Шампионка по три бойни изкуства е инструктор на съдебните охранители


Гардовете на Съдебна охрана са едни от най- добре физически подготвените в града. Техни инструктори са състезатели по бойни изкуства на европейско и световно ниво.
Всеки от 54-мата служители е постъпил на работа, след като е издържал специален тест за физическа издръжливост. Тя е от изключително значение за работата ни, казва шефът на Съдебна охрана Димитър Грамадников. За съжаление малката численост и огромното натоварване не ни позволяват да направим максимално всичко, което искаме, добавя той. Два дни седмично са предвидени за лична физическа подготовка. Водят се специализирани занятия и за лична полицейска защита. Инструктори са трима от служителите на Съдебна охрана, всеки от които е специалист в различно бойно изкуство.
Вечно усмихнатата Мина Арменкова има близо 200 медала от различни състезания в личната си колекция. Тя има много какво да покаже на колегите си, тъй като е шампионка в три различни бойни изкуства - сумо, джудо и самбо. Мина е мъжко момиче, на нея винаги може да се разчита, понякога може да свърши работа като за двама мъже, казва шефът є Димитър Грамадников. Преди по-малко от месец намесата на охранителката се оказа безценна при явяването в съда на арестувания за убийството на майка си Цветан Антонов. 40- годишният шампион по джудо отказа да излезе от камионетката, за да бъде въведен в съдебната зала. Там съдия Мария Шишкова трябваше да го прати за психиатрична експертиза в специализирано лечебно заведение. 160-килограмовият джудист с белезници на ръцете и краката даде як отпор на десетината съдебни охранители. Мина, с която Антонов е тренирал заедно преди време, го призова: Цецо, Цецо, не прави такива работи. Думите є заедно с мощните усилия на десетината съдебни гардове помогнаха джудистът, който страда от шизофрения, да бъде доведен до съдебната зала.
Втората инструкторка на съдебните охранители също е жена и тяхна колежка - Нели Кирева е с втори дан киокушин. Третият инструктор Илиян Димитров е специалист по прабългарско бойно изкуство и кикбокс.
Георги Георгиев тренира киокушин, но все още няма достатъчно стаж, за да бъде инструктор на колегите си, обяснява Димитър Грамадников. Сред младото попълнение е Мирослав Кирилов, който тренира ММА. До скоро в редиците на Съдебна охрана беше и известната Цветана Божилова, но тя вече е треньор в Спортното училище.
Всеки от момчетата и момичетата си дава сметка, че за работата ни е от изключително значение да са в добра спортна форма, категоричен е Димитър Грамадников. На всеки шест месеца се провежда изпит, за да се провери физическата подготовка, правят се тестове. На всеки три месеца се правят стрелби по утвърдени планове. И тъй като и за физиката, и за психиката на охранителите най- важна е издръжливостта, през зимата тренировките са поход в планината.

Обмислят създаване на съдилища за непълнолетни

Предишна новина

Подготвят създаването на "полиция по въпросите на културата"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.