РЗИ уточни кога карантината е 14 дни и кога - 10

РЗИ уточни кога карантината е 14 дни и кога - 10

Столичната Регионална здравна инспекция уточни кои категории лица подлежат на 14-дневна карантина във връзка с Covid-19 и кога тя е 10 дни.

1. На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

а) заразоносители (асимптомни лица);
б) лица с леки клинични оплаквания (телесна температура  < 380С, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
в) лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

2. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило.

3. Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

От РЗИ-София уточняват също, че карантината се преустановява ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за Covid-19, съгласно актуалната дефиниция за случай.

Още по темата

Защо ССБ защитава когото си иска – може би има по-съдии от другите?

Предишна новина

Съдилища под тревога, искат правомощия за „затваряне“

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    *************************************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.