в Закона за банковата несъстоятелност, тя доведе до възможността обратно в банката да бъдат възстановени близо четвърт милиард лева.
 
И след като по инициатива на Лозан Панов ВКС вече поиска от Конституционния съд обявяването за противоконституционна поправката в Закона за банковата несъстоятелност, насочена срещу интересите на Цветан Василев и приближените му, сега се прави "втора услуга" за укриващия се фараон. "В полза на Василев Панов образува тълкувателно дело, като иска да бъде разгледан въпросът дали при оспорване на подобни сделки като страни трябва да се конституират освен кредитора, извършил прихващането и синдиците на трезора, така и самата банка", уточнява "Монитор". Според юристи, подобно решение е доста странно, тъй като синдиците имат за цел именно да опазят интересите на трезора и вносителите в него. "Освен това те трябва да се разплатят и с кредиторите на банката, най-големият от които в момента е държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете. В същото време Цветан Василев все още по документи се води мажоритарен собственик на КТБ. Ако Общото събрание на Търговската колегия на ВКС приеме, че като страна по делата може да се конституира и трезорът, то на практика така ще се окаже, че в съдебната зала банката ще се представлява от адвокат, посочен от виновника за нейното източване – Цветан Василев", пише още "Монитор".
 
Формално образуването на Тълкувателното дело е заради противоречива съдебна практика по делата, които синдиците на фалиралата КТБ заведоха, твърдят от ВКС. Поне до този извод е стигнал състав от върховните съдии Камелия Ефремова, Бонка Йонкова и Евгений Стайков, който преди две седмици е спрял дело срещу прихващане на вземане на кредитор на КТБ и е отправил искането за Тълкувателно решение, което незабавно е придвижено от заместник-председателя на съда и ръководител на Колегията Дария Проданова, получила поста преди две години по искане на Лозан Панов. Важна подробност е, че съдиите Ефремова, Йонкова и Стайков, а и Проданова, са сред върховните магистрати, които атакуваха пред КС нежеланата от Цветан Василев поправка в Закона за банковата несъстоятелност.
 
Освен това се оказва, че тримата върховни съдии, на чието искане се дължи образуването на Тълкувателно дело №1/2019 на Търговската колегия, са декларирали членство в политизирания Съюз на съдиите в България, известен с "топлите си отношения" с друг клиент на правосъдието – с подсъдимия издател Иво Прокопиев. В последните 2-3 години множество публикации в медиите сочат за преплитане на интересите на Цветан Василев и Иво Прокопиев в съдебната система, като два от инструментите им за влияние са именно Лозан Панов и ССБ.  
 
Макар за тримата върховни съдии, поискали Тълкувателно решение, да не се знае много, имената на двама от тях са попадали в различни публикации. Като съдия в Софийския градски съд (СГС) през 2002 г. Камелия Ефремова си прави отвод по делото за несъстоятелността на авиокомпания "Балкан" - един от емблематичните примери за криминална приватизация при управлението на Иван Костов. Тогава синдиците на "Балкан" обвиняват съдийката в тенденциозно отношение и изготвянето на мотиви с "повтарящо се съдържание".
 
Друг от членовете на състава – Евгений Стайков, стана известен покрай криминалната активност на сина му Марк. Синът на сочения за изключително близък до Лозан Панов върховен съдия бе арестуван преди години за пласирането на марихуана, като при задържането Марк Стайков бе оказал съпротива и дори бе ухапал полицаи. Макар на първа инстанция магистратският син да получи условна присъда, тя бе отменена от Апелативния съд. Един от адвокатите по делото на сина на върховния съдия Евгений Стайков е съдружник в кантора, чиято близост с настоящия председател на ВКС и съпругата му, както и с Иво Прокопиев и приближени до Цветан Василев, са ноторно известни.  
 
Не е изненадващ и друг ход на Панов - той определя комисия за изготвяне на проекта на Тълкувателно решение, която е в състав: съдия Боян Балевски (докладчик), съдия Емил Марков и съдия Кристияна Генковска. Балевски и Генковска също са декларирали членство в ССБ. Така се получава, че върховни съдии от ССБ отправят искане за Тълкувателно решение, чиято "чернова" ще се изготвя от върховни съдии от ССБ. Подписите на съдиите Марков и Генковска също седят под искането на ТК на ВКС за отмяна на поправката в Закона за банковата несъстоятелност от КС.
 
Официално информацията за образуваното от Лозан Панов Тълкувателно дело в полза на Цветан Василев бе разпространена в петък следобед, три часа преди пред Съдебната палата да се организира пародиен "хибриден протест" на по-малко от десетина души, за които се знае, че работят в интерес на укриващия се в Белград фараон. Сбирката бе в подкрепа на председателя на ВКС, който в началото на годината прие в кабинета си пратеник на Цветан Василев – демонстриращия публична близост с беглеца от правосъдието лидер на т.нар. сдружение "Боец" Георги Георгиев.
 
Освен че Лозан Панов се ползва с подкрепата на кръгове и поръчкови медии, пропагандиращи защитните тези на Цветан Василев и Иво Прокопиев, емблематичен пример за свързаност между "съдия № 1" и беглеца от правосъдието бе преюдициално запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС), което тя изпрати до Съда на Европейския съюз (СЕС) преди една година. Питането на съдийката доведе до блокиране на делото по иск на Антикорупционната комисия за конфискация на имущество на Василев за над 2 млрд. лв., засяга косвено и интересите и на Прокопиев, чието имущество и активи за 200 млн. лв. също са обект на запор. След като Панов и изданията на Прокопиев активно защитаваха Катерина Енчева от негативния обществен отзвук от скандалното й решение, по-късно председателят на ВКС съдейства за командироването на съдийката като експерт в Европейската комисия в Брюксел. Катерина Енчева също бе декларирала членство в ССБ.
 
Как ВКС съобщи в петък следобед за образованото Тълкувателно дело по въпрос за приложението на норми от Закона за банковата несъстоятелност, свързани с недействителност на прихващане със задължение към банка по отношение на кредиторите на несъстоятелността
 
С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по предложение на заместника на председателя и ръководител на Търговската колегия бе образувано Тълкувателно дело № 1/2019 г. за приемане от Общото събрание на Търговската колегия (ОСТК) на ВКС на тълкувателно решение по въпроса: „Кои са надлежните страни в производството по предявен иск по чл. 59, ал. 3 и чл. 59, ал. 5 от Закона за банковата несъстоятелност и по-конкретно – следва ли обявената в несъстоятелност банка да участва като страна (ответник) в производството по тези искове?“
 
В предложението на ръководителя на Търговската колегия на ВКС се посочва, че с Определение № 71/11.03.2019 г. по т. д. № 978/2018 г. състав на Второ търговско отделение на ВКС е предложил на ОСТК да се произнесе с тълкувателно решение по поставения въпрос, тъй като е налице противоречива практика на касационната инстанция, обективирана в постановени по реда на чл. 290 от ГПК решения.
 
Производството по т. д. № 978/2018 г., образувано по жалби на едноличен търговец и на синдици на „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност), е спряно до приключването на Конституционно дело № 11/2018 г. на Конституционния съд на Република България.
 
В определението си от 11.03.2019 г. съдебният състав констатира, че са налице предпоставките по чл. 292 от ГПК (да отправи предложение до ОСТК за постановяване на тълкувателно решение по противоречиво разрешаван въпрос от ВКС), предвид произнасянето с Решение № 239/15.05.2018 г. по т. д. № 986/2017 г. на състав на Първо търговско отделение на ВКС, който е приел, че надлежни страни в производството по чл. 59, ал. 3 и ал. 5 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) са синдиците на обявената в несъстоятелност банка и извършилият прихващането кредитор, но не и банката като самостоятелен правен субект.
 
Различно становище е застъпил състав на Второ търговско отделение в Решение № 172/26.07.2018 г. по т. д. № 1917/2017 г., приемайки, че обявената в несъстоятелност банка следва да бъде конституирана и да участва като страна (ответник) по исковете с правно основание чл. 59, ал. 3 и ал. 5 от ЗБН. 
 

Още по темата

Цветанов няма да подава оставка. ГЕРБ застава зад него с призива "Цветанов е невинен"

Предишна новина

Възможна ли е регулация на Интернет и трябва ли да се случва?

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 33
  | нерегистриран
  5
  0

  Доротея Дачкова е писала статията. Тя хейти същите съдии по същия казус от миналата година. Защо да не вземе хонорар и от Правен свят.

 2. 32
  Велков | нерегистриран
  2
  -2

  Василев отдавна трябваше да бъде вкаран зад решетките.

 3. 31
  Петър | нерегистриран
  2
  -6

  Цветан Василев може да си позволи лукса да си купи магистрати, все пак източи цяла банка.

 4. 30
  Делянчо Неизтриваемия | нерегистриран
  6
  0

  Семпла и избирателна е ретроспекцията на визираните герои на нашето време, спестявайки неща, които пък засягат други герои на нашето време – характерно за „Правен свят“.

  Да припомним, че в едно друго време, в една друга Галактика, далече, далече, др. Стайков бе председател на САС и в интимна близост със сегашната шефка на същия съд Даниела Дончева – по-известна като „изземащата дела за стотина милиона“ и като „дамата с пеньоара от снимката с Льохата“. Именно Стайков стои в началото на нейното бурно кариерно израстване в системата. Кога ли най-сетне стожера на истината и морала в българската журналистика „ПС“ ще разнищи и тази история. Дано да доживеем….

 5. 29
  журналистическият хейт трябва да бъде преустановен | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #23 от "Език на омразата | нерегистриран":


  Ползването на "език на омразата" е недопустимо.Лъжите са нещо съвсем отделно.Хайде , нека да приемем,че поради висящите спорове има въпроси , по които може да се дискутира.Но използването на "език на омразата", не е приемливо за която и да е медия /да не говорим ,че става за 21 век и за държава-член на ЕС/.Няма никакво уважение към отделни личности и институции.Не искам да правя аналогия с пропагандната преса по време на Третия Райх.

  Вярно е това, раздават се квалификации и се четат "присъди" по т. нар. "медии", а всъщност бухалки на олигарси, наляво и надясно - по отношение на всякакви лица, но ако някой заведе дело, т. нар. "журналисти", а всъщност най-обикновени клеветници, пледират за свобода на словото и право на мнение и оценка, а страхливи съдии им се връзват на глупостите и отхвърлят исковете, като по такъв начин толерират точно този език на омразата. Да, отвратително е, когато някой е извършил тежко престъпление, но този, който си позволява публично да го нарича "изверг", "изрод" и други, дори още докато лицето е само обвиняемо и без влязла в сила присъда, както и да се гаври със страданието на близките на жертвите, раздухвайки подробно случая и неща от личния им живот, които дори нямат връзка с него, е не по-малко противен... "джурналист"! Същото е и когато се подиграват така недопустимо със съдии от ВКС, Лозан и семейството му.

 6. 28
  RRR | нерегистриран
  1
  -3

  Като гледам, само единици от писалите вдяват за какво иде реч.

 7. 26
  Симо | нерегистриран
  2
  -9

  Ако зависи от Лозан Панов, веднага ще даде на авера си Василев възможността да открадне още 4 милиарда.

 8. 24
  Tribus Verbis | нерегистриран
  11
  -1

  Редакцията вече подготвят талончета. "Златна лафка". Вместо коментар, направо ще търкаме. Нали, мушмороци?

 9. 23
  Език на омразата | нерегистриран
  10
  -2
  До коментар #20 от "Лъжете | нерегистриран":
  Лъжете толково плоско, че не знам кой ви се връзва. Читателите на Телеглаф, може би. Ако вземете и талончета за търкане да предлагате, направо в Лафкен свят може да се прекръстите, което ще ви отива на същината на писанията  Ползването на "език на омразата" е недопустимо.Лъжите са нещо съвсем отделно.Хайде , нека да приемем,че поради висящите спорове има въпроси , по които може да се дискутира.Но използването на "език на омразата", не е приемливо за която и да е медия /да не говорим ,че става за 21 век и за държава-член на ЕС/.Няма никакво уважение към отделни личности и институции.Не искам да правя аналогия с пропагандната преса по време на Третия Райх.

 10. 22
  х | нерегистриран
  6
  -1

  Защо сме лишени от правото дори да лайкнем някой коментар, който не се харесва на редакцията и стоящия зад нея? От мен по още един плюс на коментар №15,20,21

 11. 21
  | нерегистриран
  14
  -2

  "Правен свят" отново поставя зададената опорна точка на преден план - да се плюе по председателя на ВКС затова, че си е изпълнил законовите задължения /освен това и не лично/.

  Разбира се няма никакво значение за сайта, че почти всички медии се занимават с поредния корупционен скандал за промоционалните апартаменти, с който обаче Панов няма нищо общо.

 12. 20
  Лъжете | нерегистриран
  17
  -2

  Лъжете толково плоско, че не знам кой ви се връзва. Читателите на Телеглаф, може би. Ако вземете и талончета за търкане да предлагате, направо в Лафкен свят може да се прекръстите, което ще ви отива на същината на писанията

 13. 19
  | нерегистриран
  12
  -2

  Я как само изчезват коментарите кой изпра парите от КТБ!

 14. 18
  | нерегистриран
  11
  -1

  https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-shefat-kpkonpi-imoti-nerealno-niski-tseni-kak-shte-razsledva-tsvetanov.html

 15. 15
  | нерегистриран
  20
  -3

  Банката няма да се представлява от адвокат, посочен от Василев, а от особен представител, назначен от съда.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.