Севдалин Мавров пита Лозан Панов: Чакали ли сте пред кабинета на Бойко Борисов продължително преди избора ви за председател на ВКС?

Севдалин Мавров пита Лозан Панов: Чакали ли сте пред кабинета на Бойко Борисов продължително преди избора ви за председател на ВКС?
Заседанието на Пленума, факсимиле: "Правен свят"

Остри реплики, личностни нападки, но и много истини съпроводиха заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което вниманието на кадровиците бе фокусирано върху обръщението на политически зависимата съсловна организация – Съюз на съдиите в България (ССБ) – по повод личността на главния прокурор Иван Гешев.

Както „Правен свят“ писа, още в самия старт на дебата Гешев се оттегли, тъй като разговорът касае него самия. Той все пак даде обстойно обяснение по всички въпроси поставени от ССБ, които го касаят и напусна.

Дебатът започна също така бурно, както се очакваше, а основните рупори на мнението на ССБ и политическите сили, които стоят зад него, без изненади бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и присъдружните му Олга Керелска и Атанаска Дишева, които положиха всички възможни усилия за "тричането" на Иван Гешев от висотата на трибуната на кадровия орган.

Йордан Стоев и Огнян Дамянов първи обърнаха внимание на това, че няма никакво законово основание обръщението на ССБ да бъде  разглеждано в заседанието на Пленума, тъй като от него реално не могат да последват абсолютно никакви правни последици. Не стана ясен и предметът на обсъждането и целите.

Очаквано, Лозан Панов се хвърли моментално на амбразурата да брани плануваното публично разпъване на кръст на Гешев, но получи подобаващ отговор от Йордан Стоев: „Г-н Панов, моля Ви, когато в Съвета се води дебат по Ваш адрес, Вие наричате това „другарски съд“. В друг дебат за Вас го нарекохте дори „Народен съд“. Член на този ВСС нарече пък обсъждането по отношение на Вашата дейност в предходен период „тричане“. Какво очаквате сега? В каква процедура се намираме, това Ви питам?“

Атанаска Дишева пък отговори, че се чувствала лично задължена да обсъди въпросите, поставени от ССБ, което не е изненада като се има предвид, че съпругът й е бивш представител на идеологически близката до съсловната организация политическа партия „Да, България“, чиито тези ССБ редовно взима от улицата и преформулира дословно в декларации, позиции, становища и обръщения от свое име. Дишева не пропусна да припомни, че в сряда и няколко пловдивски адвокати се присъединиха към политическата атака срещу главния прокурор. След това, строго следвайки сценария, тя обвини Гешев, че е излязъл от дебата.

Евгени Иванов, който до скоро беше председател на Асоциацията на прокурорите в България, взе дума и каза, че също не вижда в каква законова процедура се намира кадровият орган. Той припомни, че Асоциацията излезе с позиция в отговор на обръщението на ССБ, в което се противопостави на политическите внушения и откровената атака на организацията срещу прокуратурата. „Обръщението на ССБ съдържа внушения с политически привкус. Създава се опасен прецедент – прави се опит Пленумът на ВСС да бъде въвлечен в такава тежка процедура по искане на съсловна организация. Аз не мога да си представя как някоя от другите съсловни организации би си позволила да ангажира Пленума по този начин по отношение на някои от другите членове по право. Тези обръщения трябва да бъдат приети за сведение, тъй като в тях няма нито конкретика, нито законово основание“, посочи Иванов.

Йордан Стоев пак се намеси и подчерта, че въпреки факта, че въпросното обръщение на ССБ дори не е било изпратено до самия Гешев, той все пак се е включил в заседанието, за да даде отговор. „Нека говорим с факти и конкретна нормативна база. Какво искате да обсъждаме?“, попита Стоев.

„Дискусия без определена цел няма смисъл. Каква е целта на тази дискусия? Ако целта на тази дискусия е да бъдем осведомени за становището на тази организация, то ние вече сме осведомени. Смятам, че г-жа Дишева, която е уважаван от мен съдия, знае, че процедурата по отстраняване на главния прокурор е съвсем различна. Мисля, че е редно да приемем за сведение това обръщение, както предложи г-н Иванов. Нищо повече не можем да направим в тази процедура. Аз лично, мисля, че и останалите колеги, задавам въпроса какъв иначе е предметът на обсъждането. Да се каже, че се касае за дискусия е некоректно“, каза и Калина Чапкънова.

Лозан Панов се намеси, за да обвини ВСС, че действал „политически“, че не можело да се продължава в същия дух, след което аргументира изказване, в което директно нападна Гешев, дословно преповтаряйки изложените мотиви в обръщението на ССБ, наричайки прокуратурата „бухалка“, а Гешев „параван“.

„Само ще Ви припомня, че преди няколко години един друг състав на ВСС избра Лозан Панов за председател на ВКС с политическо участие“, отговори му Боян Магдалинчев.

„В обръщението на ССБ изрично е  записано, че главният прокурор има първостепенна роля в избора на председателите на ВКС и ВАС. Г-н Панов, нека попитам – бившият главен прокурор Сотир Цацаров имаше ли първостепенна роля за Вашия избор?“, попита и Севдалин Мавров.

„Питайте го него“, отговори Панов.

Георги Кузманов също репликира: „Когато говорим за политическо говорене, можем да дадем за пример именно г-н Панов. Много думи, много говорене и нищо не казваме. В една свое изказване именно г-н Панов заяви, че съдебната система е потънала в зависимости. Тогава към Вас, г-н Панов, бяха зададени 14 въпроса от членове на съвета, от които Вие избягахте. Ето това е бягство“.

Вероника Имова пък подчерта, че е обидно за професионализма на членовете на ВСС да се твърди, че с действията си прокуратурата нарушавала разпоредбите на закона. „Върху прокуратурата тежи отговорността да образува обвинението, след което и отговорността да го докаже. Това, което се твърди в обвиненията на ССБ, че главният прокурор „насърчавал“ разпространяването на материали по досъдебни производства, не е вярно. Преди такова разпространяване винаги трябва и има разрешение от наблюдаващ прокурор. Освен това – не мога да се съглася, че е нарушена презумпцията за невиновност на дадени подсъдими и обвиняеми. Аз не знам кой точно прокурор е излязъл и е обявил за виновен някого. Нищо подобно не съществува и в поведението на главния прокурор. Бъркат се понятията използване на доказателства за целите на наказателния процес с разгласяването на доказателства по чл. 198 от НПК. Това обаче са сложни въпроси и знам, че прокурорите правят това разграничаване в случая. Не виждам и да има примери за обратното. Другото, което се твърди е изцяло манипулативно и с политически характер, което е недопустимо в цялата ни битност на политически независими от всички политически процеси. Не виждам с какво главният прокурор или някои от разследващите прокурори, които са замесени манипулативно от някои наши колеги, са нарушили закона и уронват престижа на съдебната власт. Манипулативно е употребено и участието на представители на Бюрото за защита във влизането в президентството, което забележете – беше извършено със санкцията на съда. С какво се накърни авторитетът на съдебната власт или престижът на президентската институция от това, че прокуратурата си върши работата? Меко казано е позорно да се говори за „въоръжени“ лица, които са участвали в тези процесуални действия. Това също ми се струва манипулативно и с други цели. Затова хората, които са на улиците и имат справедливи социални искания, са подведени в една изключително манипулативна кампания. А тази кампания не е спирала никога откакто аз съм в тази система. Мога да кажа, че и г-н Татарчев, и г-н Филчев, и г-н Велчев, и г-н Цацаров, и г-н Гешев –сега – са били обект на атака от политически формирования и НПО-та, които се издържат с чужди финансови средства, които преследват вероятно чужди цели. Тази дискусия е обидна, защото не почива на фактите. Това е обидно за юристи, които отговарят за съдебната система. Първият извод, който можем да направим е – обращението не обслужва обществото, а определени интереси, различни от тези на гражданите и държавата второто – обръщението е пореден опит за използване на една съсловна организация за политически цели на гърба на българската прокуратура“, посочи Имова.

„Колеги, този дебат изигра своята политическа цел и понеже г-н Панов обича да се крие когато ми дадете думата, аз мога да му задам още 2 въпроса, макар че той току що излезе от залата. Г-н Панов чакали ли сте пред кабинета на министър-председателя Бойко Борисов продължително преди избора ви за председател на ВКС? Вторият въпрос е – г-н Панов, пред чий кабинет ще чакате преди поредното ви назначаване за началник? Не чакам отговор“, попита Седвалин Мавров и както очакваше, не получи отговор.

След това кадровиците влязоха в директен коментар относно акцията срещу секретаря и съветника на президента, която стана повод държавният глава да провокира избухването на протести и размирици в столицата. Олга Керелска се възползва от възможността да пресъздаде тезата на лидерите на протестите като Христо Иванов и „Отровното трио“, като повтори вече доказаната неистина, че в президентството били нахлули „въоръжени мъже“, като с това се дискредитирала президентската институция. Последваха дълги и обстоятелствени обяснения от страна на Огнян Дамянов, Вероника Имова и Евгени Диков, които припомниха на Керелска закона и какви са процедурите при подобни акции, като от думите им стана пределно ясно, че прокуратурата не е действала спрямо президентските служители по-различно, отколкото при всички останали такива мероприятия. „Вие изопачавате фактите и говорите неистини. Нека се върнем в полето на правото и да излезем от политиката“, коментира думите на Керелска Огянян Дамянов.

След продължителите над 3 часа дебати, Цветинка Пашкунова най-накрая успя да прокара идеята за прекратяване на споровете, като отново предложи приемане за сведение на обръщението на ССБ и последвалия отговор на Асоциацията на прокурорите. С 19 “за“ и гласовете на „отровното трио на ВСС“ (Керелска, Дишева, Панов, бел.ред.) „против“ Пленумът на ВСС гласува за последното и закри темата.

Още по темата

Обжалваме мерките срещу COVID-19 във всички административни съдилища, не само във ВАС

Предишна новина

Производствата по ДОПК ще спират и при смърт или липса на представляващ юридическото лице

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 31
  | нерегистриран
  0
  -3
  До коментар #28 от "Сречко Църногорац | нерегистриран":
  И Мавров се е възбудил интересно защо, та като начало започва публично да пита? Само ,че въпросите към самия него са толкова много,че Панов пред него е като ангелче небесно. И да е бил и да не е бил Панов пред кабинета на Борисов, няма никакво значение. Всеки е бил някъде.Това е живота в кочината.Борисов да не бил и той пред някои кабинети ? Важни са делата и приноса за благото и доброто на родината. И Джордж Вашингтон е бил робовладелец,даже е взимал здрави зъби от роби за да му правят протези, и Горби е чакал пред много кабинети и даже са му викали Миша конвертчик, и Едисон е бил с третокласно образование пък има над 2000 изобретения и т.н. и т.н. Та другара Мавров е хубаво да се вгледа първо в собствената си съвест и минало ,да си получава кротко и тихо добрата заплатка на държавната масичка и да не забравя,че в никой случай не е еталон за поведение и най вече не е сред богоизбраните ,макар и лъжовно да си самовнушава в късната есен на своята битност. С тъпите си въпроси , няма да блесне ,няма да седне на стола,колкото и да плонжира.Преди него има други напористи кандидати ,редицата е дълга и гнусна. А Панов, каквото може прави и това все пак е нещо ,пред нищо.

  Е как така ще да няма значение пред кой кабинет си клечал? Ало, чувате ли се? Вчера пред един кабинет, утре пред друг? Нечистоплътно !

 2. 30
  нерегистриран | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #23 от " | нерегистриран":
  Ми пиши си във Фейсбук!

  Ми искам тук и ще продължа да го правя

 3. 29
  нерегистриран | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  А не, бе! Принудили са го с пистолет в главата да чака пред кабинета на Тиквата. Не ми се вярва да сте толкова големи наивници!

  Палеца ми "нагоре" под този коментар е всъщностза №12, който бързо бързо е изтрит без да съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица

 4. 28
  Сречко Църногорац | нерегистриран
  3
  0

  И Мавров се е възбудил интересно защо, та като начало започва публично да пита? Само ,че въпросите към самия него са толкова много,че Панов пред него е като ангелче небесно. И да е бил и да не е бил Панов пред кабинета на Борисов, няма никакво значение. Всеки е бил някъде.Това е живота в кочината.Борисов да не бил и той пред някои кабинети ? Важни са делата и приноса за благото и доброто на родината. И Джордж Вашингтон е бил робовладелец,даже е взимал здрави зъби от роби за да му правят протези, и Горби е чакал пред много кабинети и даже са му викали Миша конвертчик, и Едисон е бил с третокласно образование пък има над 2000 изобретения и т.н. и т.н. Та другара Мавров е хубаво да се вгледа първо в собствената си съвест и минало ,да си получава кротко и тихо добрата заплатка на държавната масичка и да не забравя,че в никой случай не е еталон за поведение и най вече не е сред богоизбраните ,макар и лъжовно да си самовнушава в късната есен на своята битност. С тъпите си въпроси , няма да блесне ,няма да седне на стола,колкото и да плонжира.Преди него има други напористи кандидати ,редицата е дълга и гнусна. А Панов, каквото може прави и това все пак е нещо ,пред нищо.

 5. 27
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 26
  | нерегистриран
  9
  -5

  Севдалин Мавров е дългогодишен член на изпълнителната власт и пръв приятел на т.нар. Генерал.

 7. 25
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 24
  | нерегистриран
  8
  -5

  Колко години Мавров беше в изпълнителната власт и при колко правителства. Като какъв работеше в изпълнителната власт ? Някой може ли да припомни? И не беше ли конкурса нагласен, за да се върнат Мавров и бившият председател на Апелативния съд.

 9. 23
  | нерегистриран
  6
  -12
  До коментар #22 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Правен свят вие сте по зле и от жълтата медия на ПИКльовците. Всичко което триете така усърдно се пише във Фейсбук.

  Ми пиши си във Фейсбук!

 10. 22
  нерегистриран | нерегистриран
  16
  -8

  Правен свят вие сте по зле и от жълтата медия на ПИКльовците. Всичко което триете така усърдно се пише във Фейсбук.

 11. 21
  Георги Дренчев | нерегистриран
  11
  -24

  Eдна ужасна хунта отрови малкото демократични промени, които бяха мъчително извоювани в началото на прехода и превърна държавата в бащиния на няколко посредствени престъпника, които никоя медия не забелязва, а всеки журналист се обръща към тях с „господине“/ „госпожо“. Всички системи на държавата като социално- икономическа организация на населяващите я са разрушени и дори самата корупция вече е спряла да функционира за ниските нива от крепителите на съгласието, като сме достигнали до един нов световен феномен – държавен престъпен тоталитаризъм с феодални кланове по места, който е световно признат, макар и с лека погнуса.

  Нямам никаква илюзия, че ще се поместим скоро от тази тиня, без силен тласък отвън, най – вече заради съучастието на всички политически субекти легитимиращи в различна степен това статукво и гражданската мозъчна смърт на българите. Няма начин някой да направи революция в България сам, а останалите само да му дадат своето одобрение или неодобрение, независимо колко и как са засегнати от управлението. Лайк- ънлайк, колко лесно и безполезно, докато всичко си върви по старому.

  ===

  Българите много бързо забравиха, напълно излишната пролетна карантина с кпп-та и безумни, ненужни рестрикции, когато един обезумял диктатор се вживя в ролята си на доктор Куин – лечителката, вместо да влязат в МС и да изхвърлят тоя цървул от прозореца.

 12. 20
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 19
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 18
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 17
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.