Саркози наистина обещал да помогне на магистрат да получи престижен пост


Бившият френски президент Никола Саркози, на когото бяха предявени обвинения в корупция, активна търговия с влияние и прикриване на нарушения на следствена тайна, наистина е обещал да се намеси, за да помогне на висш магистрат да получи престижен пост в Монако, преди внезапно да се отметне. Това показват дешифрирани телефонни разговори, разпространени днес от в. "Монд".
В тях бившият френски държавен глава и неговият адвокат Тиери Ерзог няколко пъти споменават желанието на Жилбер Азибер, заемащ пост в Касационния съд, да бъде назначен в княжеството.
На самия Азибер също бе предявено обвинение за нарушаване на следствена тайна. Срещу него има подозрение, че е получил секретна информация и е уведомил обкръжението на Саркози за засягаща го съдебна процедура, а също, че се е опитал на повлияе на правосъдието в негова полза.
Ще му помогна, казва Саркози на Ерзог на 5 февруари по телефон, купен под фалшиво име. И добавя: Позвъни му днес и му кажи, че ще се заема, тъй като отивам в Монако и ще се видя с принца.
Но в крайна сметка Саркози се обажда на адвоката си на 26 февруари този път по "официалния" си телефон – според разследващите той е знаел, че се подслушва - и заявява, че се е отказал.
Вестник "Монд" пише, че следователите са убедени, че Саркози и Ерзог са научили на 25 февруари, че тайната линия също се подслушва и са адаптирали съответно репликите си и действията си.
Срещу Никола Саркози се водят няколко разследвания, главно за получавани средства за президентската му кампания през 2012 г., когато той загуби изборите от социалист Франсоа Оланд.
Тези разследвания, както и предявените обвинения са пречка за евентуалното му връщане в политиката.

Личният пилот на Цветан Василев: Не сме пренасяли пари в самолета

Предишна новина

Борисов иска оставки и арести на шефовете в БНБ, ДАНС и МВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.