СГС не разгледа молбата на Полфрийман за отмяна на забраната да напуска страната


Софийски градски съд (СГС) остави без разглеждане молбата от защитника на Джок Полфрийман, с която се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъбедното производство мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България". Това съобщиха от пресцентъра на съда.
 
В разпореждане председателят на съдебния състав приема, че с факта на влизане на присъдата в сила е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege /по силата на закона/ и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение.
 
Разпореждането е окончателно.
 
Искането бе отправено в молба, внесена в Софийския градски съд от адвоката на Полфрийман Калин Ангелов.
 
В молбата се иска тази забрана да падне. Забраната за напускане на страната е наложена след задържането му през декември 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата.
 
От 20 септември австралиецът, който бе условно предсрочно освободен от затвора, се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци.
 
Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е на база жалба, подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов.
 

Безвъзмезден труд и арест при системни административни нарушения, предвиждат изменения в ЗАНН

Предишна новина

Георги Марков: Имаме криза в демокрацията, най-големият позор е освобождаването на Полфрийман!

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.