Румъния съди овчар заради американската ПРО


Румъния съди местен овчар, който пречи на работата на американски военни, разположени във военна база край южния град Девеселу, писа електронното издание "Болкан инсайт". Овчарят Димитру Блея отказва да разруши кошара, която се намира в периметъра за сигурност около използвана от САЩ военна база, където са разположени части от американската система за противовъздушна отбрана (ПРО). Той построил стопанството си там през 2007 г., без да има официално разрешително за това, въпреки че парчето земя е негова собственост. Министерството на отбраната на Румъния спечели дело на първа инстанция срещу овчаря, но той обжалва решението и през януари казусът предстои да бъде разгледан от Върховния съд.  

Димитру Блея се сдобил с парцела в Девеселу през 2007 г. и построил там кошарата си в непосредствена близост до военната база, която по онова време обаче не функционира. Три години по-късно Румъния и САЩ сключват споразумение, като Букурещ се съгласява да приеме на своя територия американската ПРО. Базата отново започва да работи през 2016 г. 

От 2010 г. местната администрация на Девеслу, Министерството на отбраната и дори тогавашният румънски премиер Виктор Понта се опитват да убедят овчаря да премести животните си, тъй като включват алармените системи в базата. "Кошарата беше построена без необходимото за това разрешително по време на мандата на бившия кмет", разказва Александру Дамиан, който е градоначалник на близкото селище Стоенещи. Собственикът на кошарата не беше открит за коментар.

През 2014 г. първоинстанционен съд решава, че като собственик на кошарата Димитру Блея трябва да я регистрира в общината. За това обаче му е необходимо и одобрение на конструкцията от Министерството на отбраната, тъй като съоръжението е в близост до военната база. От ведомството отказват документа, както и отказват да му платят обезщетение в размер на 18 000 евро, за да разруши кошарата. Тогавашният премиер на Румъния Виктор Понта изпраща и строителни експерти, за да огледат съоръжението на Блея. От документ, качен на правителствения сайт, става ясно, че кметът на населеното място не е известил Министерството на отбраната и общинския съвет, че кошарата е незаконно построена. Едва три години по-късно е съобщено това, но само на общинския съвет. 

От представените в съда документи става ясно, че през пролетта на т.г. местен съд решава, че Димитру Блея трябва да разруши кошарата и да плати глоба в размер от 700 евро. Той обаче обжалва и властите трябва да изчакат решението на Върховния съд.

Прав е Лозан Панов! Наистина всичко е в нашите ръце

Предишна новина

Георги Марков: Лобисти на Сорос в ЕС пишат докладите за България

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.