Роби на дълга или на тарикатите

Роби на дълга или на тарикатите

По-добре млад, здрав и богат, отколкото стар, болен и беден.

В България за съжаление няма много хора, които безусловно се определят в първата категория. Затова те правят всичко възможно, за да компенсират. Хвърлят пари, за да спасят младостта и здравето си и да демонстрират благосъстояние със собствен апартамент и скъпа кола. Голяма част от тях надскачат възможностите си и притискани от консуматорските правила на обществото, задлъжняват за дълго. Те балансират бюджета си на ръба, подобно на сънародниците си, които формират огромната група на работещи бедни и на безработни.

Както се казва в рекламата на една банка, животът е низ от върхове и спадове. И добре пресметнатият риск от решението да теглиш кредит за жилище или да вземеш нова кола на лизинг, също може да доведе семейството ти до фалит.

Да вземеш на босия цървулите

За разлика от фирмите обаче човек не може да обяви, че е неплатежоспособен и да започне живота си на чисто. Потребителският фалит е реалност в много държави и отдавна се обсъжда, че трябва да бъде въведен и у нас. В повечето случаи обаче се оказва, че такава скъпа съдебна процедура би се водила само за да се вземат на босия цървулите.

Затова депутатът от ГЕРБ Емил Радев роди идеята за дълговете на гражданите да се въведе абсолютна давност от 10 години и тя взе, че се хареса на управляващите от БСП и ДПС.

Тя променя основни правни принципи, работили в България повече от 60 години, и както каза юристът от левицата Янаки Стоилов, те не трябва да се пререшават за 60 минути.
За промяната има много аргументи, но те трябва да бъдат претеглени внимателно. Първият е, че настоящата ситуация е нетърпима за критичен брой от хората у нас. В момента, стига периодично да предприема действие по събиране на дълга, кредиторът може на практика до живот да си търси парите от длъжника. През това време сумата набъбва от големите лихви за просрочието. На това се противопоставя тезата, че всеки трябва да си плаща дълговете и че няма нищо по-естествено от това човек да си търси до последно парите, които някой му дължи.

Нещо повече - съдебната ни система позволява делата да се точат с години и да дадеш на мошениците хоризонт от 10 години, до който да протакат плащането, граничи с престъпление спрямо добросъвестните длъжници. Този срок дори може да насърчи за подобни тарикатлъци и хора, които в момента от страх да не ги гонят до смъртта им за дългове, предпочитат да си плащат.

Но както казахме, животът е изключително богат на ситуации. Ето една: длъжник по ипотечен кредит за 80 000 лв. спира да плаща и банката - напълно в правото си - му взема апартамента. Съдебен изпълнител го продава за 65 000 лв. и се оказва, че човекът продължава да дължи 15 000 лв. Той няма друг имот, загубил е и работата си и няма как да удържат пари от заплатата му. Сега няма никаква законова пречка банката да продължи да търси парите си от длъжника с десетилетия.

Спасение в сивата икономика

Да приемем, че на нашия герой все пак му се усмихва щастието и си намира работа. Дали няма да предпочете да взема заплатата си на ръка и да се осигурява на много ниска сума, за да скрие повечето пари от банката? Излиза, че самото съществуване на вечните длъжници е стимул за сивата икономика.

Нека да поразсъждаваме как ще се отрази давността на плащането на сметките за парно например. На теория давността за тях е 3 години, но човек може да откаже да плати, позовавайки се на нея само ако след изтичането на тези 3 години "Топлофикация" за първи път му е завела дело. Направи ли го преди това обаче, започват да текат нови 3 години. Едната теза е, че 10 години абсолютен срок на дълга ще увеличи броя на потребителите, които няма да си плащат и просто ще чакат.

Но щом имаш парно, значи имаш и имот, който отопляваш и ще е меко казано глупаво да го загубиш, като нарочно не се издължаваш на "Топлофикация". Така че не би трябвало да се случи нищо страшно за "любимите" ни монополисти. От друга страна, не малко хора топлят единственото си жилище, а по закон то е несеквестируемо, т.е. не може да им бъде отнето заради дълг. И нищо не им пречи с години да не плащат, защото най-много да им спрат парното, но дотогава ще са се топлили безплатно. И пак, от друга страна, тази перспектива пък може да накара "Топлофикация" да предлага на закъсалите си потребители по-изгодни условия за разсрочване на задълженията (за тях давността от 10 години няма да важи).

Можем да даваме още "за" и "против", но че нещо трябва да се промени, доказва фактът, че най-голямата агенция за имоти у нас се казва Камара на частните съдебни изпълнители. Докато четете този текст, тя продава 4162 апартамента и къщи на хора, които не си плащат дълговете. Да не говорим за колите, телевизорите, компютрите и за запорираните заплати.

Римляните са казали, че малкият дълг създава длъжници, а големият - врагове. Вечният дълг обаче създава роби. Да се чуди човек коя злина да избере - вечното робство или да е жертва на тарикатите.

Статията е публикувана в днешния брой на в. "Труд"

Още по темата

Дойче веле ще запази сътрудничеството с Еми Барух и Иван Бедров

Предишна новина

Само Народното събрание може да прекрати мандата на Пеевски

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  внимавай с лъжите си | нерегистриран
  0
  -2

  лъжеш ! Никой не съм завличал, но на мен ми дължат немалка сума. Внимавай да не ти се наложи да докажеш твърденията си в съда. Не си анонимен-въпрос на жалба в полицията, и проследяване по айпи адрес-за да ти се наложи да докажеш твърдението си-лъжа,че съм "завличал " други. А нивото ми е на висококвалифициран специалист, който познава законодателството, и няма проблеми да говори и за слабостите му. А що се отнася до персоналния фалит-гледай да не се молиш да приемат такъв закон за да избегнеш плащане на обезщетение за лъжата ти.

 2. 7
  112 | нерегистриран
  1
  0

  Не знам в коя реалност живееш, но бъркаш две основни понятия: "какво е" и "какво трябва да бъде". Агресивния ти тон говори веднъж за нивото ти, и втори път - за това, че най-вероятно и ти си завлякъл някого с парички и се надяваш да ти се размине с тази законодателна промяна.

 3. 6
  до номер 5 | нерегистриран
  1
  0

  До 5-след като има "щедър законодателен бонус" чл 739 ал 2 ТЗ, който предвижда зануляване на фирмените кредити при фалит, същото ще има и за гражданите. Защо не протестираш против уредбата на фирмените фалити? Огромни дългове се зануляват с фирмен фалит-и то напълно законно, и никой не протестира, а гражданинът го преследват и за 200 лева дълг към кабелен оператор докато е жив? Къде са задълженията на фирмаджиите-богаташи, които чистят дългове с фалити на фирмите им. няма такива задължения-ООД с капитал от 2лева можеш да регистрираш, и задължението на фирмаджията-богаташ е 2 лева за изядени и изпити кредити на името на фирмата му. Що не протестирате против уредбата на фирмените фалити? ЩОМ ИМА ФИРМЕНИ ФАЛИТИ-БЕЗ ПОСЛЕДИЦИ-и така е от 20 години, ЩЕ ИМА И ГРАЖДАНСКИ ФАЛИТИ-БЕЗ ПОСЛЕДИЦИ.

 4. 5
  112 | нерегистриран
  0
  -1

  Аз също съм категоричен, че безплатен обяд не трабва да има. Авторът на статията е изразил своята позиция, като е откроил потенциалните заплахи за няколко сектора от това изменение на закона. Доводите му са доста смислени и добре обосновани. Ако ще се върви в исканата от законодателя посока, защо просто не се направи един отделен закон за частния фалит, но да се предвидят и ограничения за такива лица, които са прибегнали до този щедър законодателен бонус. Сега се оказва, че имат права, но не и задължения. С малко гражданскоправни хватки всеки от нас може да дръпне по 100-200 000 кредит и след 10 години банката да гризне дървото...

 5. 4
  кридита ще плащам с лихвоточки, щом влогът ми от паричен стана на лихвоточки | нерегистриран
  1
  0

  До номер 1-удържането от влогове беше направено-така,че не заплашвай! Банките бяпа създадени с кредити от НАЦИОНАЛИЗИРАНИТЕ жилищни влогове , трансформирани в лихвоточки. Кога ще бъде намерен начин да бъдат върнати откраднатите влогове, трансформирани в лихвоточки през 1991! нИЕ ДА ПЛАЩАМЕ КРЕДИТите, А БАНКОВАТА СИСТЕмА, КОЯТО ИЗЗЕ ВЛОГОВЕТЕ, И ВМЕСТО ПАРИ ИМАМЕ ЛИХВОТЧОКИ-КОГА ЩЕ ПЛАЩА старите жилищни влогове? БАНКСТЕРИ-ВЪРНЕТЕ СТАРИТЕ ЖИЛИЩНИ ВЛОГОВЕ В ДСК--КОИТО ДНЕС СА НИЩО НЕСТРУВАЩИ ЛИХВОТОЧКИ! Кредити ще плащаме, когато погасите влоговете за лихвоточки. Разберете-кражбата на жилищни влогове може и да е погасена по давност, но въпросът с откраднатите влогове не е приключен. Банковата система ще плати лихвоточките, ако трябва и със законодателна промяна. Никакви кредити няма да плащам, докато не ми върнете жилищния влог, превърнат от паричен влог в лихвоточки-напълно ненужни-разбрахте ли банкстери. Всъщност-ще ви плащам кредита с издадени от вас ...лихвоточки. щом влога за жилище ми го превърнахте в лихвоточки , и кредита-го обявявам за лихвоточков.. В понеделник-плащам с лихвоточки. Издадени от държавата-с интерес очаквам да ми откажете плащането!

 6. 3
  до номер 2 | нерегистриран
  6
  0

  До номер 2- а във франция-средно през живота си човек фалира от 2-4 пъти през живота си-зя дългое по кредитни карти и за лечение-и фалитите са без негативни последиции не ми говори за Дубай-ние сме в ЕВРОПЕЙСКИЯ, а не в АЗИАТСКИЯ съюз. Така,че аре ,у лево-както казват в...Елин Пелин! И още нещо-както фирмите могат да фалират, и гражданите ще могат, примири се! Богаташите се освобождават в последните 20 години от дълговете си с фалити на фирмите си-и никой не е тръгнал да иска отмяна на чл 739 ал 2 ТЗ. За 500 лева гражданинът е длъжник до гроб, а богаташът- фирмаджия регистрира фирма с капитал 2 лева, тегли кредит, изяжда и изпива парите, и обявява фалит-и така-за последните 20 години-без последица, освен вилите в Бояна, които бизнесмените запазват след фалита на фирмите си... Така,че щом богаташите изчистиха дълговете си с фалит на фирмите си, и гражданите ще фалират-примири се.

  И още нещо-най-голямата кражба-е кражбата на жилищвите влогове, които държавата ни нулира, като от реални пари превърна в ЛИХВОТОЧКИ. Щом държавата през 1991 нулира влогове, като от пари ги превърна в лихвоточки, не очаквай да плащаме кредитите. Кредитите ще плащаме, като крадливата ни държава върне жилищните влогове, превърнати в лихвоточки. Апропо-с парите от жилищни влогове-за периода 1991 -1996 се отпуснаха кредити, които новобогаташите нулираха след хиперинфлацията от 1997. Така,че да ми говориш за връщане на кредити-ми нека комунистическите престъпници, теглили кредити преди 1997 да върнат кредитите(но не с инфрационни пари-а с пари в същата покупателна стойност като към датата на кредита), нека държавата да върне жилищните влогове, и после ми разсъждавай. Банковата система била против фалитите на гражданите, а що банковата система мълчи за кражбата на старите жилищни влогове от държавата, превърнати в лихвоточки през 1991?

 7. 2
  Фалит | нерегистриран
  1
  -4

  Радетелите на фалитите на физически лица изпускат най същественото дали поради вродена глупост или незнам така искат ама аз поне като обиколил не ...държави не знам такава в които един път фалирал някой да се натиска да ти даде пак на теб кредит. В най трансатлантическата от евро-атлантическите държави която нашите десни форумни капацитети громят като Върхът на демокрацият и капитализмът не връщането на кредит доказано и умишлено води до затвор,В Дубай не връщане на кредит води до затвор в всички случаи. В всички държави не връщането на кредит води до черен списък с овце където овцата в следващите 15 г не може да си мечтае дори за крдит с лихва под 30 % НА ГОДИШНА БАЗА БЕЗ ДОБАВКИТЕ и тн тн подробностиуважаеми подробности които както казах някои маникюристи пропускат дали поради вродена идиотия или поради придобита такава но за България това е лукс който те не могат да си представят с малките си глави до какви екзестенциални последствия води след себе си .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.