С кого се среща Лозан Панов?

С кого се среща Лозан Панов?
Цветан Василев и Георги Б. Георгиев в Белград, снимка: фейсбук-профил на Георги Б.Георгиев

Странна среща ще проведе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в сряда. За изненадващото желание на Панов да разговаря с "граждани" се разбра от другия събеседник – Георги Б. Георгиев, представляващ едно малко известно НПО, наречено ГД "БОЕЦ". В понеделник именно Георги Б. Георгиев анонсира във фейсбук профила си, че ще се вижда със "съдия №1". Срещата на обикновен "гражданин" с ръководителя на най-висшата съдебна инстанция в държавата е меко казано странна, поне по няколко причини.
 
Първата, която е и особено притеснителна – "гражданинът" Георги Б. Георгиев е известен със своята демонстративна близост с банкера беглец Цветан Василев. Именно във фейсбук профила си преди две години Георгиев публикува снимка, на която позира заедно с подсъдимия Василев в лоби бара на белградски хотел. Като ръководител на организирана престъпна група, Василев е основният подсъдим по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Делото е на етап изчитане на обвинителния акт пред Специализирания наказателен съд. В този смисъл, среща на приближен до подсъдимия с председателя на Върховния съд може да се тълкува и като индиректен натиск над съдебните състави, които разглеждат или предстои да гледат "Делото КТБ". Близостта между Георги Б. Георгиев и Цветан Василев може да бъде лесно проследена и през общите медийни канали – сайтове и телевизии, които отразяват всяка тяхна активност и най-вече атаките им срещу правосъдната система.
 
Втората причина, която прави срещата на "съдия №1" странна, е тази, че лицето Георги Б. Георгиев в социалните мрежи и в медийни изяви многократно е отправял уронващи престижа коментари по адрес на представители и на институции от съдебната власт, а и спрямо всички останали власти. Приемайки срещата с Георгиев Лозан Панов на практика легитимира атаките срещу магистрати и публични личности. Според т. 5.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати – "Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие".
 
Трета причина, която прави срещата нетипична, е това, че за изминалите близо четири години от избирането на Лозан Панов за председател на ВКС това е първата среща, за която медиите научават в аванс, макар и не от институцията. Оказва се, че откакто Панов е начело на ВКС, срещите на председателя на съда, неговата работна програма и почти цялата му дейност са обвити в тайнственост и непрозрачност. На сайта на ВКС няма информация - кога, с кого и какви срещи провежда Панов с представители на съдебната власт и/или други власти, с дипломати, с представители на академичната общност и на европейските институции, с активисти на неправителствени организации, с политици или с отделни граждани. За сметка на това през втората година от мандата му се разбра, че Панов лично посещава адвокатски кантори.
 
В началото на февруари 2018 г. за методите на управление на ВКС от Лозан Панов се разбра и от оставката на тогавашния заместник-председател на съда и настоящ конституционен съдия Красимир Влахов. "Срамувам се пред моите колеги, на които не мога да обясня, че не съм в състояние да поставя интересуващите ни въпроси на вниманието на председателя на съда - главно поради специфичното му разбиране за работно време и работно място, но също така и защото приоритетите му очевидно не са свързани с работата. Не приемам за нормално състояние липсата на конструктивен работен диалог с другите държавни органи в системата на съдебната власт и извън нея, в резултат на което все повече изглежда, че ръководството на Върховният касационен съд е изпаднало в институционална изолация", гласяха част от мотивите за оттеглянето на магистрата като ръководител на Гражданската колегия на ВКС. Към днешна дата изглежда изолацията на върха на ВКС е все по-голяма, с оглед на интереса на Панов за среща с близък до фараона Цветан Василев "граждански" активист.
 
Оказва се, че това далеч не е първата инициатива, която Панов и Георгиев споделят заедно. В края на месец май 2018 г. на церемония в пет-звезден столичен хотел несъществуваща в правния мир организация обяви, че е наградила Лозан Панов и Георги Б. Георгиев "за приноса им към правото". Последната активност на неформалните лидери на въпросната организация от последните дни се оказа лобиране в полза на обвиняеми адвокати, разследвани за пране на пари на свързания с Цветан Василев руски олигарх Константин Малофеев.
 
Във вторник "Правен свят" отправи до администрацията на ВКС поредица от въпроси по повод анонсираната от Георги Б. Георгиев среща с Лозан Панов, на които отговори все още не са предоставени. Очакваме официалната информация за срещата на "съдия №1" Панов с "гражданина" Георгиев от ГД "БОЕЦ".
 

 

Още по темата

Затварят арестите в 4 града, не се пълнят. Местят надзирателите

Предишна новина

Мая Манолова с нова атака на законови промени в Конституционния съд

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 17
  | нерегистриран
  2
  -4

  Лозе,казармата??

 2. 16
  ха ха ха ? | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #4 от "ЦУМ | нерегистриран":
  Кога ще се разследва Сотир Цацаров за аферата ЦУМ гейт?

  Предлагам уважаемата медия "Правен свят", в частност г-н Даниел Петров да ни светне по темата. Нека заглавието на публикацията да е - "С кого се среща Главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ" ?

  С нетърпение очакваме материал по случая от тази, най-успешна и най-четена медия в юридическите среди.

  Понеже няма такава тема и случката с ЦУМ се замете под килимчето, някои граждани останаха с убеждението,че всички молби,заявления и други искания до г-н уважавания главен прокурор на републиката, трябва да минават през почитаемия ЦУМ за да им се обърне нужното светкавично внимание и добро отношение . Най важните исканя и въпроси ,само чрез кабинета ЦУМ,другаря Гергов е добър човек,помага на всеки който го помоли.Кабинета в ЦУМ за помощ на гражданите му е отворен и няма как, трябва да се помага на хората,ей така по човешки,приятелски,безангажиментно и напълно безкористно. Другаря Гергов след като бъде сезиран, незабавно привиква др. главен прокурор в кабинета си в ЦУМ и съвсем по човешки, приятелски се пие кафе и се дава на др. прокурор заявлението,той го слага в джоба си и си отива. Всичко си е напълно нормално,човешко,както се казва,това си е индивидуална работа с гражданите ! Няма как, така е в нашата родина България,тя е правова държава и г-н главния прокурор винаги може да се срещне с всеки гражданин в ЦУМ, стига да бъде сезиран от завеждащия ЦУМ др.Гергов ,който пък е почитан и уважаван наш другар почетен гражданин на чужди страни и народи, които пък никак не са опасни според критерийте на г-н Гешев за българската национална сигурност. Ей такива ми ти, мили родни картинки ?

 3. 15
  | нерегистриран
  6
  -5

  А Панов е зайчето на Прокопиев....

 4. 13
  | нерегистриран
  4
  -9

  Лозе, защо не си ходил войник?

  Когато ние се уволнихме, теб пак те отсрочиха.За кой път?

 5. 10
  | нерегистриран
  26
  -8

  Къде да се среща? В ЦУМ ли? Там други си бият срещи!

 6. 9
  | нерегистриран
  22
  -21

  За Цацаров единствено се е чуло, че е бил на среща в ЦУМ, на която е бил изнудван. Или поне е бил направен опит да бъде изнудван. Няма никакво потвърждение на твърденията на фамозния Сашо Дончев, че се е опитвал да влияе на редакционната политика - нито бизнесът на Дончев, нито редакционната политика на Сега се претърпели щети. И така и трябва да бъде. Само че Цацаров не се скри. А Панов, не стига, че се крие от съдиите, крие се от журналистите, крие се от всички, които биха могли да го попитат какво точно прави. Всъщност, какво точно се знае за работния ден на Панов? Който и да е работен ден. Разбира се, тук говорим за дните, в които не се явява в СРС да си търси правата, и не се крие от държавни институции. За тези му действия информация присъства, спор няма. Направо от ВКС.

 7. 8
  Сивия кардинал | нерегистриран
  28
  -10

  В тая държава неограничени права и власт имат само Цацаров ,Борисов и Пеевски ,на какъв ще се прави Панов ?

 8. 7
  | нерегистриран
  36
  -16

  Трябва ли да си трол, когато си саркастичен ?!?

  Искрено ми досадихте, Правен свят, с активното мероприятие и фиксация към Л. Панов !

 9. 6
  министерско постановление: | нерегистриран
  16
  -1

  Всяка година на Йордановден във всички български домове да има басеини,а където няма никаква възможност-корита, в които да се хвърля кръста и поне 3-4 деца да се гмуркат за да го търсят из тинята (в домове,където няма достатъчно деца, да се привикват такива от циганските махали-там бол).Ще бъде назначен навсякъде по един поп-такива бол,за да отслужи ритуала!...българи юнаци,българи юнаци,българи юнаци.....-разбира се,че не е смешно,защото е тъжно,трагично,отчайващо,......дано не се окаже непоправимо!Съществува някакъв процент българи с които все още можеш да седнеш на чаша вино и да поговориш,без да се използват думи като "уикенд,пармезан,кастинг,йогурт,хепи бърдей ту ю,рейтинг,мониторинг,джипи,килър,юпи,билборд,хепънинг,есемес,чалга......",и още стотици подобни.....,защото с тези българи можеш да говориш свободно на български език,спокойно приятно и поучително.На някой може да му се струва невероятно,но Има,Има такива сънародници!

 10. 5
  | нерегистриран
  21
  -23

  Хехе, не знам какво прогадандира Правен свят, ама тука има две-три нищожества, тип ТРОЛ, които задължително участват във всяка коментарна рубрика и се изхождат по всеки възможен начин срещу Цацаров. Това ако не е черен пиар, здраве му кажи!

  Прозрачно, жалко и смешно...

 11. 4
  ЦУМ | нерегистриран
  37
  -15

  Кога ще се разследва Сотир Цацаров за аферата ЦУМ гейт?

  Предлагам уважаемата медия "Правен свят", в частност г-н Даниел Петров да ни светне по темата. Нека заглавието на публикацията да е - "С кого се среща Главния прокурор Сотир Цацаров в ЦУМ" ?

  С нетърпение очакваме материал по случая от тази, най-успешна и най-четена медия в юридическите среди.

 12. 3
  Прозрачност | нерегистриран
  15
  -24

  Да, срещата в ЦУМ беше обявена на сайта на ПРБ. Освен това беше обявено и какво са си говорили участниците в нея

 13. 2
  80%... | нерегистриран
  33
  -12

  Това някаква публично обявена и тайна среща в Съдебната палата ли е? Защо не я направят в ЦУМ :)))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.