Сериозен спад на престъпността отчетоха прокуратурата и МВР

Сериозен спад на престъпността отчетоха прокуратурата и МВР
В пресконференцията на прокуратурата и МВР взеха участие говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Само за 2020 г. във връзка с борбата срещу конвенционалната престъпност има разкрити над 2300 престъпления, за които обвиняеми са 1200 лица. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева по време на съвместен брифинг с главния секретар на МВР Ивайло Иванов за съвместната работа на прокуратурата и МВР през 2020 г.

"С категоричност се затвърждава тенденцията за намаляване на престъпността, въпреки трудната 2020 г. Бяхме изправени пред предизвикателството да работим в условията на пандемия. Благодарение на взаимодействието между институциите постигнахме спад на престъпността, с което да гарантираме спокойствието на гражданите“, заяви Милева.

„В началото на мандата си главният прокурор Иван Гешев постави като основен приоритет борбата с битовата престъпност. През 2020 г. са извършени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат бяха разкрити над 2300 престъпления, обвиняеми са 1200 лица“, каза още тя.

Милева коментира и нападението над журналиста Слави Ангелов, като поясни, че благодарение на бързите действия на МВР, прокуратурата е повдигнала обвинение на трима души, които вече са изправени и на съд.

„Осъдено на пробация заради хулигански действия спрямо журналист бе и едно лице, което по недопустим начин се опита да възпрепятства работата на Полина Паунова. Своевременните действия на МВР и Прокуратурата по двата казуса ясно показват нашата силна ангажираност за защита свободата на словото”, припомни говорителят на главния прокурор.

Телефонните измами през 2020 г. отбелязват спад от 77%. Мобилните оператори са отчели 29 049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222 605 позвънявания за 2019-та година. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една срещу повече от десет в предходната година. „Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл! Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Ключов приоритет в работата на ПРБ и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици, заяви още Милева.

Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.

Акцент в изявленията на говорителя на главния прокурор и главния секретар на МВР бяха и други действия на държавните институции по опазване обществения интерес, борбата с икономически престъпления, корупцията и др. (Подробности за взаимодействието на МВР и прокуратурата, заедно с други държавни институции за 2020 г., може да видите в презентацията в прикачения файл). В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания,  почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.

Говорителят на главния прокурор отбеляза и приноса в тази насока на Националната следствена служба (НСлС) , която през 2020 г. е водила  разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление.

В резултат на дейността на НСлС са образувани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.

По искане на прокуратурата, само през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 01 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.

"Сериозен спад на престъпността през 2020 г., в резултат на работата на ПРБ и МВР. Убеден съм, че успешните съвместни действия ще продължат, защото отдавна го дължим като държава на българския народ. И той го очаква от нас!", коментира данните и главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Не е от компетентността на ПРБ да коментира критиките към делегираните прокурори, членове на ВСС съзряха дискриминация от Европейската прокуратура

Предишна новина

ЕС иска да съди Великобритания за нарушаване на споразумението за Брекзит

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  -1

  Цяла година хората са си по домовете. От там е спада:).
  А онзи от Дупница дето го търси полицията на половин България , открихте ли го?

 2. 1
  | нерегистриран
  1
  -1

  Е какво друго да отчетат точно преди изборите?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.