Само 23 жертви на престъпления са компенсирани от държавата за година


За цялата 2016 г. държавата е компенсирала едва 23 души, които са станали жертва на престъпления, или са наследници на убити. Изплатени са им общо 47 514 лв., което прави средно по 2065 лв. на човек. За периода януари - май 2017 г. на 16 пострадали са платени 36 702 лв., или средно по 2293 лв. Става дума за пострадали от тежка телесна повреда или близки на жертви на убийства.

Това показват данните на Министерството на правосъдието, предоставени на в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Процедура по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления от началото на миналата година до май тази година са потърсили общо 88 души, но повечето от половината молби са отхвърлени.

По закона за подпомагане се възстановяват имуществени вреди, пряка последица от престъплението, и то когато за тях бъде представен документ за разход. Ограничен е и кръгът на хората, които могат да търсят помощ - пострадалите от умишлени престъпления, от които е настъпила смърт или тежка телесна повреда, жертвите на тероризъм, на блудство и изнасилване, от които са настъпили сериозни увреждания на здравето. Държавата обезщетява и пострадалите от трафик на хора и от организираната престъпност. Престъплението, за което може да съ търси компенсация, трябва да е извършено след 30 юни 2005 г. Отказите по голяма част от молбите се постановяват точно защото се търси обезщетение за посегателства преди тази дата. Други молители искат компенсация за престъпления, които не попадат в обхвата на закона. В други случаи не са представени документи за разходите.

Преди година законът беше променен, като беше завишен лимитът на възможната компенсация. Таванът вече е 10 хил. лв., докато преди това беше 5000 лв.

През 2016 г. от Министерството на правосъдието са платили 27 692 лв. на две организации за това, че са предоставили безплатна психологическа консултация на 22-ма пострадали от престъпления. Това са фондация "Център Надя" и фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията".

Според последния годишен доклад на Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления психологическата помощ само от две организации не я прави ефективна. Предвижда се във всеки от петте апелативни съдебни района на страната да се финансира и да действа по една такава организация. Изборът им ще става по Закона за обществените поръчки. В доклада се казва още, че цялата информация ще бъде качена на сайта http://www.compensation.bg. От правосъдното министерство твърдят, че до края на октомври информацията на сайта ще бъде актуализирана. Това все още не се е случило.

Кой се опитва да преразпределя власт в Темида?

Предишна новина

Калин Калпакчиев с анализ за натовареността на магистратите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.