Шефът на МВФ се изправя пред съда


Ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще се яви пред съда по аферата "Тапи" на 12 декември, обяви френски съд, цитиран от БТА и Ройтерс.

Най-висшият апелативен съд на Франция отхвърли жалбата на Лагард срещу съдебна заповед от декември миналата година, която я задължи да се яви пред Съда на републиката - специален трибунал, който съди министри за престъпления, извършени през мандата им.

Процесът ще продължи до 20 декември и ще бъде едва петият в историята на трибунала, който е съставен от трима съдии и шестима законодатели от долната и горната камара на парламента.

През 2008 година арбитраж реши, че на бизнесмена Бернар Тапи трябва да бъдат изплатени 404 млн. евро обезщетение заради щети, които е понесъл при продажбата на компанията "Адидас". В този период Лагард бе министър на икономиката на Франция и оглавяваното от нея ведомство потвърди арбитражното решение.

Заради подозрения в измама обаче наказателен съд анулира този арбитраж, обвинявайки Тапи и още петима души в организирана измама. Лагард е обвинена в небрежност. През декември миналата година специален съд постанови да бъде съдена, но тя обжалва решението. Касационният съд днес отхвърли тази жалба.

Кметът Чоков пак си пусна отпуск от ареста

Предишна новина

Привлякоха като обвиняем нападателя на медици в "Пирогов "

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.