СЕМ настоява за строги санкции за посегателство срещу журналисти


Това се посочва в декларация на съвета по повод на нападението над екипите на bTV и ТВ7

Съветът за електронни медии (СЕМ) посрещна с безпокойство и възмущение съобщенията за нападения върху екипи на две от най-гледаните у нас телевизии. Юмруците срещу изпълняващите своя дълг журналисти целят всяване на страх и създаване на все по-широки зони на мълчание в българските медии. Това се посочва в декларация на съвета по повод на нападението над екипа на bTV във Ветово и на екипа на ТВ7 в Перник.
Според СЕМ подобни действия са престъпления не само срещу личността, но и срещу гражданите и конституционното им право на информация. "Навсякъде по света разследващата журналистика е високо рисково занятие. Зачестяващите у нас опити тя да бъде възпрепятствана чрез груба сила или с префинени методи са свидетелство за нейната нараснала обществена значимост", пише в декларацията.
СЕМ изразява увереност, че съответните институции ще си свършат професионално работата по разследване и наказване на извършителите и подбудителите на споменатите злодеяния, а обществеността ще реагира с непримиримост.
Във връзка с тези и други грозни инциденти СЕМ настоява за допълнителни санкции за посегателство срещу журналисти, изпълняващи служебните си задължения. Те могат да бъдат уредени чрез приемането на ставащия все по-нужен закон за защита на журналистическите права, посочват от съвета.
От СЕМ смятат, че и представителите на медиите следва във всички случаи да се придържат към професионално-етичните правила и законите на страната.

Предлагат нов знак да ни информира къде са камерите на пътя

Предишна новина

ОССЕ препоръча агитацията на майчин език

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.