Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава


Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост. Това показва проверката на ипотеката, която обезпечава жилищния му кредит, с която бТВ разполага. През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 хиляди лева. Преди това имотът се е продавал за над половин милион лева. Сделката е финансирана с банков кредит от близо 190 хиляди лева.
 
В нотариалния акт на антикорупционния шеф попада и вече добре известната тераса със зидана постройка. Има я и в офертата за апартамента, разпространена от неправителствения Антикорупционен фонд. Освен това там има още сауна за шест човека, душ и барбекю. Теренът с площ от 186 квадрата e отбелязан и графично отразен и в кадастъра. Съседни обекти на етажа няма. В имуществената си декларация обаче Георгиев пропуска въпросната тераса, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.
 
Преди дни в официална позиция антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата: "Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици".
 
В договора на антикорупционния шеф за жилищен кредит пише друго. Спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост: "Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 квадратни метра, състоящо се от галерия и баня-тоалетна и тераса - плосък покрив с площ от 186 квадратни метра". С други думи, пред банката Пламен Георгиев обявява терасата за негова собственост, а пред обществото казва обратното.
 
Каква е причината за това разминаване и коя от двете версии е истинската? На този въпрос все още нямаме отговор, тъй като антикорупционният шеф не откликна на поканите ни за интервю.
 
Дългогодишният адвокат по вещно право Валя Гигова обяснява, че ако Георгиев е смятал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е описана в нотариалния му акт. По думите ѝ ако терасата не е на Георгиев, това би направило ипотеката нищожна: "Ипотека, който не принадлежи на този, който ипотекира е нищожна и тогава банката при едно принудително изпълнение, ако не се изпълняват доброволно задълженията, няма да може да се удовлетвори".
 
Наказателният кодекс е строг в случаите, когато пред банката е подадена невярна информация: "Който, за да получи кредит, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева".
 
Пламен Георгиев и ръководената от него комисия трябва да проверят имотните сделки на политиците, които бяха замесени в скандала с апартаменти от фирма "Артекс".
 

Не виждам потребност от нови критерии при избора на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор*

Предишна новина

Двамата автори на "Апартаментгейт" с мезонети за повече от 600 000 лв. в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.